Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna jednoskrzydlowe w otworach 150x150

Recommended Posts

1)Efektowne, według mnie i nie tylko ale to kwestia gustu...

2)nie kupuj ich u najtańszych producentów, wymagają przyzwoitego profilu i okucia

3)w nawiązaniu do pkt. 2 -niedogodność którą najbardziej możesz odczuć to problemy z działaniem okucia (ciężkie zamykanie na przykład ) spowodowane dużą liczbą punktów ryglowania, spotkałem już niejedną złamaną klamkę...

4)Wymagają myślenia od montażystów, oj wymagają ;-)

5)Jeśli firma zaproponuje Ci coś w rodzaju ograniczonej gwarancji nie obejmującej skutków upierdliwego opuszczania się skrzydeł poszukaj gdzie indziej, to fakt że tak szerokie skrzydła mają taką tendencję ale... pkt. 2 i 4 ;-)

Pozdrawiam

Doświadczenie przy produkcji, montowaniu i serwisowaniu bardziej niż Twoje wymyślnych konstrukcji mam dłuższe niż wymagasz, więc wróć do mojego postu. Część okien u mnie w domu przekracza normy wielkościowe dopuszczane czy zalecane przez producentów profili i okuć i działa bez problemu. Mam 2 okna jednego z najtańszych i najmniej poważanych producentów, reszta takiego ze ścisłej czołówki i moje wnioski są takie że przy małych i w miarę standardowych konstrukcjach ci tańsi często jakoś dają rade ale spore gabaryty skrzydeł .... wróć do mojego wcześniejszego postu ;-)

Do Brugmana mam osobistą awersję sprzed paru lat, teraz mają już inne profile więc nie chcę Cię zniechęcać.

I jeszcze jedno, jeśli takie okna Ci sie podobają to je kup, znajdź dobrego producenta, zapłać drożej niż w firmie X i miej to czego chcesz a nie to co firma X podjęła sie wykonać.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

ja mam od 1999 roku takie okna drewniane Urzędowski

nie mam zastrzeżeń

otwieram je tylko do mycia lub po upalnym dniu wieczorami

w małej sypialni po otwarciu zajmują dużo miejsca

uchylam codziennie - jedno okno się wypaczyło trzeba było je regulować i lekko było podszlifowane

w nowym domu zamiast wielkich dałam w większości małe i ze szprosami (120x120)

jak będzie - zobaczę za jakiś czas :lol:

Dziekuje wszystkim za pomoc, jednak czy jest ktos kto ma 6-9 letnie doswiadczenie w temacie...? Praktyczne...

Dziekuje.

Mam roczne doświadczenie w oknach 150x90 na profilach Veka, jednoszkrzydłowe; 150 to szerokość skrzydła. Zdecydowanie są do regulacji (często były otwarte, bo wietrzyła się budowa). Teraz będą głównie uchylane więc mam nadzieję, że nie będzie z nimi więcej kłopotów. Być może winne są temu marne okucia, ale tym bardziej cieszę się że okna 150x150 zrobiliśmy dwuskrzydłowe.

Ja bym nie ryzykował.

Wszystko ładnie , regulacja , gwarancja itp.

Ale gwarancja po 5 latach sie konczy , zakres regulacji równiez ( wiem zostaje przeklinowanie na skrzydle ) ale czy kazdy to potrafi sam zrobic ( i czy jest sens to robiC )

Okno tak jak inne sprzety maja byc bezawaryjne i działac przez dobrych kilka lat .

Wymiar 150 x 150 jak chesz spac spokojnie za kilka lat to tylko dwu skrzydłowe

Wiem że montaz , jakos wyrobu i takie tam , ale .... :)

nie mam zastrzeżeń

uchylam codziennie - jedno okno się wypaczyło trzeba było je regulować i lekko było podszlifowane

Okucia sprzed kilku lat miały taką niewygodę. Wiele z nich jest do przeszlifowania, o ile same sie nie wytarły. W najnowszych okuciach nie ma tego problemu.

Mam prośbę - jeśli macie takie duże okna i sprawują się Wam dobrze to śmiało podajcie nazwę producenta i jeszcze lepiej - firmy je montującej. Warto chwalić dobrych wykonawców.

nie mam zastrzeżeń

Okucia sprzed kilku lat miały taką niewygodę. Wiele z nich jest do przeszlifowania, o ile same sie nie wytarły. W najnowszych okuciach nie ma tego problemu.

Mam prośbę - jeśli macie takie duże okna i sprawują się Wam dobrze to śmiało podajcie nazwę producenta i jeszcze lepiej - firmy je montującej. Warto chwalić dobrych wykonawców.

Nie skorzystaliśmy z uslug montażowych bo mieliśmy dobrego stolarza na budowie :D który zamontował okna.

Zmieniłam rozmiar okien w nowym domu bo takie były w projekcie

a w niedużych sypialniach na górze gdzie dochodzą jeszcze okna dachowe nie potrzebowaliśmy większych.

150x150 bez żadnych słupków to naprawdę duże okno (szczególnie w sypialni) i daje duzo światła a w naszej szerokości geograficznej to zaleta :lol: