Marzena 27.10.2003 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Na dachu chcę położyć obróbki miedziane ( kosze itp) , ale już rynny myślę dać stalowe np Planja. Jestem dyletantką - kiedyś czytałam ,że z miedzią nie można łączyć aluminium - ale może innych metali także???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.10.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Na dachu chcę położyć obróbki miedziane ( kosze itp) , ale już rynny myślę dać stalowe np Planja. Jestem dyletantką - kiedyś czytałam ,że z miedzią nie można łączyć aluminium - ale może innych metali także???? To w jaki sposób metale oddziałowują na siebie zależy od ich położenia w szeregu elektrochemicznym . Więcej na ten temat możesz poczytać w referacie : Elektrochemia . W skrócie - jeżeli miedź będzie stykała się z elementami stalowymi, to będzie powodowała przyśpieszenie ich korozji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 27.10.2003 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Bardzo dziękuję ,ale chyba mnie przeceniłeś - mało z tego rozumiem. Chciałabym po prostu wiedzieć , czy taka mieszanka miedziowo - metalowa będzie korodować - myślę o miedzi w koszach , bo słyszałam ,że nigdy nie skoroduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Na styku miedź - stal utworzy się ogniwo galwaniczne - powstaną ogniska korozji. Marley produkuje plastikowe rynny w kolorze miedzi - najlepszy sposób na uniknięcie korozji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.10.2003 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Bardzo dziękuję ,ale chyba mnie przeceniłeś - mało z tego rozumiem. Chciałabym po prostu wiedzieć , czy taka mieszanka miedziowo - metalowa będzie korodować - myślę o miedzi w koszach , bo słyszałam ,że nigdy nie skoroduje. Miedź nie skoroduje, ale spowoduje przyśpieszona korozję stali, która będzie się z nią stykać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts