Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maź wypływająca z komina na ścianę

frojan

Recommended Posts

Wojtek jaką nasiąkliwość ma cegła perlitowa. Poczytałem trochę o wyrobach z perlitu i jest tam mowa o ich dużej porowatości.

Porowatość materiału zwykle wiąże się z dużą nasiąkliwością i taki materiał nie nadaje się do wymurowania np.: kominów, podmurówek.

Jak jest cena cegły perlitowej?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasiąkliwość ma oczywiście dużą. Jego niska przewodność powodowana jest dużą porowatością, więc składa się głównie z powietrza (jakieś 70%). Są to jednak w większości pory zamknięte. Nie bada się tego materiału na nasiąkliwość, bo nie stosuje się go w warunkach wilgotnych. Do murowanie kominów jako takich się nie nadaje, miałem na myśli tylko izolowanie cieplne i ogniochronne kanałów spalinowych w miejscach nie narażonych na warunki atmosferyczne. Może tutaj z powodzeniem zastępować wełnę (o styropianie w ogóle nie wspominam), można by z niego spokojnie zbudować tzw. zimną obudowę kominka - byłaby ogniotrwała (i to naprawdę), niepyląca, i doskonale izolująca.

Jeżeli chodzi o kondensat, to przecież właśnie chodzi o to, aby się go z komina pozbyć, czyli poprzez dobrą izolację podnieść temperaturę kanału na tyle, żeby nie miał szansy się wykroplić (pow. 100 st. przecież wystarczy).

Kiedyś cegła perlitowa miała nawet "budowlany" VAT (7%) i znajdowała się w odpowiednim katalogu materiałów budowlanych. Dziś została praktycznie zepchnięta do zastosowań przemysłowych.

Prostka "1" (230x114x64 - podstawowy format cegły ogniotrwałej) kosztuje z podatkiem jakieś 2-3 zł (dla gęstości 0,45). Jak ktoś dobrze poszuka, to poniżej "dwójki" jest do zdobycia.

Jak zbudować bezpieczny komin z punktu widzenia "ogniotrwalca" kiedyś przedstawiałem. Płyty perlitowe służyły tam jako izolacja

Pozdrawiam

• 1 year później...
Witam. Mieszkam w starym poniemieckim domu. Przekrój komina to około 50x40 cm. W zeszłym roku robiłem remont i między innymi wymieniłem piec i zrobiłem końcówkę komina (nad dachem) z klinkieru. Poprzedni piec miał 12 kw (na 200 m2 domu) i nie było z nim problemu mimo, że był za mały do ogrzewanej powierzchni. Myślę jednak, że to było jego atutem. Cały czas paliło się na maxa i nic się nie działo. Obecny piec ma 25 kw. Z powodu nie wiedzy najpierw paliłem mokrym drewnem. Ponieważ na strychowym odcinku komina pojawiły się plamy, poczytałem w necie i zacząłem palić suchym drewnem. Myślałem, że problem się skończy, ale po miesiącu okazało się, że cały tynk na tym odcinku jest odparzony, tłusty i w wielu miejscach wypływa z niego smoła (maź). Teraz wiem, że było to spowodowane za niską temperaturą na piecu. Teraz chajcuję 80-90 stopni na piecu i pewnie problem się rozwiąże (przynajmniej częściowo). Pytanie do Wojtka - co zrobić z tym odcinkiem starego komina na poddaszu? Czy muszę go wybudować od strychowej podłogi, a końcówkę z klinkieru zastąpić cegłą zwykłą, czy wystarczy zbić tynk, uzupełnić fugę i otynkować na nowo? Czy mam ten odcinek pod dachem (strych jest nieocieplony) ocieplić i czym? Czy mam ocieplić końcówkę komina nad dachem? Z góry dziękuję za odpowiedź.

• 3 months później...

witam,

mam pytanie i bardzo proszę o pilną odpowiedź osób, które znaja sie na poniższym temacie.

Odebrałam w ubiegłym roku domek od dewelopera z kominkiem. Deweloper miał zamotować wkład kominkowy , jednak tego nie zrobił. Pan , który robił nam ogrzewanie kominkowe stwierdził, że skoro komin jest murowany z cegły nie ma konieczności montowania wkładu. Obecnie palimy w kominku codziennie (tylko drewnem suchym) na ścianie komina pojawiły sie czarne wykwity. Na strychu gdzie komin jest tylko z cegły widać maź spływająca po kminie. Zapach nie jest przyjemny. Przebywam cały dzień w domu ze względu na miesieczne dziecko i mam obawy czy zapach lub " być może jakiś gaz" wydobywający się z tej maźi nie zagraża dla mojego dizecka i dla mnie. Bardzo proszę o informację czy taka maź może być szkodliwa, do wiosny daleko, więc czy powinnam nadal używać ogrzewania kominkowego czy alternatywnego.

Będę wdzieczna za odpowiedź

pozdrawiam

Joanna :cry:

Witam

Mam podobny problem jak koleżanka powyżej po zamontowaniu pieca C.O. SAS z nadmuchem w domu jednorodzinnym po roku czasu na pierwszym piętrze i na strychu pojawiła się maź na ścianach wiem już że czeka mnie skuwanie tynków aby pozbyć się tego smrodu i chciałbym się dowiedzieć czy jeśli wstawię wkład w komin i zrobię nowe tynki czy to wystarczy żeby znowu to się nie powtórzyło na następny sezon zimowy. Proszę o radę osoby które miały podobny problem