Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BAUMIT czy CAPAROL?

Recommended Posts

Stoje przed wyborem tynku zewnetrznego.

Do tej pory przekonany bylem do Caparola - silikonowy, jednak natrafilem na tynki firmy Baumit, rowniez silionowe. Czy oprocz ceny za kg, ilosci tynku w paczce, tynki tych producentow sa porownywalne jakosciowo? No i baranek Caparola to min. 2 mm a Baumit - 1,5 mm, a co za tym idzie, biorac Baumit mialbym lepsza wydajnosc na m2, no i troche oszczednosci.

Poradzcie prosze, dziekuje.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
Baumit silikonowy to kiepski materiał.

Nie licz oszczędności. licz ile kosztują nerwy patrzenia na kieski wygląd ściany.

Stoję właśnie przed wyborem tynku silikonowego i jedna z hurtowni oferuje mi tynk Baumit o fakturze 1,5mm - jest aż tak źle?

Alternatywą jest dla mnie Kabe - lepszy wybór?

Pzdr

Baumit to materiał ze średniej pólki cenowej. Caparol to górna półka. Po 4 latach od wykonania na nadzorowanym przeze mnie budynku silikonowy Baumit wygląda słabo, jest pokryty brudem. Mineralny tynk pomalowany silikonowym Ispo, bodajże Lotusanem , na innym budynku wykonywanym mniej więcej w tym samym czasie wygląda lepiej.

Tu sie nie zgodze, CAPAROL to nie jest górna półka..., to srednia cena za super jakośc, np tynk akrylowy kosztuje dla klienta indywidualnego w granicach 5,00 netto/kg, inwestycje maja dodatkowe rabaty... Duzo tanszy niz STO (Ispo) czy Dryvit

• 3 years później...
Dzien dobby,

poniewaz temat o tynkach, to sie zapytam, czy to normalne aby tynk w miejscy styku z oknem sie wykruszal? Jak to zrobic aby wiecej taka sytuacja nie powstala? Mam caparola, silikonowy.

Pozdrawiam.

a zastosowano listwe przyokienna z siatka?

• 4 years później...

odświeżę trochę temat bo mam zamiar w końcu wykonać tynk.

Na razie mam styropian, siatkę i klej (Alpol) i chciałbym położyć tynk znajomy budowlaniec namawia mnie na tynk silikatowo-silikonowy ( o firmę nie zapytałem) i dlatego stoję przed wyborem. Miałem robić mineralny i jakąś dobrą farbę, ale boję się, że jak coś się lekko uszkodzi to będzie widać naprawę a jak barwiony to tak nie widać.

Z kolei znajomy architekt mówi, że Baumit jest ok ktoś inny, że Kreisel będzie też dobry i teraz nie wiem. Mam do wykonania około 150 m2 elewacji w jednym kolorze + ramki i wnęki okien w kolorze białym tak więc nie jest tego aż tak dużo.

Pomoże ktoś? Jakieś uwagi odnośnie firmy?

pozdrawiam

odświeżę trochę temat bo mam zamiar w końcu wykonać tynk.

Na razie mam styropian, siatkę i klej (Alpol) i chciałbym położyć tynk znajomy budowlaniec namawia mnie na tynk silikatowo-silikonowy ( o firmę nie zapytałem) i dlatego stoję przed wyborem. Miałem robić mineralny i jakąś dobrą farbę, ale boję się, że jak coś się lekko uszkodzi to będzie widać naprawę a jak barwiony to tak nie widać.

Z kolei znajomy architekt mówi, że Baumit jest ok ktoś inny, że Kreisel będzie też dobry i teraz nie wiem. Mam do wykonania około 150 m2 elewacji w jednym kolorze + ramki i wnęki okien w kolorze białym tak więc nie jest tego aż tak dużo.

Pomoże ktoś? Jakieś uwagi odnośnie firmy?

pozdrawiam

Wyklucz SISI czyli silikatowo-silikonowy - obojetnie jakiej firmy. To żenada ze takie cos wgle jest.

Niestety i Caparol juz ma sisi co uwazam za obelgę.

Co do prosucenta: Dryvit, STO, Caparol.