Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom jak mieszkanie a jednak dom :D Klejnot 68m/kw- i 150tys

kar

Recommended Posts

NA CO MI WSYTARCZY?

Witam, :D

Planujemy budowę malutkiego domku-68m/kw, wydaje nam sie ze budowa 68m domu a kupienie mieszkania w bloku o takiej powierzchni będzie dużo tańsza a że mamy działeczke 10a to zawsze ta przestrzen swoja jest..., malutki żeby go ładnie skończyć a nie budować kolosa i kończyć go latami.

Projekt nazywa sie Klejnot:

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/klejnot/index.php

Zawsze na stronach sa podane różne kosztorysy ale Wy wycenicie mi go najlepiej, jestescie w temacie, jak myslicie ile moze kosztowac tzw. budowa pod klucz, dodam ze moj chlopak sam bedzie malował i ukladal plytki.

Działka jest uzbrojona.

Proszę Was o pomoc :lol: :wink:

ps. Rzeszów.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NA CO MI WSYTARCZY?

Planujemy budowę malutkiego domku-68m/kw,

ładny :)

wydaje nam sie ze budowa 68m domu a kupienie mieszkania w bloku o takiej powierzchni będzie dużo tańsza

wydaje się - to dobre stwierdzenie.

Zawsze na stronach sa podane różne kosztorysy ale Wy wycenicie mi go najlepiej, jestescie w temacie, jak myslicie ile moze kosztowac tzw. budowa pod klucz,

Wszystko zależy co chcecie mieć pod tym kluczem (okna drewniane/plastikowe, pokrycie dachu, parkiet/panele, jakie ogrzewanie... i jeszcze milion innych).

Ja bym stawiał na 250-300k

dodam ze moj chlopak sam bedzie malował i ukladal plytki.

to odlicz 10k

Zanim podejmiecie decyzję pamiętajcie o tym:

Koszt całkowity nie spada wprost proporcjonalnie do odchudzania domu z m2 (sa tam pewne koszty jednostkowe).

Ogrzewanie planujemy tylko kominkowe jak narazie...

A to ciekawe - no ale co kto lubi.

Rozumiem, ze instalacji nie bedziecie robić (podłogówka/grzejniki) a jak się jednak zdecydujecie to remont domu zrobicie...

ale 300tys.... myslalam ze mniej...

Nie no, spokojnie. Nie mówię, że to bedzie 300k i nic mniej. Niestety każdy dom trzeba policzyć indywidualnie... A tak to można rzucać 250-300k.

Jest tu wielu forumowiczów, którzy zrobili większość prac samemu i koszty dużo spadły... więc nie poddawajcie się - a dokładnie policzcie i czekajcie na opinie innych....

Yamnik napisał

Bez ogrzewania (innego niż kominkowe) nie będziecie mogli zrobić odbioru budynku....

Pewnie wiesz co mówisz, ale nikt w PINB nie wnika w takie szczegóły, przynajmniej w moim regionie

kar napisała

Witam,

Planujemy budowę malutkiego domku-68m/kw, wydaje nam sie ze budowa 68m domu a kupienie mieszkania w bloku o takiej powierzchni będzie dużo tańsza a że mamy działeczke 10a to zawsze ta przestrzen swoja jest..., malutki żeby go ładnie skończyć a nie budować kolosa i kończyć go latami.

Dobrze kombinujecie, popieram,

sam jestem zwolennikiem małego budownictwa, jeżeli rozchodzi się o wycenę, wszystko zależy o wielu czynników, np w jakim regionie kraju chcecie się budować? jak się cenią fachowcy itp drobiazgów.

Ja jednak myślę że 200 tys zł powinno wystarczyć, oczywiście zależy w jakim standardzie a z tym bywa różnie.

Proponuję się zastanowić nad dodatkowym ogrzewaniem, ja w swoim małym domostwie mam elektryczne, dół akumulacyjne podłogowe, góra zwykłe konwektory, nie są to aż tak duże koszty, a jak się nie zrobi np akumulacyjnego ogrzewania na odpowiednim etapie to już się nie da racjonalnie rozwiązać tego problemu później.

i jeszcze taka uwaga

proponuję więźbę zrobić pod dachówkę, pewnie i tak jest przygotowana pod dachóweczkę, nie słuchajcie innych nie zmieniajcie przekroju więźby dachowej, nie za wiele kasy się zaoszczędzi a nie wiadomo jakie pokrycie wyjdzie taniej, są różne promocje i może się okazać że koszt dachówki do blachodachówki to większy wydatek np o 2000 zł, ale co dachówka to dachówka a nie blacha.

Myślę że strop też jest drewniany?

myslę, ze wlasnie nad tym ogrzewaniem trzeba sie zastanowic, macie racje, moze nie ze względu na odbiór ale wogole zycie tam pozniej heh..

tak jak pisalam jestesmy z Rzeszowa, ceny mieszkan sa naprawde wysokie, jak na dzis podają ze srednio srednia 4600zł m/kw nowego deweloperskiego, ale najtaniej mozna za 4100zł/m a z budowlancami jak to jest nie wiem tak naprawde...

Z cenami dachówki i blachodachówki pewnie muszę sie rozeznac, moze naprawde bedzie to jakaś mala rozbierzność

Standard... zwykły, poprostu ładnie i dobrze, nie mamy zadnych planów na marmury, granity, klinkiery itd

:wink:

Szkoda ze nie mam jeszcze rozeznania w tym ile buduje firma i ile bierze za metr domu, tak z dachem zi instalacjami tynkiiem-deweloperski stan

kar napisała

Szkoda ze nie mam jeszcze rozeznania w tym ile buduje firma i ile bierze za metr domu, tak z dachem zi instalacjami tynkiiem-deweloperski stan

no jak Ty tak chcesz tanio budować to ja wysiadam z takiego taniego budowania :wink: :wink:

Dziewczyno

a kto zapłaci za mercedesa Prezesa firmy, a kto zapłaci za"waciki" kochance prezesa ? lub za wczasy na Karaibach ?

:lol: :lol: :lol: :lol:

Nie znam realiów ale z tego co mi się wydaje to w podkarpackim jest raczej duże bezrobocie ? wsi w pobliżu Rzeszowa pewnie też sporo, a jak wieś to i budowlańcy są, a jak się jedno z drugim poukłada to i tanio można postawić domek :wink: :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol:

300tys/85m(pow.calk.) = 3500zł/m?

350tys/85m=4100zł?

oj to chyba za duzo mowisz.

możliwe...

Czyli Panowie wykonują stan developerski za 1400PLN/m2?

Najlepiej zadzwoń do nich i zapytaj czy zbudują Ci za tę cenę dom o pow 84 m2

Zapytaj czy podają cenę brutto czy netto.

ale przytoczę jeszcze raz:

Koszt całkowity nie spada wprost proporcjonalnie do odchudzania domu z m2 (sa tam pewne koszty jednostkowe).

Jest wiele mniejszych tanszych firm sądzę...

Jak w Twojej miejscowosci się te ceny ksztaltują?

Zapewne jest wiele mniejszych i tańszych.

Nie mam pojęcia jak się ceny kształtują - budowałem metodą "gospodarczą".

Ach, jeszcze jedno:

Ich stan developeski nie obejmuje stolarki...

a metodą gospodarczą jakie koszta poniosles za dom jakiego metrazu?

Nie wiem czy można cokolwiek prównywać ale...

Początek III.2007. Wprowadzenie IV/V.2008

Dom ma po podłogach 188m2. Ale użytkowej to chyba jest ze 130m2 (skosy są).

Wg mnie dosyć tanio wybudowałem. Ekipę na stan surowy miałem jeszcze zaklepaną w 2006. Materiały (większość) kupiona przed szaleństwem cenowym.

Stan surowy otwarty kosztował jakieś 130k. (ekipy wzięły 35k)

Potem okna,brama, elektryka. Wszystko ze 25k. Czyli zamknięty był około 155k.

I potem się zaczęło..... :) Ale nie pamiętam już konkretnie. Wiem tylko, że jednostka monetarna przy wykończeniu wzrasta do 10000PLN :)

Prawie wszystko zlecałem "fachofcom". Na szczęście obyło się bez wpadek.

Pewne rzeczy robiłem sam... z tego co pamiętam.... alarm, izolacja na podłodze (papa, styropian,folia), okablowanie strukturalne.

Zaoszczędziłęm na tym niewiele - tyle, że miałem trochę satysfakcji.

A pamiętaj jeszcze o kosztach przyłączy! Elektryka, woda, kanalizacja.

No i ogrodzenie działki.

Moja rada: poświęćcie trochę czasu i poczytajcie forum, pojedźcie do 2-3 hurtowni, spotkajcie się z 2-3 ekipami. Potem przygotujcie sobie kosztorys. Będziecie wiedzieć na czym stoicie. I pamiętajcie o zapasie - teroie są różne +10% +40%.

Dzialka ogrodzona i uzbrojona, z dojazdem asfaltowym do działki

No trafiles na moment przed szalenstwem cenowym, szczescie ! :) :D

Moja rada: poświęćcie trochę czasu i poczytajcie forum, pojedźcie do 2-3 hurtowni, spotkajcie się z 2-3 ekipami. Potem przygotujcie sobie kosztorys. Będziecie wiedzieć na czym stoicie. I pamiętajcie o zapasie - teroie są różne +10% +40%.

co racja to racja

a niedawno dowiedzialm sie ze mamy znajomego z ekipą...ciekawe jak on policzy hehe

Dzialka ogrodzona i uzbrojona, z dojazdem asfaltowym do działki

czyli wpinasz rure do kanalizacji, podłączasz nadprądowy do licznika i już?

żadnych dodatkowych projektów, wcinek, podłączeń, odbiorów?

Ile macie kW wykupionych?

a niedawno dowiedzialm sie ze mamy znajomego z ekipą...ciekawe jak on policzy hehe

no, to zacznijcie od niego - on pewnie Wam podpowie jak to wszystko wygląda.

Powodzenia