kar 15.01.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 NA CO MI WSYTARCZY? Witam, Planujemy budowę malutkiego domku-68m/kw, wydaje nam sie ze budowa 68m domu a kupienie mieszkania w bloku o takiej powierzchni będzie dużo tańsza a że mamy działeczke 10a to zawsze ta przestrzen swoja jest..., malutki żeby go ładnie skończyć a nie budować kolosa i kończyć go latami. Projekt nazywa sie Klejnot: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/klejnot/index.php Zawsze na stronach sa podane różne kosztorysy ale Wy wycenicie mi go najlepiej, jestescie w temacie, jak myslicie ile moze kosztowac tzw. budowa pod klucz, dodam ze moj chlopak sam bedzie malował i ukladal plytki. Działka jest uzbrojona. Proszę Was o pomoc ps. Rzeszów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 15.01.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 NA CO MI WSYTARCZY? Planujemy budowę malutkiego domku-68m/kw, ładny wydaje nam sie ze budowa 68m domu a kupienie mieszkania w bloku o takiej powierzchni będzie dużo tańsza wydaje się - to dobre stwierdzenie. Zawsze na stronach sa podane różne kosztorysy ale Wy wycenicie mi go najlepiej, jestescie w temacie, jak myslicie ile moze kosztowac tzw. budowa pod klucz, Wszystko zależy co chcecie mieć pod tym kluczem (okna drewniane/plastikowe, pokrycie dachu, parkiet/panele, jakie ogrzewanie... i jeszcze milion innych). Ja bym stawiał na 250-300k dodam ze moj chlopak sam bedzie malował i ukladal plytki. to odlicz 10k Zanim podejmiecie decyzję pamiętajcie o tym: Koszt całkowity nie spada wprost proporcjonalnie do odchudzania domu z m2 (sa tam pewne koszty jednostkowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar 15.01.2009 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Okna raczej plastikowe, dach-blachodachówka, nie dodalam ze parkiet panele tez ulozy moj chlopak, wyszpachluje i pomaluje wszystko. Ogrzewanie planujemy tylko kominkowe jak narazie... tez sam zrobiale 300tys.... myslalam ze mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 15.01.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Ogrzewanie planujemy tylko kominkowe jak narazie... A to ciekawe - no ale co kto lubi. Rozumiem, ze instalacji nie bedziecie robić (podłogówka/grzejniki) a jak się jednak zdecydujecie to remont domu zrobicie... ale 300tys.... myslalam ze mniej... Nie no, spokojnie. Nie mówię, że to bedzie 300k i nic mniej. Niestety każdy dom trzeba policzyć indywidualnie... A tak to można rzucać 250-300k. Jest tu wielu forumowiczów, którzy zrobili większość prac samemu i koszty dużo spadły... więc nie poddawajcie się - a dokładnie policzcie i czekajcie na opinie innych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.01.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Jeśli prawidłowo wnioskuję, że chcecie za małe pieniądze stanąć na swoim to myślę, że kwota 200kPLN jest kwotą realną. Zastanowiłbym się tylko nad tym ogrzewaniem, lub chociaż przygotowałbym instalację elektryczną do ogrzewania prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar 15.01.2009 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 moj chlopak pracowal w komikach i robil ogrzewanie kominkowe z dogrzewaniami na pokoje ale tak naprawde tez nie wiem czy sie to sprawdza...woda boiler zwyklymhm ale 200tys trzeba miec pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yamnik 15.01.2009 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Bez ogrzewania (innego niż kominkowe) nie będziecie mogli zrobić odbioru budynku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 16.01.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Yamnik napisał Bez ogrzewania (innego niż kominkowe) nie będziecie mogli zrobić odbioru budynku.... Pewnie wiesz co mówisz, ale nikt w PINB nie wnika w takie szczegóły, przynajmniej w moim regionie kar napisała Witam, Planujemy budowę malutkiego domku-68m/kw, wydaje nam sie ze budowa 68m domu a kupienie mieszkania w bloku o takiej powierzchni będzie dużo tańsza a że mamy działeczke 10a to zawsze ta przestrzen swoja jest..., malutki żeby go ładnie skończyć a nie budować kolosa i kończyć go latami. Dobrze kombinujecie, popieram, sam jestem zwolennikiem małego budownictwa, jeżeli rozchodzi się o wycenę, wszystko zależy o wielu czynników, np w jakim regionie kraju chcecie się budować? jak się cenią fachowcy itp drobiazgów. Ja jednak myślę że 200 tys zł powinno wystarczyć, oczywiście zależy w jakim standardzie a z tym bywa różnie. Proponuję się zastanowić nad dodatkowym ogrzewaniem, ja w swoim małym domostwie mam elektryczne, dół akumulacyjne podłogowe, góra zwykłe konwektory, nie są to aż tak duże koszty, a jak się nie zrobi np akumulacyjnego ogrzewania na odpowiednim etapie to już się nie da racjonalnie rozwiązać tego problemu później. i jeszcze taka uwaga proponuję więźbę zrobić pod dachówkę, pewnie i tak jest przygotowana pod dachóweczkę, nie słuchajcie innych nie zmieniajcie przekroju więźby dachowej, nie za wiele kasy się zaoszczędzi a nie wiadomo jakie pokrycie wyjdzie taniej, są różne promocje i może się okazać że koszt dachówki do blachodachówki to większy wydatek np o 2000 zł, ale co dachówka to dachówka a nie blacha. Myślę że strop też jest drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar 16.01.2009 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 myslę, ze wlasnie nad tym ogrzewaniem trzeba sie zastanowic, macie racje, moze nie ze względu na odbiór ale wogole zycie tam pozniej heh.. tak jak pisalam jestesmy z Rzeszowa, ceny mieszkan sa naprawde wysokie, jak na dzis podają ze srednio srednia 4600zł m/kw nowego deweloperskiego, ale najtaniej mozna za 4100zł/m a z budowlancami jak to jest nie wiem tak naprawde... Z cenami dachówki i blachodachówki pewnie muszę sie rozeznac, moze naprawde bedzie to jakaś mala rozbierzność Standard... zwykły, poprostu ładnie i dobrze, nie mamy zadnych planów na marmury, granity, klinkiery itd Szkoda ze nie mam jeszcze rozeznania w tym ile buduje firma i ile bierze za metr domu, tak z dachem zi instalacjami tynkiiem-deweloperski stan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 16.01.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 kar napisała Szkoda ze nie mam jeszcze rozeznania w tym ile buduje firma i ile bierze za metr domu, tak z dachem zi instalacjami tynkiiem-deweloperski stan no jak Ty tak chcesz tanio budować to ja wysiadam z takiego taniego budowania Dziewczyno a kto zapłaci za mercedesa Prezesa firmy, a kto zapłaci za"waciki" kochance prezesa ? lub za wczasy na Karaibach ? Nie znam realiów ale z tego co mi się wydaje to w podkarpackim jest raczej duże bezrobocie ? wsi w pobliżu Rzeszowa pewnie też sporo, a jak wieś to i budowlańcy są, a jak się jedno z drugim poukłada to i tanio można postawić domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar 16.01.2009 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Zezo chodzi mi tylko o rozeznanie wogóle, nie jestem zdecydowana na budowe przez firmę, jestem ciekawa ile sobie liczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 16.01.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Zezo chodzi mi tylko o rozeznanie wogóle, nie jestem zdecydowana na budowe przez firmę, jestem ciekawa ile sobie liczą w związku z tym musze podnieść moją prognozę do 300-350k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar 16.01.2009 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 300tys/85m(pow.calk.) = 3500zł/m?350tys/85m=4100zł? oj to chyba za duzo mowisz.Jest wiele mniejszych tanszych firm sądzę...Jak w Twojej miejscowosci się te ceny ksztaltują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar 16.01.2009 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 to np Wawa http://www.dombud-3.com.pl/oferta.php Stan surowy (Robocizna + Materiał) 140 Prace deweloperskie (razem ze stanem surowym) 270 Pod klucz (razem ze wcześniejszymi etapami) 376Dom pow. użytk. 130 m2pow. całk. 193 m2 moj dom jest 3 razy mniejszy a interesuje mnie tylko deweloperski.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 16.01.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 300tys/85m(pow.calk.) = 3500zł/m? 350tys/85m=4100zł? oj to chyba za duzo mowisz. możliwe... Czyli Panowie wykonują stan developerski za 1400PLN/m2? Najlepiej zadzwoń do nich i zapytaj czy zbudują Ci za tę cenę dom o pow 84 m2 Zapytaj czy podają cenę brutto czy netto. ale przytoczę jeszcze raz: Koszt całkowity nie spada wprost proporcjonalnie do odchudzania domu z m2 (sa tam pewne koszty jednostkowe). Jest wiele mniejszych tanszych firm sądzę... Jak w Twojej miejscowosci się te ceny ksztaltują? Zapewne jest wiele mniejszych i tańszych. Nie mam pojęcia jak się ceny kształtują - budowałem metodą "gospodarczą". Ach, jeszcze jedno: Ich stan developeski nie obejmuje stolarki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar 16.01.2009 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 a metodą gospodarczą jakie koszta poniosles za dom jakiego metrazu? i ile czasu trwała budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar 16.01.2009 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 ładny ten Twój domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 16.01.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 a metodą gospodarczą jakie koszta poniosles za dom jakiego metrazu? Nie wiem czy można cokolwiek prównywać ale... Początek III.2007. Wprowadzenie IV/V.2008 Dom ma po podłogach 188m2. Ale użytkowej to chyba jest ze 130m2 (skosy są). Wg mnie dosyć tanio wybudowałem. Ekipę na stan surowy miałem jeszcze zaklepaną w 2006. Materiały (większość) kupiona przed szaleństwem cenowym. Stan surowy otwarty kosztował jakieś 130k. (ekipy wzięły 35k) Potem okna,brama, elektryka. Wszystko ze 25k. Czyli zamknięty był około 155k. I potem się zaczęło..... Ale nie pamiętam już konkretnie. Wiem tylko, że jednostka monetarna przy wykończeniu wzrasta do 10000PLN Prawie wszystko zlecałem "fachofcom". Na szczęście obyło się bez wpadek. Pewne rzeczy robiłem sam... z tego co pamiętam.... alarm, izolacja na podłodze (papa, styropian,folia), okablowanie strukturalne. Zaoszczędziłęm na tym niewiele - tyle, że miałem trochę satysfakcji. A pamiętaj jeszcze o kosztach przyłączy! Elektryka, woda, kanalizacja. No i ogrodzenie działki. Moja rada: poświęćcie trochę czasu i poczytajcie forum, pojedźcie do 2-3 hurtowni, spotkajcie się z 2-3 ekipami. Potem przygotujcie sobie kosztorys. Będziecie wiedzieć na czym stoicie. I pamiętajcie o zapasie - teroie są różne +10% +40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar 16.01.2009 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Dzialka ogrodzona i uzbrojona, z dojazdem asfaltowym do działki No trafiles na moment przed szalenstwem cenowym, szczescie ! Moja rada: poświęćcie trochę czasu i poczytajcie forum, pojedźcie do 2-3 hurtowni, spotkajcie się z 2-3 ekipami. Potem przygotujcie sobie kosztorys. Będziecie wiedzieć na czym stoicie. I pamiętajcie o zapasie - teroie są różne +10% +40%. co racja to racja a niedawno dowiedzialm sie ze mamy znajomego z ekipą...ciekawe jak on policzy hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 16.01.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Dzialka ogrodzona i uzbrojona, z dojazdem asfaltowym do działki czyli wpinasz rure do kanalizacji, podłączasz nadprądowy do licznika i już? żadnych dodatkowych projektów, wcinek, podłączeń, odbiorów? Ile macie kW wykupionych? a niedawno dowiedzialm sie ze mamy znajomego z ekipą...ciekawe jak on policzy hehe no, to zacznijcie od niego - on pewnie Wam podpowie jak to wszystko wygląda. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts