kulasiek 15.01.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam, jesteśmy na etapie kładzenia dachu. Planujemy wodne ogrzewanie podłogowe w całym domu. Jednak strop mamy na połowie domu drewniany.Instalator robiący wycenę stwierdził, że to nie problem. Czy Ktoś mógłby się na ten temat wypowiedzieć?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 15.01.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam, jesteśmy na etapie kładzenia dachu. Planujemy wodne ogrzewanie podłogowe w całym domu. Jednak strop mamy na połowie domu drewniany. Instalator robiący wycenę stwierdził, że to nie problem. Czy Ktoś mógłby się na ten temat wypowiedzieć?... co wedlog Ciebie jest problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 15.01.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Ja mam strop drewniany a na nim podłogówkę, możesz obejrzeć w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek7500 16.01.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Ogrzewanie podłogowe na stropie drewnianym .no problem.podstawowa sprawa to czy twuj strop wytrzyma dodatkowy ciężar jastrychu którym musisz przykryć całą instalację.po ułozeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulasiek 17.01.2009 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 dziękuję za odpowiedzi NJerzy - wczytuję się właśnie w Twój dziennik co wedlog Ciebie jest problemem? no właśnie zastanawia mnie to samo co Kolegę: Ogrzewanie podłogowe na stropie drewnianym .no problem.podstawowa sprawa to czy twuj strop wytrzyma dodatkowy ciężar jastrychu którym musisz przykryć całą instalację.po ułozeniu . belki stropowe o wymiarach 16x18 cm, ułożone w odstępach co 55 cm... na belkach na razie przybite deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 17.01.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Powiedz jeszcze jakiej długości te belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genesis 17.01.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Dobrym rozwiązaniem może być podłogówka system Uponor MINITEC. Rurki układasz w matach położonych na np. płytach OSB i na tym bezpośrednio układasz np. płytki. Waga tego systemu nieporównywalnie niższa od tradycyjnej podłogówki, poza tym znacznie mniejsza bezwładność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boniek82 09.12.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Witam Odświeżę temat.Planuje remont starego domu. W domu tym strop jest z drewna i wygląda następująco od dołu: płyta K-G, stelaż, słona z wapnem i tykiem, deski, pustka, deski, polepa, deski, podkład i panele. Chciałbym zainstalować na piętrze ogrzewanie podłogowe wodne (elektryczne mnie nie interesuje). Myślałem żeby polepę zastąpić watą tylko nie wiem co dalej, jakie kolejne warstwy. Jak wkomponować ogrzewanie w ten strop. Nie chciałbym również dźwigać się wyżej z podłogą. Jeśli robił ktoś coś podobnego i miałby zdjęcia byłbym wdzięczny. Druga sprawa to izolacja wełną czy trzeba gdzieś stosować folie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonK28 16.01.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 boniek ja mam ten sam problem. w tym roku planuje podniesienie i remont poddasza i wszyscy gadaja ze podlogowka to pikus ale jakos nikt nie wie jak ja przykryc na takim stropie. izolacja i samo polozenie wezownicy to nie problem ale jeszcze czyms to trzeba przykryc zanim polozysz panele. strop jest dosc stary wiec wylewka odpada ze wzgledu na ciężar. plyta osb? (wykonczone panelami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magjug 26.11.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 O to widzę, ze nie jestem sama z tym problemem.... Dom poniemiecki, wiec wylewka w grę nie wchodzi, bo się sufit rodzicom na głowę zwali. SzymonK28 pytanko mam, tą izolację kładziesz na dechy? czy na belkach stropowych? Rozmyślam jeszcze nad płytami styropianowymi, przeznaczonymi do ogrzewania wodnego podłogowego, gdzieś widziałam takie plyty... Tylko nadal pozostaje pytanie, czym to wszystko przykryć.. na samej górze będzie położona wykładzina elastyczna... Aaaa jeszce jedno pytanie... Na piętrze będzie ogrzewanie gazowe i muszę zainstalować 2 kaloryfery: jeden w sypialni (za mała powierzchnia podłogi na ogrzewanie podłogowe) i jeden w pokoju syna. Pozostałe pomieszczenia (duży pokój z kuchnią, jadalnią i przedpokojem) nei mają miejsca na instalacje kaloryferów, więc dlatego chcę tam dac podłogowe... Piec gazowy z zamknięta komorą spalania. Da sie połączyć to razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paszeko 13.01.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Dołączam się: nowy, dobudowany pokój ok. 21 m2. (wolnostojący domek bliźniak). Strop jest podłogą nad garażem i składa się z belek nośnych 80x160 mm (krokwie), o długości 4.10 m. co ok. 60cm. Wypełnienie wełną mineralną o grubości ok. 140 - 150 mm. Od strony garażu podbitka z płyt co to ich używali do budowy reala czy auchana - pianka poliuretanowa na ok. 60 mm pokryta blachą z obu stron. Do tego będzie doklejony styropian 5 cm. Od strony pokoju płyta podłogowa OSB z piórowpustem 22 mm. Co Wy na to ? Ściany z bloczków gazobetonowych plus 100 mm styropianu. Wszędzie nowe okna z wentylacją itd... Ale to to tak przy okazji Proszę również o opinię na temat "częściowego" wykonywania prac związanych z położeniem ogrzewania podłogowego w całym domu - chodzi o to, że mieszkamy tu wraz z rodziną. Prace polegałyby najpierw na położeniu takiego ogrzewania na parterze - jesteśmy w stanie se poradzić, bo mamy rezerwową kuchnię, a po prawidłowym związaniu wylewek i wykonaniu podłóg przenieślibyśmy się do wykonanych już pomieszczeń i wtedy możnaby zrobić ogrzewanie podłogowe na piętrze (stropy na mokro, prefabrykaty stropowe więc bez problemu). W to jeszcze wchodzi demontaż rurowni starego ogrzewania kaloryferowego wraz z kaloryferami tam, gdzie ich nie trzeba - niestety w niektórych miejscach będą musiały zostać... Zerwać stare podłogi i wywalić podsypkę sam se zrobię. Ale czy słyszeliście o tym, by można było tak podzielić prace ? Poprostu nie wszystko od razu, bo dom jest zamieszkiwany zwyczajnie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts