m.trybulec 15.01.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Dzień dobry Mam pytanie. Z rożnych opisów pokryć dachowych, na które trafiłem, za najbardziej długowieczne uważane są dachówki ceramiczne. Jak to się ma do udzielanych przez producentów gwarancji? Czy 30 lat na dachówkę zakładkową (np. Roben) to dobre warunki czy standard? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomihawk 15.01.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 hmm... Dachówka ceramiczna Tandem Junior ma np. 50 lat gwarancji, palona dachówka 33 lat. Producenci dają gwarancje na kilkadziesiąt lat i jest to raczej standard, ale właściwości dachówek mogą być niezmienne znacznie dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.01.2009 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Należy dokładnie zapoznać się z warunkami gwarancji (czego dotyczy). Szacunkowa żywotność dachówki ceramicznej przy profesjonalnym wykonaniu dachu (właściwej wentylacji) to około 100 lat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 20.01.2009 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Dziękuję.Mam jeszcze jedną wątpliwość. Różnice w cenie między dachówkami angobowanymi i naturalnymi są wirtualne czy rzeczywiste? Ceramiczne dachówki angobowane wyglądają znacznie ładniej (przynajmniej w słońcu). Czy jednak angoba dodaje jakieś dodatkowe atuty poza estetycznymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.01.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Angoby półszlachetne i szlachetne wygładzają i uszczelniają powierzchnię co skutkuje faktami przedstawionymi przez "mpoplaw". Natomiast estetyka to oczywiście rzecz gustu. Mnie najbardziej podoba się krzywa dachówka naturalna z plamami i przebarwieniami, trochę zabrudzona i porośnięta. Określam taki dach mianem "dachu z duszą". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts