brqsl 15.01.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Jak w temacie:- koszt kładzenia płytek ściennych (30x45) fugowe/bezfugowe za m2 - ścienne (10x10) fugowe/bezfugowe za m2 - koszt kładzenia płytek podłogowych (30x30) fugowe/bezfugowe za m2 jeżeli chodzi o "fugowe/bezfugowe" taki tekst usłyszałem przy pytaniu o orientacyjne koszty przyszłego wykonawcy. Podobno jest różnica. Wycenę mam dostać w najbliższym czasie (po konsultacji ze wspólnikiem). chodzi o prostą łazienkę 2x3m bez wanny i żadnych pólekregion: okolice Krakowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sudmir 16.01.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Nie ma płytek bezfugowych. Jakie są ceny w okolicach Krakow niestety nie wiem ,ale wiem że w Ostrowcu Św. zaczynają się od 25zł\m2 a małe tzn 10x10 od 50 zł\m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brqsl 16.01.2009 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Tak myślałem, że jakaś ściema z tymi bezfugowymi. Wiem skądinąd, że fachowiec ma zamiłowanie do grubych fug - pewnie o to mu chodziło. Jutro dzień prawdy - rozmowa kosztowa. Proszę o więcej informacji n/t Waszych kosztów. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Powerhouse 16.01.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Legalna firma:- 20x25 od 40,-/m2,- 30x45 od 50,-/m2,- 10x10 od 50,-/m2'podłoga 30x30, 35x35 od 40,-/m2, w karo + 6,-.Ostateczna cena zależy od jakości płytek, ilości metrów do położenia w jednym pomieszczeniu, cięcia, szlifowania, wiercenia otworów. Cokoły, listwy ozdobne, "cygara" osobno, tak samo przygotowanie podłoża /prostowanie ścian,poziomowanie posadzki/ jeśli zachodzi potrzeba.Oczywiście "na czarno" biorą mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Powerhouse 17.01.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Podane wyżej ceny są cenami netto /tak podaje większość firm/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sudmir 18.01.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Takie ceny to może zapłacić tylko firma , która wliczy je w koszta działalności i póżniej ściągnie je z klijenta. Prywatny inwestor inaczej na to patrzy.A praca na czarno ma też swoje zalety;- mniej płaci zleceniodawca- wykonawca ma ciągłość pracy- minister finansów nie ma dylematu , czy pieniądze z podatków przeznaczyć na kanelarię Prezydenta czy Premiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 18.01.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Podane wyżej ceny są cenami netto /tak podaje większość firm/. A powinni podawać ceny brutto... Cena która w ofercie otrzymuje klient/cena wystawiona (np. w sklepie na "metce") musi być podana jako brutto, ewentualnie netto+... i tu podana % stawka VAT. Jeśli oferta ma podaną określoną kwotę i nie jest wyraźnie zaznaczone iż jest to cena netto oraz brak dopisku iż "informacja nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów..." itd. to klient - gdyby się na taką ofertę zdecydował miałby prawo nie dopłacac domniemanego VATu. A w temacie: w KRK płaciliśmy - 35 zł/m2 (30x30) - ale to było ponad rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Powerhouse 19.01.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 sudmir - wszystko pięknie, ale nie mając rachunku/faktury na wykonaną usługę w razie jakichkolwiek problemów z jakością wykrytych w póżniejszym czasie inwestor może się "bujać" ... Rachunek jest jedyną podstawą prawną do roszczeń z tytułu gwarancji, rękojmi itd. Wiedzą o tym wszyscy wykonawcy proponując często cenę bez 7%VAT, ale bez wystawiania rachunku. A co można powiedzieć o wykonawcach pracujących na czarno - w większości ludzie z marnymi umiejętnościami, biorący tylko prostsze zlecenia, dorabiający renciści i emeryci i różni cwaniacy uczący się dopiero zawodu ...Psują rynek pracy zaniżonymi cenami, odbierając chleb legalnie pracującym.Nie płacąc podatków od prowadzonej działalności okradają Państwo - czyli każdego z nas, a w razie reklamacji śmieją się prosto w twarz mówiąc "za takie pieniądze to nie można wymagać cudów"...Tanio i dobrze - te dwie sprawy wykluczają się wzajemnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sudmir 19.01.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 sudmir - wszystko pięknie, ale nie mając rachunku/faktury na wykonaną usługę w razie jakichkolwiek problemów z jakością wykrytych w póżniejszym czasie inwestor może się "bujać" ... Rachunek jest jedyną podstawą prawną do roszczeń z tytułu gwarancji, rękojmi itd. Wiedzą o tym wszyscy wykonawcy proponując często cenę bez 7%VAT, ale bez wystawiania rachunku. A co można powiedzieć o wykonawcach pracujących na czarno - w większości ludzie z marnymi umiejętnościami, biorący tylko prostsze zlecenia, dorabiający renciści i emeryci i różni cwaniacy uczący się dopiero zawodu ...Psują rynek pracy zaniżonymi cenami, odbierając chleb legalnie pracującym.Nie płacąc podatków od prowadzonej działalności okradają Państwo - czyli każdego z nas, a w razie reklamacji śmieją się prosto w twarz mówiąc "za takie pieniądze to nie można wymagać cudów"...Tanio i dobrze - te dwie sprawy wykluczają się wzajemni.... Zapewne masz racje , ale znam życie i wiem ile jest takich osób dla których jedynym kryterium jest cena. Zaś co do jakości to nie podzielam twojego zdania , niższa cena nie musi oznaczać gorszego wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 20.01.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Sam wykonuje takie zlecenia,dodam że legalnie i moje wnioski....większośc ludzi jak słyszy ze pracuje legalnie to mówi że nie chce rachunku byle tylko było taniej,ja natomiast mam zawsze taką samą cenę czy z rachunkiem czy bez(wystawiam zawsze,a że klient nie chce...)Takze w całym roku chciało rachunek 1 osoba,to co się dziwic ze większość na czarno robi.Osobna kwestia to jakość...tu zalezy duzo od człowieka..widziałęm łazienki piękne zrobione przez ludzi dokładnych ,którzy jednak nie mieli duzego dośw w zawodzie i odwrotnie widziałem kaszane robioną przez fachowców z papierami..nie ma zasady.Jak jest termin i metry to bajki nie bedzie i basta.Są ludzie którzy mają talent ,po prostu wszystko im wychodzi,robią szybko,dobrze,dokładnie,mają uczciwe ceny,szanują klientów itd ale to jest 0,1% wszystkich budowlańców.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Powerhouse 20.01.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 front247 - masz rację, większość inwestorów kupuje "cenę" a nie usługę czy produkt. O jakości to sobie przypominają znacznie póżniej, a wtedy jest już za póżno... i zostają najczęściej ze spapraną "robotą", ale za to mieli tanio ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bunclik 20.01.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 a poprawki po kimś kosztują wiele drożnej niż odrazu zapłacić nawet z rachunkiem, masz wtedy podkład żeby walczyć o poprawienie przez firmę co spaprała osobiście nie podejmuje się poprawek po kimś innym a jeśli mój klient dzwoni i mówi ze mam coś poprawić to jadę i poprawiam żaden problem a zdarza się tak ze wystarczy ze przyjadę pokręcę się, powiem ze poprawione wtedy klient patrzy i mówi oo właśnie tak miało być a tylko tyle zrobiłem ze popukałem, postukałem wystarczyło mu ze po prostu przyjechałem, mieliście tez takie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sudmir 20.01.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Dlaczego wszyscy żeście się uparli że wysoka cena to wysoka jakość.Znam przypadki dobrze wykonanej roboty za może nie małe , ale powiedzmy z dolnej strefy cen średnich . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bunclik 20.01.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 wejdź na moja stronę i tam jest zakładka cennik poczytaj i powiedz czy mam ceny z górnej polki ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sudmir 20.01.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Dzięki za cennik. Twoje ceny są ok. Zaliczyłbym je do jednych z niższych.Mówiąc o wysokich cenach miałem na myśli prezentowane na tym forum przez niektórych wykonawców ceny zaczynające się od 50-60 zł\m2 zwykłych płytek 20x25 czy 30x30.Sam chyba przyznasz że to trochę przesada.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bunclik 20.01.2009 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 masz racje moje ceny są na rynek inowrocławski i okolice podejrzewam ze nawet na warszawskim rynku bym zarobił (przychody-rozchody)jednak patrząc z drugiej strony to ludzie mowie o warszawie sami tego chcą jeśli cena m2 mieszkania jest droższa o 3 razy a może i więcej niż w Inowrocławiu to taki ktoś sobie liczy, aha jak za m2 mieszkania zapłaciłem 3 czy 4 tys.zł a może i więcej to co będę żałował 10 czy 20 zł więcej za położenie płytek itd. no i to ze później może powiedzieć ze wykończenie mieszkania kosztowało mnie 28 tys. a ciebie tylko 17 tys . i już się czuje lepszy hahah bo go stać na droższych majstrów bo przecież on nie weźmie tych tańszych bo mu spaprają robotę a jak ci drodzy mu spaprają to się nie przyzna ze spaprali tylko powie ze tak chciał wiec jak dają to się bierze no nie jak wchodzisz do klienta i on mówi na dzień dobry "koszty nie graja roli "itd .wtedy każdy myśli no to cie podliczę a jak raz się udało zarobić to później trudno za mniejsze ceny robić no nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bunclik 21.01.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 jeśli uważasz ze warto i sprawdzony jest to nie szukaj kogoś innego bo po co tu wiesz czego możesz się po nim spodziewać znajdziesz trochę tańszego ale nie będziesz wiedział co cie czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISIUŚ 10.02.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 U mnie cena za położenie płytek to od 40 do 60 zł. za metr no chyba że sciany wymagają prostowania to i cena inna!!!! wyższa rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek187 11.02.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 A zauważyłeś, że minął rok od poprzedniego posta? Rynek trochę się uspokoił, deweloperka przysiadła, budowy indywidualne też jakby trochę. Część ludzi wróciło z emigracji, zima trzyma itd. Chyba trochę większa konkurencja w branży, tzn. więcej chętnych do podziału tego tortu. Zacząłem robić wstępne rozeznanie i jakby glazurnicy chętniej są skłonni trochę zejść ze swojej pierwotnej ceny. Cóż, zawód wymaga dokładności, cierpliwości i trochę doświadczenia. Nie są tu wymagane żadne uprawnienia ani żaden super specjalistyczny sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszaA 11.02.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 W środku 50zł/m2na zewnątrz 60zł/m2szlifowanie 120zł/mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts