Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za położenie płytek podłogowych/ściennych?

brqsl

Recommended Posts

moje ceny są orientacyjne. tzn inna cena będzie za położenie podłogi powiedzmy 15-20 metrów a inna łazienki gdzie masz dekory ,otwory itd itd.... a co do rynku to może może troszke masz racji ale ja narazie tedo nie odczuwam ,może dlatego że wykonujemy całe remonty od a do z wiec robota jest

Co do kryzysu nie odczułem nawet podniosłem stawki. Zeszłego roku w październiku przyjmowałem zlecenia na maj/czerwiec tego roku, a teraz mam terminy wolne na wrzesień/październik.

Cena za położenie płytek ściana/podłoga (gdy pojedyncza powierzchnia nie przekracza 3m2 typu łazienki itp) od 60 zł w zależności jaki na format z ew. wierceniem otworów. Szlif 65 zł. Gwarancja jakości max. 0.5mm/1m.

A zauważyłeś, że minął rok od poprzedniego posta? Rynek trochę się uspokoił, deweloperka przysiadła, budowy indywidualne też jakby trochę. Część ludzi wróciło z emigracji, zima trzyma itd. Chyba trochę większa konkurencja w branży, tzn. więcej chętnych do podziału tego tortu. Zacząłem robić wstępne rozeznanie i jakby glazurnicy chętniej są skłonni trochę zejść ze swojej pierwotnej ceny. Cóż, zawód wymaga dokładności, cierpliwości i trochę doświadczenia. Nie są tu wymagane żadne uprawnienia ani żaden super specjalistyczny sprzęt.

Uprawnienia może i nie ale doświadczenie na pewno. A co do sprzętu to się kolega grubo myli. Szanujący sie glazurnik musi posiadać może nie kosmiczny ale na pewno dobrej klasy sprzęt. Ludzie mają coraz to większe wymagania i kupują coraz to droższe materiały o coraz to większych formatach np: twarde gresy. Aby takie coś przeciąć dokładnie a potem np oszlifować narożniki to niestety zwykła gilotynka za kilkaset złotych nie wystarczy. Porządna przecinarka do cięcia na mokro to wydatek min 4000 zł a dla większych formatów cena może byc i 2 razy wyższa. Do tego cała masa innych specjalistycznych narzędzi np do wycinania otworów w gresie jak koronki diamentowe i wiertła, tarcze. Taka koronka dla jednego wymiaru może kosztować nawet kilkaset złotych, Polecam zobaczyć ile kosztują porządne maszyny takich firm jak RUBI , MONTOLIT, KAUFMANN, SIGMA. Co niektórym się wydaje, że glazurnikowi wystarczy wiadro do mieszania kleju, i kilka prostych narzędzi. Do położenia płytek w garażu to może wystarczyć ale na wymyślne łazienki juz nie.

• 3 years później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...