araman 29.10.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 _ZBYCH_ A co proponujesz w przypadku kiedy chcemy spać przy otwartym oknie a mamy założone kontraktony w oknach i nie można uruchomić alarmu. Ja u siebie mam założone kontraktony w oknach i planuje montaż rolet zewnętrznych. Czy można to jakoś ze sobą połączyć. Dodam że okablowanie już mam ułożone. Mój instalator mówił że coś się da zrobić ale jestem ciekawy opini innych fachowców. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość alexiel 29.10.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Araman może połoczyć kontaktrony w tych pokojach gdzie śpią domownicy w innej strefie którą i tak się blokuje w nocy aby móc się swobodnie poruszać np. pójście do ubikacji nie może Ci spowodować alarmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 29.10.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 ZBYCh, czy możesz podpowiedzieć, z jakimi jeszcze kosztami orientacyjnie można się liczyć, jeśli mam już zamówione w ramach kupna okien czujki (kontraktonowe ?) MVS; ilość okien 16 szt. plus 2x drzwi zewnętrzne. Myśle o dobrze zaprojektowanym i dobrym systemie alarmowym, do rozważenia czujki dymu.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 29.10.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Czy czujki inercyjne, to to samo co wibracyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość alexiel 29.10.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Możecie mi powidzić na co wam te kontaktrony a jak potencjalny włamywacz wejdzie nie otwierając okna albo drzwi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 29.10.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Jesli szyby są antywłamaniowe.... to może czujki kontraktonowe są uzasadnione... Nie wiem, nie znam się na tym.... ja tylko chcę mieć stopien zabezpieczenia domu odpowiedni do stopnia zagrożenia... Też się zastanawiam co jest lepsze: szyby P2, P4, okucia najwyższej klasy, nieco niższej, system alarmowy, co jest racjonalne, co nie... itp....Dlatego zadaję pytania na tym forum - zamówienie okien jeszcze przede mna, ale mam już kompeksową wycenę okien w różnych wariantach a także wycenę instalacji alarmowej... i szukam oszczędności - racjonalnych..Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość alexiel 29.10.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Chyba nikt nie wybija szyby ani otwiera okna bądź drzwi tylko dla sztuki robi to w wiadomym celu ja uważam że lepiej zrezygnować z kontaktronów na rzecz lepszych czujek, ale to jest moje zdanie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 29.10.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 No właśnie, wydaje się, że jak ktoś wejdzie razem z szybą (a jest to bardzo możliwe) to co z tymi kontaktronami? Nie lepiej zastosować stłuczeniówki + PIR'y lepszej jakości odpowiednio je ustawiając? Ja mam psa i kota i mam zagwozdkę, jak skombinować system, bo z mojego doświadczenia wiem, że na którymkolwiek etapie budowy decyzje i tak będę musiał podjąć ja, co często również oznacza wymyślenie rozwiązania, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.10.2003 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Do Zbych_ chodziło mi o czujki SRP-300 lub 600 są dość dobre czujki za dobrą kwotę około 70 zł ale ktoś lubi wydawać pieniądze to może kupić DSC ponad 100 . Czujki, które wymieniłeś są na pewno lepsze niż firmowy model Talon czy MH 10 Podobne cenowo, a zdecydowanie lepsze konstrukcyjnie są czujki MR-110 i MR-303 (lustrzanki). Jak ktoś lubi wydawać pieniądze i przy okazji nabyć profesjonalną, lustrzaną czujkę podczerwieni, to polecam na IR 110 lub IR 120 firmy Siemens (dawniej Alarmcom) http://www.zbychdom.republika.pl/icon/tak.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.10.2003 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 _ZBYCH_ A co proponujesz w przypadku kiedy chcemy spać przy otwartym oknie a mamy założone kontraktony w oknach i nie można uruchomić alarmu. Ja u siebie mam założone kontraktony w oknach i planuje montaż rolet zewnętrznych. Czy można to jakoś ze sobą połączyć. Dodam że okablowanie już mam ułożone. Mój instalator mówił że coś się da zrobić ale jestem ciekawy opini innych fachowców. Z góry dziękuje Jeśli masz na uwadze spanie przy całkowicie otwartym oknie, to pozostają tylko wszelkie czujki zewnętrzne (z ich wadami ). Uważam jednak, że w dzisiejszych czasach spanie przy całkowicie otwartym oknie jest bardzo niebezpieczne. Jeśli zadowolisz się oknem uchylonym, to odpowiednio zamontowany kontaktron załatwia temat. Jeśli planujesz montaż rolet, to najlepiej zamontować również czujniki otwarcia rolet. Wówczas alarm zostanie wywołany już przy próbie otwarcia rolet, zanim złodziej dobierze się do okna, zanim wejdzie do środka. Równie skutecznym, ale b. drogim rozwiązaniem jest montaż barier podczerwieni między roletą, a oknem. Wówczas mimo otwartego czy uchylonego okna (lub otwartej rolety) system chroni dostępu do pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.10.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Araman może połoczyć kontaktrony w tych pokojach gdzie śpią domownicy w innej strefie którą i tak się blokuje w nocy aby móc się swobodnie poruszać np. pójście do ubikacji nie może Ci spowodować alarmu. Tylko jaki sens ma wtedy stosowanie kontaktronów Pozostawienie sypialni bez ochrony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 29.10.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 No ale cały czas pozostaje pytanie roku: CO Z PSEM I KOTEM WEWNĄTRZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.10.2003 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 ZBYCh, czy możesz podpowiedzieć, z jakimi jeszcze kosztami orientacyjnie można się liczyć, jeśli mam już zamówione w ramach kupna okien czujki (kontraktonowe ?) MVS; ilość okien 16 szt. plus 2x drzwi zewnętrzne. Myśle o dobrze zaprojektowanym i dobrym systemie alarmowym, do rozważenia czujki dymu. Pozdrawiam, gaga2 Oczywiście, że mogę . Potrzebuję tylko nieco więcej informacji (patrz początek tego wątku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.10.2003 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Czy czujki inercyjne, to to samo co wibracyjne? Przeznaczenie podobne, ale inny element czujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.10.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Możecie mi powidzić na co wam te kontaktrony a jak potencjalny włamywacz wejdzie nie otwierając okna albo drzwi..... A jakie inne wejście masz na myśli? Przez komin czy przez ścianę? http://www.zbychdom.republika.pl/icon/hehe.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.10.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Jesli szyby są antywłamaniowe.... to może czujki kontraktonowe są uzasadnione... Nie wiem, nie znam się na tym.... ja tylko chcę mieć stopien zabezpieczenia domu odpowiedni do stopnia zagrożenia... Też się zastanawiam co jest lepsze: szyby P2, P4, okucia najwyższej klasy, nieco niższej, system alarmowy, co jest racjonalne, co nie... itp....Dlatego zadaję pytania na tym forum - zamówienie okien jeszcze przede mna, ale mam już kompeksową wycenę okien w różnych wariantach a także wycenę instalacji alarmowej... i szukam oszczędności - racjonalnych.. Pozdrawiam, gaga2 Niezależnie od tego, czy szyby są antywłamaniowe czy nie, kontaktrony warto instalować (powody już podawałem w tym wątku). Można się zastanawiać, czy warto przy zwykłych oknach zakładać czujki inercyjne, albo inaczej, można rozważać montaż czujek inercyjnych przy oknach antywłamaniowych. Z biegiem czasu i poznając co raz nowsze metody działania włamywaczy, dochodzę do wniosku, że najlepiej zamontować rolety (nawet zwykłe, aluminiowe) i do nich zamontować czujniki. Jeśli ktoś czuje się bardzo zagrożony napadem w dzień (np. wejście napastnika do domu razem z szybą w oknie ) podczas kiedy rolety są podniesione, można rozważyć dodatkowo montaż okien z okuciami w klasie K2 i szybami P4. Zaraz pewnie ktoś powie, że to przesada, że nie można czynić z domu fortecy, itd. Otóż nie! Różne są potrzeby i różne możliwości. Są ludzie, którzy do tej pory żyli szczęśliwie, w błogiej nieświadomości, z otwartymi na noc oknami, czy drzwiami i są ludzie po przejściach - czasami bardzo bolesnych... Nie życzę nikomu, aby doświadczył do czego napastnik może użyć żelazka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.10.2003 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 No właśnie, wydaje się, że jak ktoś wejdzie razem z szybą (a jest to bardzo możliwe) to co z tymi kontaktronami? Nie lepiej zastosować stłuczeniówki + PIR'y lepszej jakości odpowiednio je ustawiając? Ja mam psa i kota i mam zagwozdkę, jak skombinować system, bo z mojego doświadczenia wiem, że na którymkolwiek etapie budowy decyzje i tak będę musiał podjąć ja, co często również oznacza wymyślenie rozwiązania, niestety. Dlatego skutecznym zabezpieczeniem (również w Twoim przypadku, są kontaktrony + akustyczne czujki zbicia szyby lub kontaktrony + czujki inercyjne. Gwarantuję, że przy takim zwierzyńcu i zastosowaniu obojętnie jakich czujek pasywnej podczerwieni, będziesz miał fałszywe alarmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.10.2003 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 No ale cały czas pozostaje pytanie roku: CO Z PSEM I KOTEM WEWNĄTRZ? Odpowiedź znajdziesz w tym wątku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 29.10.2003 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Pozostaje mi podziękować za dotychczasową odpowiedź i uzupełnić dane:okna dwuskrzydłowe bez słupka - 9 szt.okna jednoskrzydłowe - 3reszta - witrynygaraż wolnostojącynie mamy zwierzaka, ale może kiedyś w przyszłości zamieszka z nami jakiś kotek.2 drzwi zewnętrznychdo wszystkich okien okiennice drewniane dwuskrzydłowe, okucia z drążkiemszyby antywłamaniowe; waham się między P2 i P4 oraz okuciami WK1 lub WK2. Czujki MVS - zamawiam wraz z oknami - i to już jest pewne;Mąż chce mieć czujki dymu - ile - nie wiem.Chętnie zleciłabym profesjonalną wycenę, tylko pewnie do Katowic to dla Ciebie za daleko...?Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.10.2003 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 gaga2 - podaj proszę jeszcze ile masz wirtyn (rozumiem, że chodzi Tobie o okna typu FIX lub FIB, czyli nieotwieralne) i ile jest pomieszczeń z oknami. Do Katowic to faktycznie mam troche daleko , ale wycenę orientacyjną (z ceną warszawską ) moge zrobić. Nic mi nie mówi tajemniczy symbol czujnika MVS . Brak również informacji na temat sposobu i miejsca montażu czujnika w oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts