gaga2 29.10.2003 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Uff, to już za trudne... Ilośc pomieszczeń z oknami - 10. Fixy: 4 MVS nie wiem.... tak mam napisane w ofercie... podobno jest to czujka kontaktronowa montowana w ramie okna (fabrycznie?) niewidoczna na zewnątrz (?) ZBYCHU - jesteś bardzo uprzejmy Pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 29.10.2003 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 To znalazłam na stronie producenta okien:Magnetyczny system kontroli otwarcia i zamknięcia okna MVS przystosowany jest do montażu w połączeniu z systemami alarmowymi w celu skutecznego odstraszenia włamywaczy. Przerwanie pola magnetycznego, np. przy próbie wyważenia skrzydła lub przy niepowołanym poruszeniu klamką, powoduje natychmiastowy przepływ impulsu od ukrytego w ościeżnicy czujnika elektronicznego do centrali systemu alarmowego. ROTO MVS można bez problemu zintegrować z systemami okuć Patio i DoorSafe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 30.10.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Czy czujki inercyjne, to to samo co wibracyjne? Przeznaczenie podobne, ale inny element czujący To znaczy co ta znaczy "inercja"? Bo wibracja to mogę sobie wyobrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diego 30.10.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Mój instalator odradził mi kontraktrony w oknach. Stwierdził, że dla złodzieja ich deaktywacja zajmuje około 2 sekund i są to pieniądze wyrzucone w błoto. Mój system ma opierać się jedynie na czujnikach ruchu - ale co z sypialnią ? Pozostają chyba pancerne okna. I jak zabezpieczyć się przed napadem, kiedy bandyci wybierają do ataku godzinę powiedzmy 18:00 (przecież jest już ciemno). Chyba nikt z nas o tak młodej godzinie nie załącza jeszcze systemu ? Macie jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 31.10.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 W kuchni będę miał czujke zbicia szyby i kontaktrony, czy dawac dodatkowo czujke PIR, która będzie włączana podczas nieobecnosci wszystkich domowników? Jaką centrale lepiej wybrac "SATEL CA 10 plus" czy DSC 5020? Czujke SATEL AQUA czy DSC EC-301D ENCORE, SATEL COBALT czy OPTEX MX40-QZ, SATEL INDIGO czy DSC DG-50? Różnice w cenie materiału mam kilkaset złotych, czy warto dołożyć, czy też są to czujki o podobnych parametrach i działaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 31.10.2003 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 gaga2 Orientacyjna wycena Twojego systemu: Centrala 32 linie + akumulator 22 Ah + dwa manipulatory kodowe z dużymi wyświetlaczami tekstowymi + sygnalizator zewnętrzny z własnym zasilaniem +2 kontaktrony w drzwiach i jeden kontaktron garażowy + 10 dualnych, akustycznych czujek zbicia szyby + dualny detektor ruchu do ochrony garażu + dwa ścienne przyciski napadowe +odbiornik z dwoma pilotami napadowymi + trzy kurtynowe czujki pasywnej podczerwieni + okablowanie (stan surowy) i późniejszy montaż = 5300 zł (brutto) Wskazany montaż dodatkowego manipulatora kodowego w garażu - koszt 500 zł. Czujka dymu to koszt od 150 do 300 zł (w zależności od producenta i konstrukcji czujki). Przy oknach z szybą i okuciem antywłamaniowym można rozważyć montaż czujek inercyjnych na oknach parteru, drzwiach i bramie garażowej (zamiast akustycznych czujek zbicia szyby). Jeśli czujesz się b. zagrożona napadem, zastanów się nad montażem czujek zewnętrznych (tylko do monitorowania terenu wokół domu podczas obecności). W połączeniu z okiennicami da to wysoki stopień bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 31.10.2003 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Czy czujki inercyjne, to to samo co wibracyjne? Przeznaczenie podobne, ale inny element czujący To znaczy co ta znaczy "inercja"? Bo wibracja to mogę sobie wyobrazić. Czujki inercyjne wykorzystują inny element detekcyjny, a tym samym osiągają inne parametry, niż czujki wibracyjne. W czujkach inercyjnych jest mechaniczny element detekcyjny w formie kuleczek lub walców, np. taki: http://www.zbychdom.republika.pl/5020/Inercyjna.jpg (foto - Aritech) W czujkach wibracyjnych elementem detekcyjnym jest przeważnie płytka piezoceramiczna. Drgania kryształu są poddawane obróbce przez układ analizujący i po przekroczeniu określonego progu zostaje wyzwolone wyjście czujki. Określone czujki do określonych zastosowań . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 31.10.2003 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Mój instalator odradził mi kontraktrony w oknach. Stwierdził, że dla złodzieja ich deaktywacja zajmuje około 2 sekund i są to pieniądze wyrzucone w błoto. Mój system ma opierać się jedynie na czujnikach ruchu - ale co z sypialnią ? Pozostają chyba pancerne okna. I jak zabezpieczyć się przed napadem, kiedy bandyci wybierają do ataku godzinę powiedzmy 18:00 (przecież jest już ciemno). Chyba nikt z nas o tak młodej godzinie nie załącza jeszcze systemu ? Macie jakieś pomysły ? Poradź się innego instalatora W teorii równie łatwo ominąć pasywną czujkę podczerwieni, co kontaktron. W praktyce jedno i drugie wymaga jednak sporej wiedzy, przygotowania i zdolności manualnych. Nie ma systemów idealnych!!! Ponieważ jeden i drugi rodzaj czujek można ominąć, należy się skupić na funkcjonalności systemu. Można zamontować system z czujnikami kontaktronowymi i uzupełnić go o pasywne czujki podczerwieni w formie kurtyn - pułapek. Z oczywistych względów nie będę opisywał szczegółów . Odnoszę wrażenie, że kolegom po fachu nie chce się montować systemów opartych na kontaktronach. Jest to bardzo pracochłonne. Łatwiej i szybciej zamontować system z czujkami ruchu. Dlatego wyrażają takie opinie o kontaktronach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 31.10.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 W kuchni będę miał czujke zbicia szyby i kontaktrony, czy dawac dodatkowo czujke PIR, która będzie włączana podczas nieobecnosci wszystkich domowników? Jaką centrale lepiej wybrac "SATEL CA 10 plus" czy DSC 5020? Czujke SATEL AQUA czy DSC EC-301D ENCORE, SATEL COBALT czy OPTEX MX40-QZ, SATEL INDIGO czy DSC DG-50? Różnice w cenie materiału mam kilkaset złotych, czy warto dołożyć, czy też są to czujki o podobnych parametrach i działaniu? Czy tylko w kuchni będziesz miał kontaktrony i czujkę zbicia szyby? Czy dawać czujkę ruchu, czy nie, zależy od wielu czynników. Jednym z nich są zwierzęta. Co do wymienionych central, to kwestia potrzeb. Satel obsługuje do 16 linii, a DSC do 64 linii. Inne funkcje podobne. Na klasę Techomu nie patrz - w tym przypadku to bez znaczenia. Bierz pod uwagę dostępność serwisu. Jeśli chodzi o czujki, to o tych oferowanych przez Satel-a trudno coś powiedzieć. To nowe produkty. Jak się spisują - czas pokaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 13.02.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 nie wiem czy tu jeszcze ktos zaglada ? _ZBYCH_ moj instalator proponuje czujki wibracyjne na kazde okno i drzwi i mowi ze to juz przy probie wlamania zalaczy alarm i jest to bardzo dobry sp[osob zabezpieczenia. Okna mam zwykle pcv. Czy powinienem inwestowac w te czujki wibracyjne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 13.02.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 nie wiem czy tu jeszcze ktos zaglada ? _ZBYCH_ moj instalator proponuje czujki wibracyjne na kazde okno i drzwi i mowi ze to juz przy probie wlamania zalaczy alarm i jest to bardzo dobry sp[osob zabezpieczenia. Okna mam zwykle pcv. Czy powinienem inwestowac w te czujki wibracyjne ? pytanie nie do mnie ale odpowiem.. bardzo dobrze ci radzi instalator ale do tego bym dolozyl kontaktrony w oknach,drzwiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 14.02.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 ok :] pomysle o kontaktronach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 14.02.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Sam zainstalowałem alarm firmy Pyronix. Działa 3 rok bez zastrzeżeń. Bez kontaktronów na okna i drzwi same czujki ruchu standardowe. Powiadomienia mam na komórkę i do sąsiadów. Nie było (odpukać) ani fałszywych ani tych złodziejskich załączeń alarmowych. Całość to koszt ok 700 zł. Najdroższym elementem była syrena ponad 100 zł reszta to po kilka lub kilkadziesiąt zł. Nie wiem skąd takie wysokie ceny Satela, którego też miałem instalować. Zadna filozofia w montażu i programowaniu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 14.02.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 gaga2 Orientacyjna wycena Twojego systemu: Centrala 32 linie + akumulator 22 Ah + dwa manipulatory kodowe z dużymi wyświetlaczami tekstowymi + sygnalizator zewnętrzny z własnym zasilaniem +2 kontaktrony w drzwiach i jeden kontaktron garażowy + 10 dualnych, akustycznych czujek zbicia szyby + dualny detektor ruchu do ochrony garażu + dwa ścienne przyciski napadowe +odbiornik z dwoma pilotami napadowymi + trzy kurtynowe czujki pasywnej podczerwieni + okablowanie (stan surowy) i późniejszy montaż = 5300 zł (brutto) Wskazany montaż dodatkowego manipulatora kodowego w garażu - koszt 500 zł. Czujka dymu to koszt od 150 do 300 zł (w zależności od producenta i konstrukcji czujki). Przy oknach z szybą i okuciem antywłamaniowym można rozważyć montaż czujek inercyjnych na oknach parteru, drzwiach i bramie garażowej (zamiast akustycznych czujek zbicia szyby). Jeśli czujesz się b. zagrożona napadem, zastanów się nad montażem czujek zewnętrznych (tylko do monitorowania terenu wokół domu podczas obecności). W połączeniu z okiennicami da to wysoki stopień bezpieczeństwa. Ceny Warszawskie? Nawet na Bydgoszcz brzmi sensownie... Ale sugerowałbym: rezygnację ze ściennych przycisków antynapadowych (jeżeli ktoś się czuje zagrożony to będzie chodził z pilotem, a i tak w razie "potrzeby" może się okazać że "nie po drodze" nam do przycisku) nie dodawać manipulatora w garażu - lepiej ustanowić dłuższe opóźnienie na czujki w tym pomieszczeniu - oczywiście opóżnienie to byłoby aktywowane przez pilota w pomieszczeniu gdzie jest kominek (jeżeli takowy jest planowany) nie dawać zwykłego PIR'a lecz czujkę dualną / czy też jak też potocznie zwą kobaltową rozważyć instalację modułu GSM - choć często firmy ochroniarskie instalują własne radiolinie - to jednak można mieć niezależnie/awaryjne źródło informacji o alarmach i przede wszystkim zinwentaryzować ew. przyszłe potrzeby pod kątem instalacji alarmowej (np.ochrona siłownika bramy wjazdowej itp.) tak aby odpowiednio dostosować centralkę (o ile chcemy mieć wszystko na osobnej linii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.02.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 ... Ceny Warszawskie? Nawet na Bydgoszcz brzmi sensownie... To był post z 2003 roku Ale sugerowałbym: rezygnację ze ściennych przycisków antynapadowych (jeżeli ktoś się czuje zagrożony to będzie chodził z pilotem, a i tak w razie "potrzeby" może się okazać że "nie po drodze" nam do przycisku) W razie potrzeby może się okazać, że nie wiesz, gdzie jest pilot napadowy... Ścienny przycisk napadowy zawsze jest w tym samym miejscu i zawsze działa! nie dodawać manipulatora w garażu - lepiej ustanowić dłuższe opóźnienie na czujki w tym pomieszczeniu - oczywiście opóżnienie to byłoby aktywowane przez pilota Brak manipulatora w garażu w niektórych przypadkach jest bardzo kłopotliwy. Po załączeniu opóźnienia pilotem możemy wjechać do garażu, ale zamiast spokojnie wypakować zakupy musimy iść do domu, żeby rozbroić alarm. Ponad to w przypadku braku manipulatora w garażu musi być zaprogramowany długi czas na wyjście (aby po uzbrojeniu systemu w domu spokojnie dojść do garażu i wyjechać samochodem). Czasem ten długi czas na wyjście bywa uciążliwy. w pomieszczeniu gdzie jest kominek (jeżeli takowy jest planowany) nie dawać zwykłego PIR'a lecz czujkę dualną / czy też jak też potocznie zwą kobaltową Zbędny wydatek, a ponad to stwarza dodatkowe problemy. Należy tak zamontować zwykłą czujkę PIR, aby nie widziała kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 12.02.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam!! Mam prosbe do _ZBYCH_ o wycene alarmu opartego na kontraktonach jak u gaga2 wg cen 2008 . Ewentualnie doradzenie alarmu do domku jak w stopce Pozdrawiam Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 02.04.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Ja też mam prośbę do _Zbych_ a i innych znawców tematu mam dom w stanie surowym zamkniętym i chciałabym się przymierzyć do instalacji alarmowej.... nie wiem jak się do tego zabrac dlatego szukam kogoś kto by w całości wykonał takową instalację.... proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio_n 22.12.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Przeczytalem wieeele twoich wypowiedzi w roznych watkach na temat alarmow i chcialbym poprosic o rade. Mam zamiar uzbroic dom w alarm tylko na bazie czujek ruchu, licze sie z duzym kosztem tych dualnych. Czy moglbys polecic kilka naprawde dobrych i sprawdzonych modeli czujek dualnych i zwyklych pir?. Dodam ze w domu bedzie kot i moze i pies. Zakladam ze czujki dualne beda montowane w salonie i garazu. Czy powinny byc czujki dualne na gorze w sypialniach skoro bedzie tam rozprowadzenie ciepla z kominka? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.01.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Przeczytalem wieeele twoich wypowiedzi w roznych watkach na temat alarmow i chcialbym poprosic o rade. Mam zamiar uzbroic dom w alarm tylko na bazie czujek ruchu, licze sie z duzym kosztem tych dualnych. Czy moglbys polecic kilka naprawde dobrych i sprawdzonych modeli czujek dualnych i zwyklych pir?. Dodam ze w domu bedzie kot i moze i pies. Zakladam ze czujki dualne beda montowane w salonie i garazu. Czy powinny byc czujki dualne na gorze w sypialniach skoro bedzie tam rozprowadzenie ciepla z kominka? Pozdrawiam Sorry, nie mam już czasu na czytanie całego forum, więc zaglądam jedynie do wiodącego wątku na temat systemów alarmowych: Instalacja alarmowa raz jeszcze i tam w wolnych chwilach odpowiadam na pytania. Czujki dualne nie są antidotum na wszelkie zło To są czujki do określonych zastosowań, ale nie złoty środek na zwierzęta w domu. Nie napisałeś, jak duże będą Twoje zwierzęta i na ile ruchliwe (kot kotu nie równy i pies psu też ), bo ma to duże znaczenie. Duże znaczenie ma również usytuowanie czujek. Jednym z najważniejszym kryterium, jest takie usytuowanie czujek, aby zwierzę nie mogło się zbliżyć do czujki na bliżej, niż 2 m. Jeśli chodzi o pasywne czujki podczerwieni, to można brać pod uwagę czujkę Siemens IR120C. Z dualnych można polecić czujkę Bosch BLD1-P lub Siemens IRM120C. W Siemensach w razie potrzeby (przy większych zwierzętach) można zamontować specjalny klips maskujący strefę podejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio_n 05.01.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Dzieki Zbych, Wielkie dzieki za rady. Znalazlem te czujki Boscha, drogie troche....230zl, ale z zagramanicy bede mial za 30%ceny,wiec uzbroje caly dom w te czujki. specyfikacja techniczna wyglada ciekawie. Co do zwierzat to kot juz jest i dla niego wszystko fajne... wiec to bedzie dobry test dla czujek. Pies w przyszlosci, jakis duzy raczej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts