Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za wąska działka - brakują mi 3 m.

tomasziolkowski

Recommended Posts

Poradźcie proszę co zrobić. Wybrany przez nas projekt (projekt Z19 ze studia Z500) wymaga minimalnej szerokości działki 23,18 m. Działka która nam się podoba ma jedynie 20,50. Braknie nam prawie 3m. Chodzi mi o te nieszczęsne 4m od krawędzi ściany do granicy działki. Z jednej strony będę miał działkę sąsiada a z prawej strony będzie wydzielona droga wewnętrzna.

Słyszałem o pomysłach z luksferami ale to raczej odpada, nie chciałbym również wykuwać otworów okiennych po oddaniu budynku do użytku. Zastanawiam się jakie kary i sankcje grożą za naruszenie w/w przepisów.

Jakieś uwagi???

Zastanawiam się jakie kary i sankcje grożą za naruszenie w/w przepisów.

Jakieś uwagi???

NIe dostaniesz pozwolenia na budowę ? :wink:

A tak na serio radzę się dobrze zastanowic czy wybrany projekt rzeczywiście jest taki super, że warto przybliżac się do sąsiada czy drogi. Rozumiem że działka również nie jest wasza ? Może warto rozglądnąc się za inną. Jeśli tak i nie chcecie absolutnie nic zmieniac a macie czas i nie spieszy sie wam z budową proponuje po pierwsze sprawdzic czy co przewiduje plan zagospodarowania ( czy projekt się wpisuje w ten plan i czy plan zakłada mozliwośc zblizenia do granicy ) jeśli nie ma planu sprawadzic co jest w warunkach zabudowy ( lub o nie wystąpic) , porozmawiac z sąsiadem czy zgodzi sie aby budynek stanął bliżej ( brak takiej zgody nie jest wymagany ale sąsiad może skutecznie zablokowac nasze plany ) a później pisac poprzez Starostwo do Ministra o odstępstwo. Może przejdzie

przy czym, jeśli dobrze pamiętam, przysunięcia do sąsiada to i tak tylko ścianą bez okien. do drogi wewnętrznej może prościej, jeśli to droga prywatna.

a w ogóle to sam przysuwałem się do granicy i uważam, że to jest głupie rozwiązanie (poza szeregówkami i bliźniakami) :) nigdy więcej.

Ja uważam że nie warto rezygnować z wybranego projektu chociaż może to trochę kosztować czasu i nerwów.

Ja mam działke wąską na 12,60 i jeszcze wystąpiłam o zgodę na zbliżenie do drogi gminnej w planie miałam 5,5m od drogi a dostałam zgodę na zbliżenie się do 4m zyskałam 1,5m domek nie wielki ale dla mnie wystarczający.Do tego z 6m zmniejszyłam dom do 5,5m.Wiem jak ktoś to czyta to myśli co to za dom więc podam wymiary szer. 5m dł. 14m metraż domu 120 m2.Znajoma wybudowała taki sam i jest naprawdę fajny:)

Najlepiej iść do dobrego projektanta ale naprawdę dobrego i on zaproponuje co zrobic można z tym fantem.

Mam nadzieję że trochę cię nakierowałam co i jak.

Jako sąsiad nie chciałabym, aby dom na działce obok nie spełniał minimalnych odległości.

Te 4m od granicy to przejaw zdrowego rozsądku, nie po to wyniosłam się na wieś żeby teraz mieszkać prawie w szeregówce ;).

Może wam nie przeszkadza gęsta molochowa zabudowa, ale mi tak.

Przeważnie dobiera się dom do działki a nie na odwrót.

• 2 weeks później...
zaczekaj aż wejdzie w życie nowe prawo budowlane

bedzie można wtedy budować w odległosci min 1,5 m od granicy

tyle że dopuki nie wejdzie w życie to nie kupowałbym działki

Teraz też można budowac się 1,5 m od granicy ale to nie Prawo budowlane to określa ale rozporządzenie "warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać obiekty budowlane i ich usytuowanie"