W-waBiker 27.10.2003 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Jak w temacie...a poza tym jakiej grubości styropian dawaliście na izolacje na parterze i na to jakiej grubości wylewke i czy dawaliście jakąś siatke zbrojoną lub jakąś kratownice w tą wylewke (żeby nie popękała) czy bez niczego laliście sam beton???To samo dotyczy poddasza...i czy po ociepleniu styropianem stropu tzn styropian na stropie zauważyliście że strop został wygłuszony???Bo jak narazie to jak ktoś chodzi po stropie lub coś puknie to na dole wszystko słychać i zastanawiam się czy jak dom styropian 3 cm i na to wylewke (na poddaszu) to czy to wytumi strop...Dziękuje za odpowidzi i pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 27.10.2003 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Szkoda, że nikt nie odpowiada mi na tak ważne dla mnie pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 27.10.2003 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 4 cm jest wystarczające nawet bez siatki. Wylewka oddzielona od ścian specjalną taśmą lub 1 cm paskiem styropianu. Nie powinno pękać. Styropian min. odmiany 15. (Książkowo 20). Ludzie stosują też złoty środek. Warstwa 15 przykryta 20 tak żeby połączenia dwóch warstw się nie pokrywały. Siatki do zbrojenia z 4 (do kupienia w składach budowlanych) w spodniej części wylewki. Przy dużych płaszczyznach dylatacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 27.10.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 U mnie na parterze położyliśmy 15 cm styropianu (podobno wystarcza 10 cm) na to warstwa betonu gr. 7 cm zazbrojona matami zbrojonym (oczka 5 cm x5 cm) i tam gdzie podłogówka dodany plastyfikator. Oczywiście izolacja przeciwwillgociowa pod styropian, a i jeszcze dyletacje.Na poddaszu użytkowym 3cm styropian na to 6 cm betonu również z matami zbrojonym tylko tam gdzie podłogówka oczka 5x5, a w pokojach oczka 10 x10. Mineło dwa tygodnie od skończenia pracy - beton powoli schnie i jak na razie nie zauważam rys, pęknięć czy odspojeń. Aha, w miejscu przyszłego kominka nie ma styropianu za to warstwa betonu 7 + 15 zazbrojona matami oraz drutami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 27.10.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Podłoga: beton 6 cm zbrojony siatką na 5 cm styropianie. Ponoć te 5 cm wystarczy (tak twierdzą kier. budowy i wykonawca, a że nie przepadają za sobą, więc sądzę, że to niezależne opinie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 27.10.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Ja mam foilę, 10 cm styropianu FS 20 (uważam, że FS 15 jest za miękki), na to folia i 7 cm betonu, dodatkowo siatka zbrojąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 27.10.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 5 cm styropianu wystarcza, ale jeżeli masz wylewkę nad piwnicą. Na gruncie zawsze lepiej dać 10, zwłaszcza jak masz podłogówkę, tam jest to min. zalecana wielkość.A co FS15 na podłogę. W obecnym domku mam połozony fs20 w jednej połowie, a w drugiej oszczędniej zrobiliśmy fs15 i tam gdzie jest fs15 pękają nam płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Folia + styropian FS20 - 5 cm + folia + zbrojenie 10x10x0,3 cm + wylewka 6 cm. Styropian zgodnie z normą wystarczy dać 1 m od docieplonych fundamentowych ścian zewnetrznych. Jak kto chce może dać 10 lub więcej na całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 27.10.2003 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Ale przecierz pomieszczenie się sporo obniży...ja nie moge sobie pozwolić na taki gruby styropian właśnie z tego względu...A jeszcze pytanie, czy izolacje pod styropianem macie na jadnakowym poziomie z izolacją fundamentową???(ja mam zostawione takie zakładki izolacji z fundamentów które będe chciał połączyć właśnie z izolacją poziomą tzn tą pod styropianem)Bo jeśli tak to by oznaczało że np.dając 10 cm styropianu i np.6 cm ostatniej wylewki już obniżyliśmy pomieszczenie o 16cm??nielicząc parkietu...i chciałem się zapytać czy stosuje się takie rozwiązanie żeby izolacje pod styropianem położyć niżej niż izolacja fundamentowa tak żeby np styropian grubości 10 cm wychodził ponad fundament np. 5 cm albo 3 cm??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 27.10.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Obniżenie pomieszczenia, myśle że jak jest dobrze zrobiony projekt to przewiduje wyższe ściany ze względu na zapas pod wylewkę, ale jak znając życie to oczwiście nie zostało to uwzględnione.U nas tak właśnie było (projekt i ekipa do kitu), więc mieliśmy chudziak położony w głąb fundamentów o jakieś 22 cm. Stąd wylewka kończy się razem z wysokością fundamentów, więc pomieszczenia mają w tej chwili 2,7m. Ale był duży problem z połączeniem izolacji poziomej. Więc to chyba nie najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Stosowanie mat zbrojacych jest pewna gwarancja dobrze wykonanej posadzki.Po pierwsze - pelni funkcje przeciwskurczowe, dla wylewanego betonu.Po drugie - jest to jednak dozbrojenie, czyli w pewien sposób wzmacniamy cała konstrukcje.Po trzecie - odmiana FS 15, ze wzgledu na twardosc jest calkowicie wystarczajaca pod posadzke, na to min 5cm wylewki+siatka, to gwarancja dobrego przekazywania obciazen na nizej polozone warstwy.Po czwarte - styropian nie wyglusza! W celu uzyskania dobrych wlasciwosci wygluszajacych nalezy stosowac welne mineralna, lub gdy jestesmy zmuszeni stosowac styropian -zastosowac dodatkowo na wierzch plyty pilsniowe w dwoch rzedach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 A czy wełne mineralną można położyc na stropie i zalać wylewką???Przecierz pod wpływem ciężaru wylewanego betonu wełna zacznie się ściskać przez co zrobi się cieńsza...i czy to nie doprowadzi do np.pękania wylewki???Czy wogóle stosuje się takie praktyki???Bo jak słysze o rozważaniach czy styropian fs 15 nie jest za miękki to wg. tej myśli tym bardziej wełna mineralna się nie nadaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 27.10.2003 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Ten "gość" wyżej to ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 27.10.2003 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Ponawiamy pytanie poprzednika, czy można 'zagłębić w fundamencie' płytę z chudziaka, tak by zwiększona grubość styropianu w posadzce i wylewki nie zmniejszyła zanadto wysokości pomieszczeń. Czy to nie jest przekombinowana konstrukcja? Moira pisze, że są z tym problemy. Co na to fachowcy?My chcemy dać min. 10cm styropianu (może nawet przegiąć i dać więcej - co sądzicie??? - ma być elekt. podłogówka, nie chcemy grzać gruntu) i na to 9-10cm wylewki (ma akumulować ciepło z podłogówki). Trochę się tych centymetrów podłogi nazbiera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 27.10.2003 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 ...czy można 'zagłębić w fundamencie' płytę z chudziaka, ... Można. Zresztą była taka opcja w Muratorze nr 3/2002. Sam też tak zrobię. Pozrowienie Zbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Kladzie sie wtedy plyty z welny mineralnej twarde lub poltwarde, ktore sie nie zbija pod ciezarem wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 28.10.2003 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Taka płyta z wełny jest twardsza niż styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts