Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonczenie mieszkania

kubarescue

Recommended Posts

Na początku witam forumowiczów!! chciałbym skorzystać z waszej pomocy... dostałem mieszkanie którego plan wklejam niżej chciałbym abyście pomogli mi je zagospodarować , przebudować tak aby było jak najbardziej funkcjonalne i przyjazne mieszkańcowi ;) postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania z góry dziękuje za pomoc!!!

http://img176.imageshack.us/img176/5125/domwq1.jpg

Na pierwszy rzut oka mało ciekawe rozmieszczenie (te przechodnie pokoje..) Nie napisałeś nic o swoich oczekiwaniach odnośnie tego mieszkania (ilość pokoi,czy koniecznie muszą być jakieś specjalne pomieszczenia typu mini garderoba bądź spiżarka, czy kuchnia musi być tam gdzie w planie czy też w gre wchodzi aneks kuchenny w dużym pokoju co wiąże się z pociągnięciem tam instalacji..) Bez takich podstawowych informacji można proponować zupełnie wszystko ;)

fakt rozmieszczenie nieciekawe ale to mieszkanie jest prezentem wiec nie wybrzydzam;) pokoje przechodnie mi nie przeszkadzają i raczej zostaną tak jak teraz w jednym salon drugi sypialnia i pracownia nie podoba mi się to ze z klatki wchodzi się odrazu do kuchni chciałbym ja skrócić i zrobić chociażby malutki przedpokoik.. nie potrzebuje garderoby ani spiżarki tak wiec można ja dowolnie wykorzystać.. może np wybić tam ścianę i połączyć ta spiżarkę z kuchnia? nie mam koncepcji jak rozplanować to mieszkanko dlatego szukam pomocy..

Troche trudno coś powiedzieć bez wymiarów.

W pierwszej kolejności powiększyłabym schowek i zrobiła tam łazienkę. Do tego co pozostało z łazienki zrobiłabym mini garderobę z wejściem z korytarza. Dzięki temu pozbywasz się szaf z przedpokoju.

Drugie rozwiązanie to: likwidacja schowka i połączenie go z kuchnią. Wtedy masz sporą kuchnię i przedpokój.

Drzwi z obecnej kuchni do pokoju przesunełabym na ile sie tylko da do komina i wydzieliła kuchnię. Kuchnia jest dość duża, więc spokojnie może z niej powstac przedpokój i kuchnia.

To tak na szybko. Podaj wymiary i jakie masz wymagania - dla ilu osób jest to mieszkanie, jakie funkcje musi spełniać, a na pewno ktoś ci pomoże.

Mieszkanie wcale nie jest takie "głupie", ma potencjał, a przy tej wysokości można chyba by pomyśleć np. o antresoli do spania.

Tamtu

Faktycznie mieszkano ma potencjał i jeśli np jest dla 2 osób to można zastanowić ie nad takim rozwiazaniem: przesunąć ścianę łazienki i skrytki bliżej drzwi wejściowych, w miejsce skrytki zrobić łazienkę - będzie super bo będzie okno - przesuwając scianę pomieszczenia 2/1 czyli zmniejszając je i z tego wlasnie pomieszczenia zrobić garderobę albo garderobę i jeśli wejdzie nawet małą spiżarenkę - nie znamy niestety potrzeb własciciela ani wymiarów scian. Zrobić drzwi do łazienki i będzie się do niej wchodzic z przedpokoju. Można pomyśleć o odgrodzeniu kuchni ścianką z drzwiami z dużą ilością szkła zeby doświetlić przedpokój, zamurować drzwi pomiędzy kuchnią a pokojem i zrobić piękny pokój z aneksem kuchennym z 3 oknami i w ten sposób można zrobić drzwi z przedpokoju do częsci kuchennej i do pokoju albo nawet zrezygnowac z drzwi kuchennych ale zrobic sciankę i jedynie drzwi do pokoju - pomysłów może być baaardzo dużo, o ile da radę przeprowadzić nowe instalacje w innych miejscach :)

dzięki wszystkim za pomoc co do wcześniejszych pytań to w mieszkanku będzie jedna góra dwie osoby ( ale to wyjdzie w praniu ) najbardziej zależy mi na tym aby było ergonomiczne i przytulne o ile da się połączyć te dwie rzeczy, wingerman jesteś mistrz jeżeli to są projekty robione na szybko to ciekawe co byś wykombinował gdybyś nad czymś posiedział dłużej :D mieszkanko odrazu wygląda ciekawiej i aż chce sie je robić :) Super!