Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie współczynniki mają okna nieotwieralne?

loolek

Recommended Posts

Witam,

mam w projekcie dużo okien , część z nich chciałabym zastąpić Fixami. Kto wie jakie współczynniki U mogą mieć takie okna? I jakie są ceny?

dzięki za odpowiedź

acha- szukałam w necie ale na stronach producentów sam bełkot, żadnych konkretów.

fix szklony w ościeżnicy będzie na pewno cieplejszy - o ile? a skąd możemy dać ci konkretna odpowiedz nie znając stosunku ościeżnicy do powierzchni szyby? Poza tym - sorki - ale na takie szczegóły szkoda czas

Fix szklony w skrzydle - realnie różnicy nie będzie żadnej - tyle samo profila i tyle samo szyby co w oknie otwieranym

..Część sprzedawców podaje (chodzi o pakiet 3 szybowy) U=0,7; część U=0,8; część U=0,6
szpeniem od szyb jest tu Charlie :)

Jedni mówią, że dane producenta dotyczą optymalnego punktu szyby, czyli jej środka. Inni, że to średnia dla całej szyby - po zmierzeniu w kilku punktach, w różnych częściach szyby.

powiem szczerze - nie wiem jakie parametry oni podają ale pamiętaj o jednym, tak jak z oknem i szyba i współczynnikiem zależnym od proporcji jednego do drugiego tak i tu to ma miejsce

Poza tym, producenci wybierają taka metodę pomiaru jaka gwarantuje najlepszy wynik :lol:

Chyba najuczciwszym jest podawanie k dla środka szyby

Czy prawdą jest, że zwiększenie np. przerwy między szybami z 14 mm do 16mm poprawia parametry szyby jako całości?
tak

I ostatnie pytanie, bardziej w temacie wątku, okno 1500x1500 w jednej tafli (cały czas chodzi o 3 szyby) będzie cieplejsze (jako całość) od takiego samego okna podzielonego na pół, prawda ?
prawda

I dlatego producenci profili (i firmy okna) zaczynają się prześcigać w pomysłach jak polepszyć ich wsp.

Jedni pogrubiają ścianki profili (Deceunnick Zendow), inni zwiększają ilość komór (Schuco SI-82 i SI - 82 plus), inni pchają ocieplacze obok wzmocnień stalowych (Veka alphaline) inni zamiast wzmocnień stalowych dają kompozyty wypełnione pianką (MS OKNO).

A i tak du...

pzdr

o, to może "obok" wątku głównego takie pytanko: Czy w otworach okiennych 150x150cm (+- 3cm) da sie zamontować okna z roletami zewnętrznymi (Integro) czy to juz "musztarda po obiedzie" dla wyglądu tego okna? i dlaczego? a pytam dlatego, że jak oglądam teraz swój SSO to mam taaaaakie duuuużeee oooknaaaa i jest ich taaak duuużooo :wink: Tylko sie ze mnie nie śmiejcie. A poradźcie. Pozdrawiam

ile informacji wydobyłam z waszych odpowiedzi hohoho..

a tak na poważnie - możnaby założyć , że taki fix ma U=0,8 W/m2K?

w kilku watkach przeczytałam, że fixy są cieplejsze - dlaczego one niby są cieplejsze? jak określić np okno 150x150? jesli takie okno miałoby wsp 1,1 to tej samej wielkości fix miałby ile?

podobno fixy są tańsze, to jak ja w jednym pokoju mam 3 okna (tak mam niestety), to wstawię dwa fixy a jedno otwieralne..

a co gdyby zamiast okien o wsp U=0,8 W/m2k zamontować okna 1,1 W/m2K plus do tego rolety zewnetrzne, to znowu :) możnaby założyc, ze taki zestaw byłby tez na poziomie U=0,8?

może ktoś zna metodę na obliczanie zysków ciepła ze względu na zamontowane rolety?

jak to ująć w obliczeniach zapotrzebowania na ciepło???

dzieki za odpowiedzi