Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rdza na suficie

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Starałem się precyzyjnie i szczegółowo znaleźć na forach informacje na temat rdzy na syficie i niestety nie udało mi się nic znajeźć stąd mój post. liczę bardzo na waszą pomoc. ale od początku.

Kilka tygodni temu w całym domu wykonano u mnie sufity podwieszane z karton gipsu. oczywiście zastosowano do ich łączenia taśmy papierowe a wnarożnikach ściana sufit zastyosowano traśmy papierowe z wkładkami metalowymi. Niestety w ostatnich dniach pojawił się problem mianowicie zaczynają pojawiać się ogniska rdzy (czerwono pomarańczowe plamki). Nie wiem co jest tego przyczyną i co powinienem z tym zrobić. Proszę was bardzo o pomoc i wsparcie.

Wyglada na to ze rdzewieja stalowe wstawki w tasmie papierowo/stalowej do naroznikow wewnetrznych.

Jesli wszytko juz dobrze wyschnie (mam nam mysli tynki, gladzie, malowanie i inne rzeczy jakie robisz w domu) naszykuj suszarke i malym waleczkiem lub pedzelkiem zrob zaprawki na tych rdzawych miejscach dosuszajac odrazu by rdza nie zdarzyla przejsc przez mokra farbe (przez sucha nie przejdzie).

Swoja droga ciekawe bo kiedys uzywalem takich tasm (teraz uzywam zupelnie innych) i nie mialem podobnego problemu.

Jak umiescisz fotki, to moze znajdzie sie tez inna teoria :) ;)

A jest taka możliwość aby lekko zeszlifować gładz która zsotała dodakowo położona na suficie i w tych narożnikach położyć ją jeszcze raz ? Czy należało by jeszcze przed tym zagruntować ?

Kolejność:

1. zeszlifować

2. zagruntować

3. gładź

4. Farba emulsyjna

lub:

1. zeszlifować

2. farba gruntująca śnieżka

3. emulsja

???

Ale miejsca jej wystąpuienia nie pokrywają się z częstotliwością mocowania wkrętów. To raczej wyglada jak forma takich nacieków rdzawych (ale stosónkowo niewielkich 3, 4 mm) jednak zastanawiam się jak można to usunąć?

..na początek zbadaj przyczyne(scyzorykiem otworz miejsce występowania rdzy) i cierpliwie czekaj az wszytkie plamki wyjdą ,a pozniej usuwac. :wink:

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Starałem się precyzyjnie i szczegółowo znaleźć na forach informacje na temat rdzy na syficie i niestety nie udało mi się nic znajeźć stąd mój post. liczę bardzo na waszą pomoc. ale od początku.

Kilka tygodni temu w całym domu wykonano u mnie sufity podwieszane z karton gipsu. oczywiście zastosowano do ich łączenia taśmy papierowe a wnarożnikach ściana sufit zastyosowano traśmy papierowe z wkładkami metalowymi. Niestety w ostatnich dniach pojawił się problem mianowicie zaczynają pojawiać się ogniska rdzy (czerwono pomarańczowe plamki). Nie wiem co jest tego przyczyną i co powinienem z tym zrobić. Proszę was bardzo o pomoc i wsparcie.

A co jest nad tymi płytami? Skąd pewność, że to rdza, a nie na przykład brudna woda?

aluminiowe? a nie stalowe ocynkowane?

a w ogóle jeśli to dom który budujesz sobie to rób odkrywkę żeby znaleźć przyczynę, potem usunąć przyczynę i skutki, jeśli nie Ty tam zamieszkasz - olej przyczynę zajmij się skutkiem (zamaluj np.), przyczyna kiedyś wylezie ale moze nie Tobie...