beniamin79 16.01.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Starałem się precyzyjnie i szczegółowo znaleźć na forach informacje na temat rdzy na syficie i niestety nie udało mi się nic znajeźć stąd mój post. liczę bardzo na waszą pomoc. ale od początku.Kilka tygodni temu w całym domu wykonano u mnie sufity podwieszane z karton gipsu. oczywiście zastosowano do ich łączenia taśmy papierowe a wnarożnikach ściana sufit zastyosowano traśmy papierowe z wkładkami metalowymi. Niestety w ostatnich dniach pojawił się problem mianowicie zaczynają pojawiać się ogniska rdzy (czerwono pomarańczowe plamki). Nie wiem co jest tego przyczyną i co powinienem z tym zrobić. Proszę was bardzo o pomoc i wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz1 16.01.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 przyczyną mogą byc wkręty słabej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniamin79 16.01.2009 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Ale miejsca jej wystąpuienia nie pokrywają się z częstotliwością mocowania wkrętów. To raczej wyglada jak forma takich nacieków rdzawych (ale stosónkowo niewielkich 3, 4 mm) jednak zastanawiam się jak można to usunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniamin79 16.01.2009 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 A i wystąpienie tej rdzy jest tylko na połączeniu sciana - sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 16.01.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Wyglada na to ze rdzewieja stalowe wstawki w tasmie papierowo/stalowej do naroznikow wewnetrznych. Jesli wszytko juz dobrze wyschnie (mam nam mysli tynki, gladzie, malowanie i inne rzeczy jakie robisz w domu) naszykuj suszarke i malym waleczkiem lub pedzelkiem zrob zaprawki na tych rdzawych miejscach dosuszajac odrazu by rdza nie zdarzyla przejsc przez mokra farbe (przez sucha nie przejdzie). Swoja droga ciekawe bo kiedys uzywalem takich tasm (teraz uzywam zupelnie innych) i nie mialem podobnego problemu. Jak umiescisz fotki, to moze znajdzie sie tez inna teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniamin79 16.01.2009 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 A jest taka możliwość aby lekko zeszlifować gładz która zsotała dodakowo położona na suficie i w tych narożnikach położyć ją jeszcze raz ? Czy należało by jeszcze przed tym zagruntować ? Kolejność:1. zeszlifować2. zagruntować3. gładź 4. Farba emulsyjna lub:1. zeszlifować2. farba gruntująca śnieżka3. emulsja ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 16.01.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Jesli juz to wersja pierwsza. Czy dobrze rozumiem, ze masz niepomalowane jeszcze te sufity? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrynski 16.01.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Ale miejsca jej wystąpuienia nie pokrywają się z częstotliwością mocowania wkrętów. To raczej wyglada jak forma takich nacieków rdzawych (ale stosónkowo niewielkich 3, 4 mm) jednak zastanawiam się jak można to usunąć? ..na początek zbadaj przyczyne(scyzorykiem otworz miejsce występowania rdzy) i cierpliwie czekaj az wszytkie plamki wyjdą ,a pozniej usuwac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniamin79 16.01.2009 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Tak jestem przed etapem wykańczania, ściany jak i sufity są jeszcze nie pomalowane, kartony na suficie są w razy zaszpachlowane i przejechane gladzią gipsową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.01.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 jest specjalna farba odcinająca (blokujaca) ze śniezki. Rdza nie będzie wyłazić. Taki sam efekt (lub lepszy) uzyskasz przemalowując te miejsca farbą alkidową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniamin79 16.01.2009 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Wilkie dzięki za info wykorzystam wasze rady. A co do tej farby ze śnieżki to wiesz moze dokładnie jaka jest nazwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.01.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 http://www.przemaluj.pl/1131_322.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 16.01.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 ...a ja chyba znam przyczynę tych plam.... Wykonawca ułatwił sobie robotę przy mocowaniu taśm... przyczepił je zszywaczem tapicerskim na zszywki ze stali bardzo rdzewnej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.01.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Starałem się precyzyjnie i szczegółowo znaleźć na forach informacje na temat rdzy na syficie i niestety nie udało mi się nic znajeźć stąd mój post. liczę bardzo na waszą pomoc. ale od początku. Kilka tygodni temu w całym domu wykonano u mnie sufity podwieszane z karton gipsu. oczywiście zastosowano do ich łączenia taśmy papierowe a wnarożnikach ściana sufit zastyosowano traśmy papierowe z wkładkami metalowymi. Niestety w ostatnich dniach pojawił się problem mianowicie zaczynają pojawiać się ogniska rdzy (czerwono pomarańczowe plamki). Nie wiem co jest tego przyczyną i co powinienem z tym zrobić. Proszę was bardzo o pomoc i wsparcie. A co jest nad tymi płytami? Skąd pewność, że to rdza, a nie na przykład brudna woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beniamin79 19.01.2009 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Bo nie ma tam zadnej instalacji wodnej. Nad kartonami są tylko aluminiowe profile do mocowania płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.01.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 aluminiowe? a nie stalowe ocynkowane? a w ogóle jeśli to dom który budujesz sobie to rób odkrywkę żeby znaleźć przyczynę, potem usunąć przyczynę i skutki, jeśli nie Ty tam zamieszkasz - olej przyczynę zajmij się skutkiem (zamaluj np.), przyczyna kiedyś wylezie ale moze nie Tobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.01.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Bo nie ma tam zadnej instalacji wodnej. Nad kartonami są tylko aluminiowe profile do mocowania płyt. A nad tymi profilami aluminiowymi (chyba raczej stalowymi)? Woda może być z kondensacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts