himlaje 16.01.2009 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Mam pytanie, czy cegła ceramiczna, a dokładnie porotherm (by jeszcze uścislić to Wienerbergera) może miec gorsze właściwości jezeli pochodzi z pierwszych serii produkcji z nowo otwartej fabryki. Niedawno otworzono nowa fabrykę (bodajże w Olesnicy) i na tamtejszą cegłę (25-tkę) sprzedawcy podaja dobre warunki cenowe (większe rabaty=mniejsza cena ostateczna), ale... zawsze jest jakies ale, i w tym przypadku też, ano słyszałem (z niejednego źródła, choc głównie od innych sprzedawcow poprostu), że taka cegła co pochodzi z pocżatkowych serii nowej fabryki ma gorsze właściwości dlatego producent oferuje ja w lepszych cenach by łatwiej bylo mu upłynnić ten towar.Co o tym sądzicie? Macie jakąś wiedze w tej kwestii czy taka cegła jest faktycznie gorsza od cegły ze starszej cegielni czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 19.01.2009 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Co... nikt się nie wypowie? Tyle mądrych głów na forum i nic? Nie wierze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 19.01.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 A czy na tym wyrobie jest napis II klasa, czy ma on inną gwarancję? Jak nie to nie wierzę w różnice partii towaru - wątpię żeby eksperymentowali, zamówili pewnie maszyny do produkcji sprawdzone w innych fabrykach a glina to glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 19.01.2009 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Nie no, formalnie jest to klasa 15, gatunek I. Formalnie nie ma żadnych wskazań, że jest to produkt niższej klasy. Moje skromne przypuszczenia ida w w kierunku takim, że może każdy piec wypalający cegłe osiąga swoje optymalne parametry po wypaleniu jakiejś ilosci cegieł. Może w początkowych seriach te piece nie, mimio, iz napewno sa najwyższej klasy, spełniającej obecne kryteria, to jednak nie produkuja tak dobrych cegieł jakie, np. będa produkować po kilku miesiącach/tygodniach swojej eksploatacji. Dla porównania np. nowe silniki samochodów też swoje optimum osiągaja po przejechaniu okreslonej ilości kilometrów. Tylko od razu prosze teraz nie rozwijąć ubocznego wątku docierania silników samochodowych bo niektórym może sie taka chęc od razu pojawić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts