Jezier 20.01.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A nie lepiej podgrzewać CWU PC, zamiast solarów ? Ze względu na świadectwo to raczej nie za bardzo. Kolektory są potraktowane bardziej ekologicznie od pc. Chociaż, to też przykład, że wygoda ponad świadomość ekologiczną, i do biomasy jak rozumiem Cię to nie przekona. Nie każde rozwiązanie brałem pod uwagę bo w moim projekcie nie ma kotłowni. WT nie dopuszczają stosowania paliw stałych i oleju w takim domu jak mój. Wybór jest więc ograniczony do propanu lub czegoś na bazie prądu, słońca może wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 20.01.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Twórcom dyrektywy przyświecał cel aby budownictwo było energooszczędne. Producenci materiałów budowlanych też mają taki cel. Skoro producenci popierają decydentów to znaczy, że dyrektywa jest ważnym czynnikiem kierunku rozwoju budownictwa. Jasne, podobnie strażacy mają na celu poprawę bezpieczeństwa pożarowego. Skoro poparli decydentów, ba nawet zgodzili się wziąć na swoje braki trud przeszkolenia miliona ludzi, to znaczy, że ostatnie zmiany w prawie są ważnym czynnikiem kierunku poprawienia bezpieczeństwa w zakładach pracy. W kolejnej wersji (nb, do jeszcze szybszego wprowadzenia, coś im się pali) domagają się "defaultowo" (przepraszam za anglicyzm, cholera wie jaką to ostatecznie formę przyjmie, więc cytuję to słowo, żeby wiernie oddać) budynków zero-energetyczych. Czy to wszystkim wyjdzie na dobre? Jeśli tak, to czemu dzisiaj wszyscy nie budujecie domów pasywnych? (wiem, wiem, pewnie z jeden się znajdzie co buduje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.01.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Ja uważam, że budownictwo niskoenergetyczne przynosi korzyści właścicielom/mieszkańcom więc nie przeszkadza mi lobbowanie takich firm za EPBD. Dlatego lobbują, że wiedzą o dużym wpływie EPBD na inwestorów inaczej mieli by gdzieś nieskuteczną dyrektywę i jej wdrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 20.01.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A nie lepiej podgrzewać CWU PC, zamiast solarów ? Ze względu na świadectwo to raczej nie za bardzo. Kolektory są potraktowane bardziej ekologicznie od pc. Tak, ale jak pobierzesz powietrze z, dajmy na to, garażu (może być tam np. wywiew z reku, plus brak styro w podłodze = +8 st. C) to PC załatwi Ci CWU przez cały rok. Średnioroczne COP ok. 3 powinno być. Gra warta świeczki. Wyjdzie taniej niż solary (inwestycyjnie i sksploatacyjnie) i bardziej uniwersalnie (mniejsze uzależnienie od pogody). A do tego pomiędzy PC a solarami, według tabel, nie ma przepaści. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 21.01.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 No dobra jak już daleeeko zaszło. To może ktoś odpowie, jakie są uboczne skutki powszechnego wykorzystywania energii słonecznej. Zacieniasz ziemię http://www.nowinki.net/img/u/full/334-elektrownia-sloneczna-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek7500 21.01.2009 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Czy SE przyłorzy się do ekologi nie byłbym taki pewny .biurokraci zużyją tony papieru który to jak wiadomo wykonany jest z drewna wytną w tm celu kilkanaście hektarów lasu żeby ten papierek wydrukować .a las jak wiadomo pomaga przetworzyć smród wytworzony przez nas a jak lasu nie będzie to też będzie ekologia? Jak będziecie ogrzewać dom elektrycznoscią to przyłorzycie się też do ekologi ? Elektrownie w Polsce 90% opalanych tym samym węglem co w kotłowni domowej czy nie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.01.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Jak będziecie ogrzewać dom elektrycznoscią to przyłorzycie się też do ekologi ? Elektrownie w Polsce 90% opalanych tym samym węglem co w kotłowni domowej czy nie to samo. A ŚE promują ogrzewanie domów prądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 21.01.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 ... Elektrownie w Polsce 90% opalanych tym samym węglem co w kotłowni domowej czy nie to samo. No nie. Kotłownia zużyje 1/3 tego co elektrownia. Pomyśl o bezpieczeństwie energetycznym - w razie czego łatwiej skombinować 100 mln ton węgla czy gazu niż 300 mln. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.01.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Pomyśl o bezpieczeństwie energetycznym - w razie czego łatwiej skombinować 100 mln ton węgla czy gazu niż 300 mln.Miałbyś rację, gdyby domy ogrzewane elektrycznie zużywały tyle samo ciepła co domy opalane węglem. Poza tym do tych 100 mln ton dodaj jeszcze energię potrzebną do icj przetransportowania do każdej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.01.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Pomyśl o bezpieczeństwie energetycznym - w razie czego łatwiej skombinować 100 mln ton węgla czy gazu niż 300 mln.Miałbyś rację, gdyby domy ogrzewane elektrycznie zużywały tyle samo ciepła co domy opalane węglem. Poza tym do tych 100 mln ton dodaj jeszcze energię potrzebną do icj przetransportowania do każdej kotłowni. Oraz emisję gazów i pyłów, bo przecież "kociłki" to filtrów raczej nie mają. Przykład Zakopanego - teraz jest BIAŁY śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek7500 21.01.2009 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 ... Elektrownie w Polsce 90% opalanych tym samym węglem co w kotłowni domowej czy nie to samo. No nie. Kotłownia zużyje 1/3 tego co elektrownia. Pomyśl o bezpieczeństwie energetycznym - w razie czego łatwiej skombinować 100 mln ton węgla czy gazu niż 300 mln. pozdr ja też myślę o ekologi i nie jestem jej przeciwny.tylko ta kolejność w życiu mnie wk....wia .mamy budować ekologicznie budujemy i to nie ze względu na Se tylko na oszczędności przy domu energooszczednym taki wybudowałem a takie śe przy użytkowaniu tegoż domu nic mi nie da najwyżej uszczupli portfel.śe dobre ale przy sprzedazy lub kupnie ale nie przy odbiorze nowego domu.Jest na tym forum wiele tęgich głów niech jedna choć odpowie na me pytanie .W moim regionie jest kilu zamorznych ludzi dwoje z nich chciało wybudować elektrownie wiatrowe i o dziwo nie dostali pozwolenia na budowę takich obiektów.choć takie siłownie bez problemu mogły powstać w tej lokalizacji przyczyna prosta czyżby monopol ?czyżby zasada (co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie ) przepraszam za wyrażenie.państwo w państwie prawo inne dla każdego czym wyżej siedzi na stołku to i prawa dla niego bardziej przyjazne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek7500 21.01.2009 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Czy nie ma nikogo odwarznego aby odpowiedzieć na proste pytania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.01.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Czy nie ma nikogo odwarznego aby odpowiedzieć na proste pytania ? Dlaczego odpowiedzi na te proste pytania szukasz na tym Forum ? Temat, który zdominował Twoje wypowiedzi na Forum to protest przeciwko świadectwom charakterystyki energetycznej. Jeżeli uważasz to za swoją misję, to spróbuj przekonać do niej innych. Skorzystaj z demokracji. Wystartuj w najbliższych wyborach samorządowych, czy nawet parlamentarnych i zmieniaj ten świat na lepsze. Samym protestowaniem nie zyskasz zbyt wiele zaproponuj coś od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.01.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Czy nie ma nikogo odwarznego aby odpowiedzieć na proste pytania ? Chodzi ci o to dlaczego Twoi znajomi nie otrzymali pozwolenia na budowę wiatraków? Myslę, że najprościej i najbardziej wiarygodnie byłoby ich o to zapytać. Przecież musieli otrzymać z urzędu odpowiednią decyzję. W Polsce wiele domów nie otrzymuje pozwolenia na budowę, ale to nie świadczy o tym, że nie można u nas budować domów . Mozna, tylko trzeba spełnić określone warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek7500 21.01.2009 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 fakt pytałem odpowiedz prosta z jednym z nich się przyjażnię. 1 Zakład energetyczny odmówił odbioru tejże energi brak mocy przesyłowych . 2.zakaz sprzedaży wytworzonej energi klijentom indywidualnym. 3 ekolodzy stwierdzili że w tej lokalizacji ptaszki mają swój kanał przelotowy i jakiś ptaszek o skrzydło wiatraka się zabije. wróćmy do śe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 21.01.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Krótkie podsumowanie: świadectwo energetyczne pozwoli mi kupić dom o powierzchni 2 razy większej zamiast innego, mniejszego, zużywającego tą samą ilość energii. To jest czysta oszczędność energii! hehe Socjalizm wiecznie żywy - myślenie, że tylko przepisy mogą regulować wasze życie. Sami sobie nie poradzicie. Tylko zasiłki z MOPSu wam pomogą, bo sąsiadów macie za nic i normalnej ludzkiej pomocy nigdy nie doświadczycie. ŚWIADECTWO ENERGETYCZNE to kolejny, niezliczony już przykład faktu wyciągania kasy od ludzi dla korporacji. Z każdego tysiąca płacimy 75% podatków, a dziurę z zębie musimy plombować prywatnie, na emeryturę "oszczędzać" dodatkowo, bo państwowa wyliczona z 19,52% twojego brutto nie starczy na nic. POzdrawiam :\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.01.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Czy nie ma nikogo odwarznego aby odpowiedzieć na proste pytania ? Ja myślę, że zadziałało lobby górniczo-energetyczne, dla którego śmiertelnym zagrożeniem jest ograniczenie zużycia energii, cieplnej i elektrycznej. Forsy, posłów, związków, kontaktów i siły politycznej mają w naszym kraju na pewno więcej, niż to demoniczne lobby proSE, zdemaskowane przez civica9. Takich pytań można oczywiście zadawać więcej, ale należy je zadawać "z dobrej strony". To nie jest argument przeciw SE, a wręcz przeciwnie. Może jak się "przyjmą" SE i dostawca będzie musiał podawać strukturę pozyskiwania energii, to zacznie się presja, aby jednak więcej uzyskiwali z siłowni wiatrowych? Zanim zacznie się pytać, to najpierw trzeba przemyśleć w jakim świecie, w jakim kraju chcemy mieszkać. Czy w takim, gdzie ludzie oszczędzają energię, segregują smieci, oszczędzają wodę, nie śmiecą i nie krzyczą w lesie i na Mazurach, gdzie ludzie potrafią się zorganizować nie tylko w proteście przeciw drodze czy oczyszczalnie, ale także pozytywnie, za czymś? Bo ja tak. Dość mam tego, że każdy tylko patrzy, czy TO MU SIĘ BĘDZIE OPŁACAĆ. Oszczędzam tylko wtedy, gdy mi się opłaca. A jakbyś oszczędzał tak po prostu? Bo tak jest słusznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.01.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Socjalizm wiecznie żywy - myślenie, że tylko przepisy mogą regulować wasze życie. Jakie przepisy? SE? Co reguluję rozp o SE? Nawet nikt przeciez nie każe Ci budowac oszczędnego domu. ŚWIADECTWO ENERGETYCZNE to kolejny, niezliczony już przykład faktu wyciągania kasy od ludzi dla korporacji. Jakiej korporacji? Jakoś nie zauważałym powstanie jakiejś korporacji, albo powierzenia tych funkcji jakiejś. Wręcz przeciwnie - jest to wyjątkowo demokratyczne "ŚE tworzyć każdy może, trochę lepiej, trochę gorzej..." Z każdego tysiąca płacimy 75% podatków, a dziurę z zębie musimy plombować prywatnie, na emeryturę "oszczędzać" dodatkowo, bo państwowa wyliczona z 19,52% twojego brutto nie starczy na nic. POzdrawiam :\ A tu już sobie tak po polacku po prostu postanowiłeś ponarzekać. Anglicy mówią "bitching" na to. Polski sport narodowy. No i, jak na Ciebie przystało, musiałeś znowu napisac z palca (albo skąd inąd) wyssany fakt. 75%? Jak do tego doszedłeś konkretnie? A ile kosztują usługi, które dostajesz w zamian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 21.01.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 A tu już sobie tak po polacku po prostu postanowiłeś ponarzekać. Anglicy mówią "bitching" na to. Polski sport narodowy. No i, jak na Ciebie przystało, musiałeś znowu napisac z palca (albo skąd inąd) wyssany fakt. 75%? Jak do tego doszedłeś konkretnie? A ile kosztują usługi, które dostajesz w zamian? "Polacku" hmm pachnie wrogością dla Polski, ale poświęce się i wytłumaczę: z pensji każde 1000 brutto to ok 700 netto; kupujesz fajki, piwo albo benzynę i płacisz w 700 zł za towar ok 130 zł VATu, akcyzę, wliczoną w cenę koncesję za alkohol, paliwo itd. Dodatkowo dopłacasz na korporację: medyczną (nie leczysz zębów w NFZ), prawniczą (tylko zrzeszeni mają prawo do zawodu) oraz ........................ długa lista. Od teraz płacisz też za kradziejstwo nibyenergetyczne. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 21.01.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Depi a Ty co taki pozytywny na te świadectwa, jeszcze niedawno byłeś anty? Może kursik jakiś zrobiłeś ? SE to dobry tylko POMYSŁ reszta to BUBEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KONIEC KROPKA, AMEN! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts