Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujesz dla siebie dołącz do nas.OKradani jawnie.ŚE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 744
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Otarłem się o artystę architekta...

Przypadkowo....

Padł tekst: Teraz są te świadectwa a ja mam uprawnienia, żeby to klepnąć... Ni cholery się na tym nie znam...Przydałby się ktoś, co napisze jakie byle co, co da się klepnąć, bo kasa w tym jest..."

Fajnie... :-?

Adam M.

Pozytywne jest to, że ktoś głęboko siedzący w procesie budowlanym zainteresował się nowością wchodzącą do budownictwa. Skoro pomyślał o wykonywaniu świadectw to się czegoś dowie. A ta zdobyta wiedza może wykiełkuje w jego projektach. Możliwe, że jakiś klient dowiedziawszy się o tym, że koleś wykonuje ŚE poprosi go o projekt niskoenergetyczny.

Inną sprawą jest forma zacytowania rozmowy. Wynikałoby z tego, że ktoś kto żyje z wykonywania projektów zatrudniłby byle kogo do wypisywania druczków ŚE i zaryzykowałby stracenie uprawnień projektowych dla bardzo małych pieniędzy? :roll:

A tak to już jest na tym świecie,ze świetne pomysły wdrażane są w życie z wielkim oporem.Myślę,że np. alternatywne rozwiązanie czym zastąpić ropę już dawno istnieje,tylko co by się stało z całą gospodarką na świecie,cała machina runie..

Wierzysz w teorie spiskowe? Że alternatywne źródła energii tak naprawdę są już dawno opracowane, tylko patenty wykupione przez kompanie naftowe / węglowe / uranowe trzymają je w szufladzie, bo mogą zarabiać na ropie / węglu / uranie?

Więc to nie państwo powinno płacić za budowę elektrowni atomowych, tylko inwestor powinien na niej zarobić sprzedając energię a zbudować ją za kredyt.

I taka z Tobą dyskusja.A państwo twoim zdaniem to co(kto) jest?Prezydent(on tak myśli,no z braciszkiem do spółki).Jeśli dążymy do ekologii,i nie ważne kto "smrodzi",bo to dla nas wszystkich,dla naszego dobra,my wszyscy będziemy z tego czerpać korzyści,To chyba wszyscy powinniśmy mieć w tym udział(w dążeniu do zmiany pozyskiwania energii).

Nie widzę powodu, dla którego ze środków budżetowych miały być budowane elektrownie atomowe czy jakiekolwiek inne. Kto smrodzi jest bardzo ważne, bo jest taka dobra zasada -- zanieczyszczający płaci. Nie można wszystkich obciążać kosztami działalności nielicznych.

2 obozy:

1-szy tych, którzy mogą na tym zarobić popiera no a jakże inaczej

Są też tacy, którzy na tym nie mogą zarobić, a jednak popierają. Ja dla przykładu.

z argumentacją jednak kiepsko bo jakoś oszczędzanie węgla dla 5 tego pokolenia po naszym do mnie nie przemawia bo to to samo co powiedzieć marznij zimą żeby następnym pokoleniom było ciepło

1. To powiedzieć "nie marznij, ale nie marnuj energii, żeby następnym pokoleniom było ciepło".

2. Ponieważ argumentacja o pozostawianiu zasobów energii do Ciebie nie przemawia (mentalność "a po mnie choćby potop"), trzeba Ciebie i Tobie podobnych zmuszać do działań proekologicznych.

powiem szczerze mam w d.. n te pokolenia wcześniej może nastąpić kataklizm i być może nasze już jest ostatnie.

To właśnie miałem na myśli pisząc o tej mentalności.

I te koszty powodują że nie instaluję pompy ciepła, nie ocieplam domu bo mi się to nie zwróci a do tego ile certyfikatów by nie wymagano to mnie na to NIE STAĆ!!!

A czy musisz mieszkać w domu?

Jak kogoś nie stać na samochód i jego utrzymanie, to go nie kupuje. Jak kogoś nie stać na dom, powinien mieszkać w mieszkaniu. Jak go i na to nie stać, niech mieszka w domku z kartonu, pod mostem, z dzikimi zwierzętami.

Ekolodzy są rozbrający - normy spalin dla samochodów śrubują OK ale kto płaci? Klient!!!

A kto ma płacić? Może ekolog ma Ci dopłacać, żebyś był przyjazny dla środowiska? I gmina ma Ci płacić za odbieranie szamba i śmieci? Żartujesz chyba.

Jeździsz na lpg niby ekologicznie bo to produkt uboczny z którym nie wiadomo by było co robić i spaliny czystsze to też źle bo jeździsz taniej od reszty trzeba dołożyć akcyzę - tu na szczęście opamiętali się nasi "politycy".

LPG jest tańsze właśnie dlatego, że ma NIŻSZĄ akcyzę, niż benzyna. Bo kiedyś ktoś policzył, że LPG daje czystsze spaliny i globalnie rzecz ujmując lepiej jest dać NIŻSZĄ akcyzę, żeby ludzie chętniej LPG tankowali co spowoduje mniejsze koszty za zanieczyszczanie środowiska. Te koszty to na przykład leczenie ludzi, którzy chorują na choroby cywilizacyjne.

LPG się w Polsce spala tyle, że trzeba to paliwo importować, bo sam "produkt uboczny" to za mało.

Ale znajdź podobną metodę dającą się przenieść na grunt zużycia energii w domach. Taką, która nie będzie nakazywać, tylko zachęcać. O ile nie będzie ona wymagać dopłat z budżetu, pierwszy podpiszę się na obywatelskim projekcie ustawy.

Tak tutaj piętnuje się tych co śmieci wywożą do lasu a co do gorsza do rowu lub nawet w centrum miasta wyrzucą albo tych co spalają cokolwiek - oczywiście że tego nie popieram ale żadne nakazy tego nie zmienią póki ludzi nie będzie stać zapłacić za ten "luksus" a mamy tu zwolennika regulacji wszystkich problemów energetyczno - ekologicznych przez nakazy.

Czyli ludzie mają śmiecić, bo ich nie stać na wywóz śmieci? Bez żartów.

Pani KL jakby pan mieszkał w starej ruderze po rodzicach zarabiał 1 tys pln to też byłby pan taki ekologiczny czy po prostu powiesiłby się pan z tego powodu?

Byłbym tak ekologiczny, jak bym tylko mógł. Jakby mnie nie było stać na utrzymanie domu, to bym go sprzedał w cholerę.

Co do wszędzie walających się śmieci.To mnie...bierze.A, że drogie jest pozbywanie się śmieci,więc po co płacić ze "wspólnej kasy" ,niech płaci każdy indywidualnie.Może mniej przez to śmiecić nie będą, ale My za to płacić nie będziemy.

Skończy się tym, że wszyscy będą płacić coś w rodzaju podatku za wywóz śmieci i nikomu nie będzie się opłacało ich wywalać do lasu, skoro i tak za ich odbiór już zapłacą.

To patologia, bo można ten sam efekt osiągnąć mniejszym kosztem dla ludzi. Są gminy, gdzie można śmieci wywozić za darmo, jeśli tylko się je segreguje.

A niektórzy to nie mają co do "gara" wrzucić,a że tanie "żarcie" też pakowane,to i śmieci zostają.I taki biedak staje przed wyborem kupić jedzenie za te ostatnie grosze,czy może dać na wywózkę,"to żeby" przyszłe pokolenia miały ekologicznie.

Taki biedak zawsze może wywalić śmieci do śmietnika stojącego przy przystanku autobusowym. Nie musi wywozić ich do lasu. Zresztą skoro je tam wywozi, to stać go na samochód, prawda?

Bo, żeby nie śmiecić,to trzeba by było zmienić całą technologię produkcyjną.

Bzdura. Czy w USA, w Japonii albo w Niemczech żywność produkuje się inaczej, niż u nas? W mniejszej ilości opakowań?

Nie, oni mają tam po prostu inną mentalność. To mentalność trzeba zmienić. Tę, o której pisałem powyżej.

Otarłem się o artystę architekta...

Przypadkowo....

Padł tekst: Teraz są te świadectwa a ja mam uprawnienia, żeby to klepnąć... Ni cholery się na tym nie znam...Przydałby się ktoś, co napisze jakie byle co, co da się klepnąć, bo kasa w tym jest..."

Fajnie... :-?

Adam M.

Pozytywne jest to, że ktoś głęboko siedzący w procesie budowlanym zainteresował się nowością wchodzącą do budownictwa. Skoro pomyślał o wykonywaniu świadectw to się czegoś dowie. A ta zdobyta wiedza może wykiełkuje w jego projektach. Możliwe, że jakiś klient dowiedziawszy się o tym, że koleś wykonuje ŚE poprosi go o projekt niskoenergetyczny.

Inną sprawą jest forma zacytowania rozmowy. Wynikałoby z tego, że ktoś kto żyje z wykonywania projektów zatrudniłby byle kogo do wypisywania druczków ŚE i zaryzykowałby stracenie uprawnień projektowych dla bardzo małych pieniędzy? :roll:

Jezier zauważ, że wykonywać ŚE może KAŻDY tytułujący się magistrem . Powtarzam KAŻDY - nawet teolog czy magister farmacji. Wiem, bo sam chciałem na tym zarabiać.

A mając świadomość, że to i tak tylko kwitek skąd ta różnica w cenie? Inne książki ? Wzory? Tusz czy drukarka?

Jezier zauważ, że wykonywać ŚE może KAŻDY tytułujący się magistrem . Powtarzam KAŻDY - nawet teolog czy magister farmacji. Wiem, bo sam chciałem na tym zarabiać.

Ale masz jakieś wsparcie?

Bo widzisz, ja na przykład jestem magistrem, nawet magistrem inżynierem, z wymianą ciepła mam więcej wspólnego niż większość inżynierów, a jednak nie mogę robić ŚE.

A mając świadomość, że to i tak tylko kwitek skąd ta różnica w cenie? Inne książki ? Wzory? Tusz czy drukarka?

Wolny rynek. Możesz dowolnie dyktować ceny za swoje usługi.

Jak na razie to wystawiają świadectwa tylko osoby z wyższym wykształceniem i uprawnieniami budowlanymi bo pierwsi uprawnieni z innego klucza dopiero się pojawią w kwietniu.

Ale na kursach dziwnym zbiegiem okoliczności wyjątkowo mało teologów i magistrów farmacji. Może uznali, że szkoda wydać sporej kasy na kurs i egzamin państwowy na którym wykazaliby się niewiedzą budowlaną?

A tak to już jest na tym świecie,ze świetne pomysły wdrażane są w życie z wielkim oporem.Myślę,że np. alternatywne rozwiązanie czym zastąpić ropę już dawno istnieje,tylko co by się stało z całą gospodarką na świecie,cała machina runie..

Wierzysz w teorie spiskowe? Że alternatywne źródła energii tak naprawdę są już dawno opracowane, tylko patenty wykupione przez kompanie naftowe / węglowe / uranowe trzymają je w szufladzie, bo mogą zarabiać na ropie / węglu / uranie?

_--------------------------------------------------------------------------------------------------------

A wierzysz w istnienie UFO? A może to jednak ziemska technologia.

Więc to nie państwo powinno płacić za budowę elektrowni atomowych, tylko inwestor powinien na niej zarobić sprzedając energię a zbudować ją za kredyt.

I taka z Tobą dyskusja.A państwo twoim zdaniem to co(kto) jest?Prezydent(on tak myśli,no z braciszkiem do spółki).Jeśli dążymy do ekologii,i nie ważne kto "smrodzi",bo to dla nas wszystkich,dla naszego dobra,my wszyscy będziemy z tego czerpać korzyści,To chyba wszyscy powinniśmy mieć w tym udział(w dążeniu do zmiany pozyskiwania energii).

Nie widzę powodu, dla którego ze środków budżetowych miały być budowane elektrownie atomowe czy jakiekolwiek inne. Kto smrodzi jest bardzo ważne, bo jest taka dobra zasada -- zanieczyszczający płaci. Nie można wszystkich obciążać kosztami działalności nielicznych.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kółko graniaste.

Co do wszędzie walających się śmieci.To mnie...bierze.A, że drogie jest pozbywanie się śmieci,więc po co płacić ze "wspólnej kasy" ,niech płaci każdy indywidualnie.Może mniej przez to śmiecić nie będą, ale My za to płacić nie będziemy.

Skończy się tym, że wszyscy będą płacić coś w rodzaju podatku za wywóz śmieci i nikomu nie będzie się opłacało ich wywalać do lasu, skoro i tak za ich odbiór już zapłacą.

To patologia, bo można ten sam efekt osiągnąć mniejszym kosztem dla ludzi. Są gminy, gdzie można śmieci wywozić za darmo, jeśli tylko się je segreguje.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

O.K. Wystarczy w cenach produktów uwzględnić koszt "utylizacji"śmieci.

Może są takie" gminy" to się chwali(ale bez tego" jeśli").A co do segregacji... to,że potencjalny Kowalski poczyni wysiłek segregacji,to nie znaczy że w fazie końcowej,nie pójdzie to na marne(czyli na wysyp śmieci).

A niektórzy to nie mają co do "gara" wrzucić,a że tanie "żarcie" też pakowane,to i śmieci zostają.I taki biedak staje przed wyborem kupić jedzenie za te ostatnie grosze,czy może dać na wywózkę,"to żeby" przyszłe pokolenia miały ekologicznie.

Taki biedak zawsze może wywalić śmieci do śmietnika stojącego przy przystanku autobusowym. Nie musi wywozić ich do lasu. Zresztą skoro je tam wywozi, to stać go na samochód, prawda?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

To chyba nie znasz realu,jak spółdzielcy mieszkaniowi pilnują,żeby im nikt śmieci nie dorzucał.A przepełnione śmietniki miejskie to nie miły widok,tym bardzięj jak do domu wraca się nad ranem.

A jak masz poldzia,czy malucha to znaczy że masz kasę?

Bo, żeby nie śmiecić,to trzeba by było zmienić całą technologię produkcyjną.

Bzdura. Czy w USA, w Japonii albo w Niemczech żywność produkuje się inaczej, niż u nas? W mniejszej ilości opakowań?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie, bo do Polski wywożą.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie, oni mają tam po prostu inną mentalność. To mentalność trzeba zmienić. Tę, o której pisałem powyżej.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A mentalność u nas (w większości) "rydzykowa".

P. :wink: :D

Tak, zwłaszcza Japończycy. Pojedynczy Japończycy wsiadają do samolotu i przywożą śmieci do Polski.

Tak, zwłaszcza Japończycy. Pojedynczy Japończycy wsiadają do samolotu i przywożą śmieci do Polski.

Nie, pisałam o Niemczech.Oni(J. i USA)" łosia"' znajdą bliżej siebie.

P. :D

Gościk Nie cukrz. :wink:

Mnie też się podoba.

pozdr

ok, jak już PaniąG(dzi) lub mnie ZW wywołał, chociaż nie wiem po co i dlaczego i co chciał przez ten post powiedzieć, to powiem, że mnie też określenie cyt: nie cukrz, się podoba. Dałem temu wyraz w ten sposób, że się tego określenia przestraszyłem i ...........Panią G (dzi) na wszelki wypadek przeprosiłem i już. Tyle pustego przerywnika.

Przypominam jednak, że ten wątek jest o budujących dla siebie i apelu o dołączaniu się do wątku jawnie okradanych poprzez konieczność wykonania ŚE.

Nie, pisałam o Niemczech.

Czyli pojedynczy Niemcy przekraczają granicę po to, by zostawić u nas swoje śmieci?

Wiesz co "Krzysiu"o czym Ty piszesz?Każdy może mieć swoje zdanie na dany temat i bronić go argumentami,ale nie można tak pisać.Czy naprawdę nie słyszałeś o przyjmowaniu śmieci z Niemiec,i to nie pojedynczych Niemców ,tylko całe wywroty. Przyjmowali "gospodarze" na własne ziemie,a raczej w ziemię.Oczywiście to zdarzenia incydentalne(przynajmniej te ujawnione)

Jeśli chodzi o naszą dalszą dyskusję(przepychankę)to chyba czas ją zakończyć,przynajmniej w takiej formie.Już zostało wyjaśnione,że Ty jesteś w 100% przekonany o słuszności obowiązku płatnego ŚE,A ja uważam ,że powinno to być pozostawione wolnej decyzji.A takie przepychanki słowne są ,przepraszam za wyrażenie,szczeniackie(a okres ten dawno mam już za sobą).

Pozdrawiam. :D

"Jezier" napisał:

"może" w języku polskim oznacza niepewność.

A całe zdanie z którego zostało wyrwane "może" to już insynuacja (nie chce mi się przytaczać co oznacza to słowo w języku polskim)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeśli wspomniałeś wcześniej czym się zajmujesz, to nie znaczy przecież ,że nie mogłeś do tego czasu zmienić zdania w tej kwestii.A jeśli nawet odebrałeś to za insynuację,to co w tym złego?Czy widzisz coś niewdzięcznego w wykonywaniu takiej "usługi"?,przecież to takie słuszne i właściwe.Nie wiem skąd te oburzenie u Ciebie.A może złapałeś kontakt ze Swoją podświadomością i masz jednak obiekcje?Proszę, podziel się Swoimi spostrzeżeniami.

Gdbym odnosił się do poglądów to może inaczej bym odpowiedział. Ale chciałem uciąć wszelkie "wątpliwości".

Naprawdę doceniam Twoje szczere chęci,ale jakbyś mógł bardziej rozwinąć Swoją Złotą Myśl,bo owe wątpliwości dalej posiadam. :D

Pozdrawiam. :D

Wiesz co "Krzysiu"o czym Ty piszesz?Każdy może mieć swoje zdanie na dany temat i bronić go argumentami,ale nie można tak pisać.Czy naprawdę nie słyszałeś o przyjmowaniu śmieci z Niemiec,i to nie pojedynczych Niemców ,tylko całe wywroty. Przyjmowali "gospodarze" na własne ziemie,a raczej w ziemię.Oczywiście to zdarzenia incydentalne(przynajmniej te ujawnione)

I właśnie o tym piszę.

Ja twierdzę, że w Niemczech nie ma mentalności wyrzucania śmieci do lasu przez pojedynczych ludzi.

Na co Ty stwierdzasz, że Niemcy przywożą całe wywrotki śmieci do Polski.

Co nie jest zaprzeczeniem tezy, którą powtórzyłem powyżej. Że są nieuczciwe firmy zajmujące się wywozem śmieci, które wolą je wywieźć do Polski, bo jest taniej, mnie wcale nie dziwi. Ale nie ma to nic wspólnego z tym, że Niemiec po prostu nie wyrzuci śmieci do lasu. Bo nie. I tyle.

Ale masz jakieś wsparcie?

Bo widzisz, ja na przykład jestem magistrem, nawet magistrem inżynierem, z wymianą ciepła mam więcej wspólnego niż większość inżynierów, a jednak nie mogę robić ŚE.

Ciekawe dlaczego - w Gdańsku nie stawiają przeszkód żadnym mgr.

Jezier - ja to napisałem po to, żeby uzmysłowić bzdurę całych tych ŚE.

A problem sprowadza się znów do jednego - teroetyczny kwitek mogący pomóc sprzedać dom i nie mający zupełnie nic wspólnego z ekologią czy oszczędzaniem energi.

Przynajmniej na razie.

Przeczytaj przepisy a potem pogadamy. Tam jest jasno napisane komu wolno robić ŚE. Podpowiem: magisterium nie jest warunkiem wystarczającym.

Oczywiście, że nie. Trzeba jeszcze ukończyć kurs o programie określonym rozporządzeniem i zdać państwowy egzamin.

Przeczytaj przepisy a potem pogadamy. Tam jest jasno napisane komu wolno robić ŚE. Podpowiem: magisterium nie jest warunkiem wystarczającym.

eee, pomijam kurs i szkolenie ale wg PB, każdy mgr może to robić po przejściu przez wspomiany kurs i egzamin ale nie ma sensu tych bzdur nawet komentować.

pzdr