Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujesz dla siebie dołącz do nas.OKradani jawnie.ŚE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 744
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wyświetliło się m. in.: http://www.energieausweis-vorschau.de/

Jeśli dobrze zrozumiałem można zamówić przez internet i kosztuje 39E. Pewnie w mniej wypozycjonowanych firmach będzie taniej.

Z tego co wyczytałem na stronie http://www.energieausweis-vorschau.de/ w Niemczech istnieją dwa rodzaje dokumentów : Energieausweis i Energiepass.

Ten pierwszy kosztuje ok. 500 Euro i wiąże się z wizytą na budowie, w drugim paszport wydaje się na podstawie bardzo uproszczonych danych : strefy klimatycznej, powierzchni użytkowej, zużycia energii do ogrzewania z okresu ostatnich 3 lat.

Nic więc dziwnego, że takie świadectwa można wystawiać za 39Euro i to bez wizyty na budowie, podejrzewam jednak, że dokumentach jest zastrzeżenie, że dane zostały dostarczone przez inwestora, a wystawca świadectwa jedynie sprawdził ich poprawność.

Wprowadzenie danych to rzeczywiście 10minut, jednak ich zebranie (w tym wypadku robi to inwestor) zajmie dużo więcej czasu.

Ja jestem za taką formą świadectwa (w określonych oczywiście przypadkach, np. dla nowego domu wystawienie takiego świadectwa byłoby niemożliwe).

Pozostaje przekonać do tego ustawodawców ;).

Gość ZW

Kominiarz bierze 150 z odpowiedzialnością i wizytą na budowie. Dlaczego audytor energetyczny miałby brać z wizytą 500 Euro ?

Teraz ceny są wysokie bo uprawnionych jest mało, panuje generalne zamieszanie i ciśnienie u inwestorów, w większości zaskoczonych tym wynalazkiem. Za jakiś czas sytuacja się przecież ustabilizuje.

pozdro

ta jasne :-?

W tej chwili uprawnienia ma bardzo wiele osób a rynek świadectw jest ograniczony praktycznie tylko do nieruchomości oddawanych do użytku. Do tego jest zima a inwestorzy wiedząc o ŚE oddawali co się dało do końca 2008 r.

Jest dużo audytorów do wykonania małej ilości świadectw. Każdy z tych audytorów zdobył uprawnienia za darmo.

Następni audytorzy za zdobycie uprawnień już zapłacą. Kurs z 1500 zł egzamin kolejny 1000 zł. Studia podyplomowe też są kosztowne.

Projekty zmian rozporządzeń dotyczące audytorów też nie są optymistyczne jeśli chodzi o cenę ŚE.

Nie mam wielkich nadziei na drastyczny spadek cen w przyszłości.

Następni audytorzy za zdobycie uprawnień już zapłacą. Kurs z 1500 zł egzamin kolejny 1000 zł. Studia podyplomowe też są kosztowne.

Projekty zmian rozporządzeń dotyczące audytorów też nie są optymistyczne jeśli chodzi o cenę ŚE.

Nie mam wielkich nadziei na drastyczny spadek cen w przyszłości.

Ogłoszono listę dopuszczonych do I egzaminu pisemnego dla osób chcących wykonywać świadectwa. Nie jest ona powalająca : 330 osób.

http://www.mi.gov.pl/files/0/1790727/lista1.pdf

Dla porównania w tej chwili osób uprawnionych do wykonywania jest ponad 20 000.

Gość ZW

:D OK, poprawiam - dlaczego audytor z wizytą miałby brać 500 zł ?

Inwestor wpisuje przez internet dane budynku, w zamian dostaje wydruk ŚE.

Audytor przyjeżdża, ogląda czy inwestor nie rozminął się z prawdą i przybija pieczątkę, ew każe wprowadzić korekty i wydrukować jeszcze raz. Jeśli prawo dopuszcza odpowiedzialność inwestora za dane (? nie wiem), to może przybić pieczątkę u siebie w biurze i odesłać pocztą.

Skąd 350 zł różnicy ? Na pewno nie z amortyzacji programu do przeliczania świadectw.

pozdro

zgadzam się z J. że widoczny pęd ku ukorporacyjnieniu zawodu może ten fajny rachunek zaburzyć.

Z dużego dystansu i satyry, czy nie wygląda trochę ten wątek tak, że poczuwający się, że są okradani zostali zahukani przez okradających?

Czyli na przykład ja, który chcę przekonać czytelników wątku do słuszności ŚE a robić ich nie mogę i nie planuję, jestem też tym "okradającym"?

Audytor przyjeżdża, ogląda czy inwestor nie rozminął się z prawdą i przybija pieczątkę, ew każe wprowadzić korekty i wydrukować jeszcze raz. Jeśli prawo dopuszcza odpowiedzialność inwestora za dane (? nie wiem), to może przybić pieczątkę u siebie w biurze i odesłać pocztą.

Za usługę w takiej postaci jestem gotów zejść z kosztem do 39 Euro (183 zł wg aktualnego kursu) + koszty dojazdu na budowę, bo z obejrzenia budynku jednak bym nie zrezygnował.

Inwestor zapłaci też dodatkowo za wygenerowanie świadectwa (np. 36,60 zł, jeżeli się nie pomyli ;)).

Pytanie tylko ilu inwestorów jest w stanie poprawnie wypełnić dane w programie ?

Dzięki za pomysł :). Stosowną ofertę dołączę zaraz do swojego ogłoszenia (w stopce).

Kto chętny ? Zapraszam :).

Gość ZW

No właśnie Krzysztof. HenoK dorabia na świadectwach to wiadomo że jest za. Dla takich jak ja "okradanych" to niepotrzebny koszt więc są przeciw. A jaki Ty masz w świadectwach interes ? ;)

pozdr

Za usługę w takiej postaci jestem gotów zejść z kosztem do 39 Euro (183 zł wg aktualnego kursu) + koszty dojazdu na budowę, bo z obejrzenia budynku jednak bym nie zrezygnował.

Inwestor zapłaci też dodatkowo za wygenerowanie świadectwa (np. 36,60 zł, jeżeli się nie pomyli ;)).

Pytanie tylko ilu inwestorów jest w stanie poprawnie wypełnić dane w programie ?

Dzięki za pomysł :). Stosowną ofertę dołączę zaraz do swojego ogłoszenia (w stopce).

Hmm, nawet mi się to podoba.

pzdr

Czyli na przykład ja, który chcę przekonać czytelników wątku do słuszności ŚE a robić ich nie mogę i nie planuję, jestem też tym "okradającym"?

Dla mnie pośrednio tak (oczywiście "z dużego dystansu i satyry", więc bez obrazy),

ponieważ chcesz realizować swoje (i pewnej grupy osób) pomysły (na ochronę środowiska i/lub zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego), które nie koniecznie mają sens (*), a które narzucają całemu społeczeństwu pewne obowiązki i koszty. Ja też uważam, że lepiej by było, żeby wszyscy żyli wg takiej koncepcji jaką ja uważam za słuszną, ale daleki jestem od narzucania tego komukolwiek. Dodatkowo, nawet jeśli dojdziemy do wniosku, że pojedynczy taki obowiązek nie jest aż tak wielkim problemem, żeby kruszyć kopie, to niestety sprzyja powstawaniu całego systemu takich mniejszych i większych elementów, które już razem tworzą większy problem.

(*) i merytoryczny, i ekonomiczny - oczywiście z tym się nie zgodzisz, więc tego nie roztrząsajmy już i nie rozstrzygajmy tutaj, pamiętajmy tylko, że już nie raz ludzkość się myliła, a w szczególności nie raz bywała wprowadzana w błąd przez grupę polityków czy naukowców;

Gość ZW

podsumujmy:

przybicie pieczątki: 183,00

wykonanie świadectwa: 36,60

wizja lokalna w jakimś rozsądnym promieniu: 100 zł

razem 320 zł VAT inclusive

HenoK - idziemy w dobrą stronę.

Jakie dane trzeba by podesłać ? Jakiś przykład, żeby się zorientować czy to w ogóle realne.

pozdr

przybicie pieczątki: 183,00
Bardzo lubisz upraszczać pewne sprawy. Czy jak idziesz na przegląd techniczny samochodu, to też płacisz za "przybicie pieczątki" ?

Ja wyraźnie napisałem za co jest to 39 Euro, dla przypomnienia :

Jaka w tym moja rola?

Sprawdzę wprowadzone dane (plik w formacie *.bdec), porównam je ze stanem rzeczywistym budowy i z projektem, jeżeli nie będzie dużych rozbieżności to poprawię je na miejscu (przy dużych rozbieżnościach poprawek dokona inwestor ;() i po wydrukowaniu świadectwa podpiszę się pod nim.

Gość ZW

+ 100 zł dla znajomego informatyka, który się podejmie z tym programikiem tzw. "data entry". Przyznaję bez bicia, że mnie grzebanie się z instalacją i obłaskawieniem jakiegoś programu do jednego użycia nie pociąga.

420 zł to i tak jeszcze w miarę konkurencyjnie. Hmm....

Jeśli sprawdzi w Twojej ofercie, to cieszy mnie, że udało się coś poprawić w tym niedoskonałym świecie. :)

pozdrawiam

Gość ZW

Jako inwestorzy czekamy niecierpliwie na:

1. Zamortyzowanie kosztu uprawnień przez tych co nie mogą czekać do października ;) Wtedy koszt 183 może się pomniejszyć.

2. Ogarnięcie przez "kogoś" sprawy programu i data entry - chodzi o prosty formularz web, w który dane wklepie nawet gospodyni domowa. Spadnie koszt 100 zł do mniejszego.

3. Dopuszczenie przez ustawodawcę odpowiedzialności inwestora za (2). Nie są potrzebne uprawnienia aby podać grubość styropianu itp ważne oczywistości. Zerujemy koszt dojazdu audytora i jest bardziej ekologicznie.

Nie czekamy na

1. Ustawę korporacyjną, która zamknie grono uprawnionych do wybrańców zarządu korporacji

2. Nakaz wykonywania ŚE dla rynku wtórnego.

pozdro