Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujesz dla siebie dołącz do nas.OKradani jawnie.ŚE

Recommended Posts

Mnie też wk.ur.wia że lekarze za gównianą wizytę "kradną" po 100 zł i więcej a mi wytykało się że za projekt przyłącza chciałem za dużo bo to takie gówno.

A teraz pie.rd.o.l.e przyłącza bo to przerost formy nad treścią i robota często upierdliwa, a Wam inwestorom się wydaje że to tylko kreski, zresztą jak prawie każdemu spoza branży sanitarnej, to się przekwalifuikujcie, macie zawsze szansę. A SE możecie już robić mając wyższe, wystarczy kursik bo skoro wiedzę macie ... .

j-j skąd ja to znam, " panie parę kresek pan narysowałes i tyle kasy" , "panie masz pan komputer to on sam liczy rysuje" itd itp. projektant konstruktor który rozumie branże sanitarną :)

P.S nijak sie nie kalkuluje śiadectwo za 500zł/sztuka

• Odpowiedzi 744
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A tych co chca wykorzystac sytuacje i wyciagnac z ludzi kase za wykonanie SE w cenie 1500 zl lub jak slysze ze w promocji za 1000 zl tez pogonilbym do lasu. Chyba w glowach wam sie poprzewracalo. Zweszyli latyw zarobek i kaza ludziom placic za kwit dla niektorych to 60 % pensji miesiecznej a moze i wiecej. Taki kwit wart jest co najwyzej 500 zl ale nie ma to jak to kasowac frajerow za pro-ekologiczne myslenie przy zglaszaniu zakonczniea budowy domow.

Ludzie piszcie do rzecznika bo warto

piszcie do rzecznika

http://www.rpo.gov.pl/wniosek/index.php?jezyk=0&poz=1

Może zamiast pisać kolejne posty na Forum, o tym jaka to krzywda Ci się dzieje i namawiać innych, żeby bezproduktywnie marnowali swój czas, wziąłbyś się do pracy w dziedzinie, w której czujesz się najlepiej, zarobiłbyś te 500 - 1500 zł i miałbyś spokój.

Wszyscy byli by zadowoleni. Ty, bo miałbyś problem z głowy, ktoś komu wykonałbyś usługę, której sam nie potrafi zrobić tak dobrze jak Ty, osoba, która wykonałaby Ci świadectwo wykorzystałaby swoją wiedzę i doświadczenie za konkretna kasę.

Przy okazji - w świadectwie jest miejsce na uwagi odnośnie tego, co mozna w danym obiekcie zrobić aby polepszyć jego parametry energetyczne.

TRZEBA TYLKO CHCIEĆ.

Ale można oczywiście zrobić zupełnie odwrotnie i uzyskać w efekcie wielu niezadowolonych ludzi - POLSKIE PIEKŁO.

widze tu dwa obozy tych co beda robic swiadectwa i tych co musza zrobic zeby oddac budynek (ja zaliczam sie do tej drugiej grupy)

tez mnie to denerwuje ze zeby zamieszkac w swoim domu musze wydac kase na SE tym bardziej ze przeciez w wybudowanym domu nic sie juz nie zmieni i posiadanie swiadectwa nei bedize mialo wplywu na kosztu uzytkowania domu

Chyba za krótko żyjesz na tym świecie aby wygłaszać tak "śmiałe" poglądy: "jak ludzie są zbyt głupi...." zapewniam Cię większość ludzi kieruje się zdrowym rozsądkiem, szczególnie jak chodzi o ich pieniądze !!!!

Jasne. Zwłaszcza zdroworozsądkowo wyrzucają śmieci do lasu, bo im tak jest taniej. Albo montują sobie nieszczelne szamba, żeby zaoszczędzić na ich wywożeniu. Albo palą w kominku starymi kaloszami, żeby oszczędzić na węglu i przy okazji na wywożeniu śmieci.

I to oczywiście, w ich mniemaniu, jest zdrowy rozsądek.

Szkoda tylko, że większość ludzi patrzy nie dalej niż na koniec własnego nosa. Nie da się wyplenić takich postaw jak te opisane powyżej bez nakazów i zakazów. Nie w Polsce. Nie wśród Polaków.

Krzysiu masz racjię z paliwami i energią tylko nie bądzmy zależni od importu .(...) bezpieczeńswo energetyczne właśnie widać w chwili obecnej proszą rosjan o odkręcenie kurka. :p bo jak nie to ogniska was w domu czekają bez urazy. :lol:

Zawsze masz własne złoża, żeby je uruchomić w razie czego. Chodzi po prostu o to, żeby z nich nie korzystać, dopóki można paliwo czy energię kupić taniej za granicą. Bo te złoża za granicą się kiedyś skończą. Lepiej, żeby najpierw skończyły się tam, niż tu. Bo jak tam się skończą, to my sobie jeszcze z naszych wydobędziemy co nam będzie potrzebne.

widze tu dwa obozy tych co beda robic swiadectwa i tych co musza zrobic zeby oddac budynek (ja zaliczam sie do tej drugiej grupy)

tez mnie to denerwuje ze zeby zamieszkac w swoim domu musze wydac kase na SE tym bardziej ze przeciez w wybudowanym domu nic sie juz nie zmieni i posiadanie swiadectwa nei bedize mialo wplywu na kosztu uzytkowania domu

Miałbyś rację, gdyby domy były rzeczywiście budowane zgodnie z projektami zatwierdzonymi pozwoleniem na budowę. Zazwyczaj jednak jest w nich całkiem sporo zmian.

Poza tym patrzycie na to ze swojego punktu widzenia - kończycie budowę, i w tym momencie niewiele już da się zrobić. W zupełnie innej sytuacji są inwestorzy, którzy dopiero rozpoczynają budowę lub są na jakimś jej etapie. W ich przypadku świadomość, że na koniec trzeba będzie pokazać jaką charakterystykę energetyczną ma ich budynek może wiele zdziałać. I nie piszcie, że wszyscy inwestorzy są lepiej wyszkoleni niż np. kierownik budowy.

Gość ZW
.... Bo każdy kupując domek chciałby wiedzieć czy poprzedni właściciel nie spaprał niczego przy docieplaniu.

Mały szczegół:

Świadectwo w żadnym stopniu nie potwierdza jakości wykonania a jedynie dobre zamiary projektanta.

pozdrawiam

Świadectwo w żadnym stopniu nie potwierdza jakości wykonania a jedynie dobre zamiary projektanta.
Nie tylko projektanta. Również inwestora, kierownika budowy. Nawet najlepszy projekt może być skopany na etapie wykonawstwa, a świadectwo powinno być wykonane z należytą starannością, czyli niekoniecznie audytor musi wierzyć we wszystko co jest w projekcie.

Miałbyś rację, gdyby domy były rzeczywiście budowane zgodnie z projektami zatwierdzonymi pozwoleniem na budowę. Zazwyczaj jednak jest w nich całkiem sporo zmian.

.

Wiec wlasnie po to jest przy zglaszaniu zakonczenia budowy wymagane oswiadczenie kierownika budowy czy projekt zostal wykonany zgodnie z projektem i czy byly wprowadzone istotne zmiany.

Wiec wlasnie po to jest przy zglaszaniu zakonczenia budowy wymagane oswiadczenie kierownika budowy czy projekt zostal wykonany zgodnie z projektem i czy byly wprowadzone istotne zmiany.
Akurat zmiany prowadzące do zmiany charakterystyki energetycznej nie muszą być zmianami istotnymi. Można zmienić rodzaj i grubość ocieplenia, rodzaj wentylacjii, rodzaj okien, rodzaj paliwa. Dotychczas takie zmiany były traktowane po macoszemu. Teraz stają się one istotne, bo muszą być uwzględnione w świadectwie charakterystyki energetycznej.

Mnie tez w.k.... ze pracuje w zawodzie w ktorym jest wymagana wiedza specjalistyczna i pracuje miesiac czasu aby otrzymac to co ktos chce zarobic na dwoch SE robiac to w ok tydzien czasu wiec jest to dla mnie przegiecie paly i wykorzystawnie sytuacji.

Kalim mi tu pachnie

może przerzuć się na branże artystyczną, tam potrafią jeszcze wiecej wycisnąć, przy okazji dobrze sie bawiąć i bywajac na salonach

idea ŚE jest słuszna, kwestia co z tego się porobiło i co zrobi

ktoś wie, jak to wygląda w innych krajach?

W zupełnie innej sytuacji są inwestorzy, którzy dopiero rozpoczynają budowę lub są na jakimś jej etapie. W ich przypadku świadomość, że na koniec trzeba będzie pokazać jaką charakterystykę energetyczną ma ich budynek może wiele zdziałać.
Miałoby znaczenie gdyby zawartość takiego certyfikatu miała wpływ na cokolwiek przy zgłoszeniu końca budowy lub użytkowania tego domu.

ŚE- to tylko chodzi o kasę, bo ten papier i tak mi nic nie pomoże, przecież tu nikt się o nic nie troszczy, tylko tyle żeby sobie kasę nabić.

Sobie, tzn. komu? Osoby, które mogą robić świadectwa załatwiły sobie kilka lat temu dyrektywę z Unii? Wszystko po to, by teraz sobie zarobić?

ŚE- to tylko chodzi o kasę, bo ten papier i tak mi nic nie pomoże, przecież tu nikt się o nic nie troszczy, tylko tyle żeby sobie kasę nabić.

Sobie, tzn. komu? Osoby, które mogą robić świadectwa załatwiły sobie kilka lat temu dyrektywę z Unii? Wszystko po to, by teraz sobie zarobić?

Chodzi o tych co wymyślili ŚE.

Na moje szczęście zakończenie budowy mam za sobą :D, ale w trakcie mojej budowy doszło tzw, pomiary elektryczne, ale współczuje tym którzy zakończyli budowę np. 10 lat temu i nie zgłosili zakończenia budowy, a mieszkają (znam takich), to ile im już biurokracji doszło (o kasie nie wspomnę), a będzie jeszcze trudniej, napewno biurokraci coś wymyślą :wink: .

Chodzi o tych co wymyślili ŚE.

To znaczy jeden urzędnik unijny wraz z drugim wymyślili ŚE po to, żeby sobie zarobić? Przecież to się kupy nie trzyma.

ŚE same z siebie nie. Ale cały ekobiznes tak - ma spory lobbing. A to jest tylko jeden z setek/tysięcy jego elementów.

Wy z tych co wierzą, że wymiary owoców/warzyw to dla dobra konsumenta, żeby mu się za małe jabłko nie trafiło? :)

ŚE same z siebie nie. Ale cały ekobiznes tak - ma spory lobbing. A to jest tylko jeden z setek/tysięcy jego elementów.

A która z organizacji ekologicznych robi te ŚE? Czy może ekobiznes lobbował za ŚE tylko po to, żeby były i żeby robił je ktoś inny, niż oni sami?

Wy z tych co wierzą, że wymiary owoców/warzyw to dla dobra konsumenta, żeby mu się za małe jabłko nie trafiło? :)

Ja jestem z tych co wierzą, że ludzie sami o środowisko nie zadbają, jak ich się do tego nie zmusi.

Tzn. zadbają najwyżej o środowisko na własnym podwórku.

...ktoś wie, jak to wygląda w innych krajach?

Tutaj sa raporty z wdrażania SE w poszczególnych krajach. Sa tam też podane przykłady wyglądu świadectw.

Nasze SE jest wzorowane na niemieckim. Większość państw operuje jednak "klasami" - tak jak w sprzęcie AGD.

Stan sprzed kilku miesiecy był taki, że chyba pięć państw nie miało jeszcze ich wprowadzonych (w tym Polska), nie wiem jaki jest teraz stan zaawansowania, ale wszystkie kraje powinny już mieć SE.

Jesteście naprawdę śmieszni....

Budujcie się szybko a nie traćcie czasu na bezproduktywne i całkowicie bezcelowe biadolenia z powodu głupich 1500zł bo jak UE wymyśli że domy mogą być budowane przez certyfikowane firmy budowlane to dopiero będziecie narzekać.

Wybudowanie domu nie będzie kosztowało 500k pln tylko 2500 k pln. I to będzie dopiero dramat.

A idę o zakład, że coś takiego urzędasy w końcu wymyślą i wprowadzą (oczywiście dla naszego dobra... a jakże). Nasze wnuki już tak będą budować...