Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujesz dla siebie dołącz do nas.OKradani jawnie.ŚE

Recommended Posts

... bo jak UE wymyśli że domy mogą być budowane przez certyfikowane firmy budowlane to dopiero będziecie narzekać.

Wybudowanie domu nie będzie kosztowało 500k pln tylko 2500 k pln. I to będzie dopiero dramat.

A idę o zakład, że coś takiego urzędasy w końcu wymyślą i wprowadzą (oczywiście dla naszego dobra... a jakże). Nasze wnuki już tak będą budować...

Pierwek Ty zawczasu lepiej nie wk.... ;).

pzdr

• Odpowiedzi 744
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za http://termodom.pl/epbd/konsekwencje_ustawy/koszty_certyfikatow_energetycznych

Koszty certyfikatów energetycznych

Koszty certyfikatów energetycznych, to nic innego jak realne wydatki, które będą musieli ponieść właściciele budynków jednorodzinnych, mieszkań, typowych i nietypowych budynków w celu uzyskania takiego certyfikatu energetycznego.

Koszt uzyskania certyfikatu energetycznego budynku ocenia się obecnie w następujący sposób:

- 500 do 1000 zł – w odniesieniu do typowych budynków jednorodzinnych oraz mieszkań,

- 1000 do 2000 zł – w odniesieniu do typowych budynków,

- 2000 do 3000 zł – w odniesieniu do skomplikowanych lub dużych budynków,

- powyżej 3000 zł – w odniesieniu do bardzo dużych, nietypowych budynków niemieszkalnych.

Wyżej wymienione wartości odpowiadają założeniu, że koszt 1 godziny pracy audytora jest równy 50 zł. Honorarium ma pokrywać koszty jego działalności: obciążenia podatkowe, obowiązkowe ubezpieczenie związane z odpowiedzialnością cywilną za ewentualne szkody wyrządzone w związku prowadzoną działalnością, koszty szkolenia, zakupu programów komputerowych i innych pomocy, dojazdy itd.

Przyjęto się, że czas poświęcony na prace prowadzące do sporządzenia certyfikatu energetycznego jest porównywany z czasem sporządzenia audytu energetycznego, funkcjonującego w działającym od lat systemie wspierania przedsięwzięć termodernizacyjnych (Ustawa z dnia 18 grudnia 1998 r. o wspieraniu przedsięwzięć termomodernizacyjnych, Dz. U. 1998, nr 162, poz.1121, z późniejszymi zmianami).

I widze ze w ocenie swojej ktora wyzej podalem duzo nie pomylilem sie ze koszt SE dla domku jednorodzinnego powinien byc ok 500 zl. Wiec jednak mozna wycenic te prace a nie z pisac ze 1500 zl to minimum za certfikat za domek jednorodzinny bo takie ceny padaja z ust osob ktore obecnie moga to wykonac

Chyba za krótko żyjesz na tym świecie aby wygłaszać tak "śmiałe" poglądy: "jak ludzie są zbyt głupi...." zapewniam Cię większość ludzi kieruje się zdrowym rozsądkiem, szczególnie jak chodzi o ich pieniądze !!!!

Jasne. Zwłaszcza zdroworozsądkowo wyrzucają śmieci do lasu, bo im tak jest taniej. Albo montują sobie nieszczelne szamba, żeby zaoszczędzić na ich wywożeniu. Albo palą w kominku starymi kaloszami, żeby oszczędzić na węglu i przy okazji na wywożeniu śmieci.

I to oczywiście, w ich mniemaniu, jest zdrowy rozsądek.

Szkoda tylko, że większość ludzi patrzy nie dalej niż na koniec własnego nosa. Nie da się wyplenić takich postaw jak te opisane powyżej bez nakazów i zakazów. Nie w Polsce. Nie wśród Polaków.

Krzysiu masz racjię z paliwami i energią tylko nie bądzmy zależni od importu .(...) bezpieczeńswo energetyczne właśnie widać w chwili obecnej proszą rosjan o odkręcenie kurka. :p bo jak nie to ogniska was w domu czekają bez urazy. :lol:

Zawsze masz własne złoża, żeby je uruchomić w razie czego. Chodzi po prostu o to, żeby z nich nie korzystać, dopóki można paliwo czy energię kupić taniej za granicą. Bo te złoża za granicą się kiedyś skończą. Lepiej, żeby najpierw skończyły się tam, niż tu. Bo jak tam się skończą, to my sobie jeszcze z naszych wydobędziemy co nam będzie potrzebne.

A wiesz dlaczego tak jest , bo muszą zarobić na świadectwo energetyczne, wszelkiego typu zezwolenia ,pozwolenia,podatki,certyfikaty, itd (czytaj. bzdety które powinny być wydane za darmo tak za darmo w zamian za to że ten gość chce zapłacić w materiałach budowlanych vat, srat, itd)

Niestety namnożone jest 1000 podatków od podatków i tak to wychodzi że ten skrojony inwestor zaczyna palić butami ,śmieciami. Tak na marginesie jeżeli tego nie zrozumieją tego biurokraci to marny nasz los a kryzys gospodarczy będzie wlekł sie nie przez rok a 10 lat.

Trzeba zrozumieć jedną rzecz że obniżając(likwidując) podatki można mówić o rozwoju, ekologii,energooszczędności, jeżeli te podatki się wymyśla i dodaje do całego szeregu wydatków to efekt jest taki jaki jest

Dodam jeszcze że przy takiej polityce to nasze wnuki będą chodziły na szyszki do lasu aby ogrzać domy.Finito :wink:

A wiesz dlaczego tak jest , bo muszą zarobić na świadectwo energetyczne, wszelkiego typu zezwolenia ,pozwolenia,podatki,certyfikaty, itd (czytaj. bzdety które powinny być wydane za darmo tak za darmo w zamian za to że ten gość chce zapłacić w materiałach budowlanych vat, srat, itd)

To może mam się zlitować nad biednym człowiekiem, który musi palić śmieciami albo wywozić je do lasu i puszczać ścieki do rowu, bo go nie stać na utrzymanie domu? To może mam mu jeszcze dołożyć pieniędzy na zapłacenie tych rachunków?

A mnie się zawsze zdawało, że jak kogoś nie stać na utrzymanie domu, to powinien mieszkać pod mostem.

Trzeba zrozumieć jedną rzecz że obniżając(likwidować) podatki można mówić o rozwoju, ekologii,energooszczędności, jeżeli te podatki się wymyśla i dodaje do całego szeregu wydatków to efekt jest taki jaki jest

Ja to rozumiem. Tyle tylko, że z punktu widzenia krótkowzrocznego mieszkańca naszego pięknego kraju praktycznie NIC z proekologicznych zachowań nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

Wyrzucanie śmieci do lasu, puszczanie ścieku do rowu melioracyjnego, spalanie butelek i kaloszy w kotle centralnego ogrzewania nie ma żadnego negatywnego skutku w perspektywie kilku tygodni czy miesięcy. A przecież w takiej perspektywie patrzą ludzie, którzy tak się zachowują. Dla nich nie ma to żadnych negatywnych skutków. Takie postawy możesz wyeliminować tylko wtedy, gdy zrobisz to polityką zakazów i nakazów.

Co innego np. segregacja śmieci, gdy odbiór makulatury czy złomu może się opłacać.

Tak na marginesie - z dzisiaj:

Jedną z przyczyn ocieplenia klimatu w Europie na przestrzeni trzech ostatnich dekad jest spadek liczby mglistych dni, co z kolei wiąże się z poprawą jakości powietrza - twierdzą autorzy badania opublikowanego w niedzielę w internetowym wydaniu periodyku "Nature Geoscience".

W latach 1976-2006 liczba dni charakteryzujących się ograniczoną widocznością z powodu utrzymywania się mgieł lub aerozoli atmosferycznych zmniejszyła się w Europie o połowę, twierdzi zespół naukowców pod kierownictwem Roberta Vautarda z francuskiej Komisji Energii Atomowej (CEA).

Moim zdaniem miało na to wpływ również to co "wymyślili urzędnicy UE" za co spoleczeńswa ("ichnie") zapłaciły zarówno z włąsnej kieszeni, jak i z podatków.

To może mam się zlitować nad biednym człowiekiem, który musi palić śmieciami albo wywozić je do lasu i puszczać ścieki do rowu, bo go nie stać na utrzymanie domu? To może mam mu jeszcze dołożyć pieniędzy na zapłacenie tych rachunków?

A mnie się zawsze zdawało, że jak kogoś nie stać na utrzymanie domu, to powinien mieszkać pod mostem.

Trzeba zrozumieć jedną rzecz że obniżając(likwidować) podatki można mówić o rozwoju, ekologii,energooszczędności, jeżeli te podatki się wymyśla i dodaje do całego szeregu wydatków to efekt jest taki jaki jest

Ja to rozumiem. Tyle tylko, że z punktu widzenia krótkowzrocznego mieszkańca naszego pięknego kraju praktycznie NIC z proekologicznych zachowań nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

Wyrzucanie śmieci do lasu, puszczanie ścieku do rowu melioracyjnego, spalanie butelek i kaloszy w kotle centralnego ogrzewania nie ma żadnego negatywnego skutku w perspektywie kilku tygodni czy miesięcy. A przecież w takiej perspektywie patrzą ludzie, którzy tak się zachowują. Dla nich nie ma to żadnych negatywnych skutków. Takie postawy możesz wyeliminować tylko wtedy, gdy zrobisz to polityką zakazów i nakazów.

Co innego np. segregacja śmieci, gdy odbiór makulatury czy złomu może się opłacać.

Oj uważaj z wywodami na ten temat, jak nasi kochani dygnitarze dorzucą jeszcze kastrat, jakiś mały podatek, a póżniej podatek od ilości wyjśc do kibelka,od oddychania itd, to i pod mostem może być drogo i każdy z nas się może tam znależdż. Uwierz mi znam ludzi nieżle zarabiających w przeszłości a dzisiaj z konieczności palą byle czym :x

Nie masz się litować nad nimi , ale pomyśleć co zrobić aby tak nie robili

Oj uważaj z wywodami na ten temat, jak nasi kochani dygnitarze dorzucą jeszcze kastrat, jakiś mały podatek, a póżniej podatek od ilości wyjśc do kibelka,od oddychania itd,

I "podatek" od śmieci powinien być wprowadzony. Wtedy by się nikomu nie opłacało ich wywozić do lasu, skoro już musi płacić za ich utylizację. Od ścieków też, czemu nie -- z wyjątkiem ludzi, którzy sobie zorganizują przydomowe oczyszczalnie ścieków z atestem.

No to ja już Ci napisałem, co należy z tym zrobić.

Do KrzysztofaLis, napewno masz w domu kominek, uwierz mi że spalając w nim te piękne klocki drewniane produkujesz tyle samo a może i więcej dioksyn jak ten gość który wrzuca butelke pet do swojego pieca :evil: :roll:

Zmartwię Cię -- mieszkam w bloku. Za moje ogrzewanie spalany jest węgiel w ciepłowni.

Za http://termodom.pl/epbd/konsekwencje_ustawy/koszty_certyfikatow_energetycznych

Koszty certyfikatów energetycznych

Koszty certyfikatów energetycznych, to nic innego jak realne wydatki, które będą musieli ponieść właściciele budynków jednorodzinnych, mieszkań, typowych i nietypowych budynków w celu uzyskania takiego certyfikatu energetycznego.

Koszt uzyskania certyfikatu energetycznego budynku ocenia się obecnie w następujący sposób:

- 500 do 1000 zł – w odniesieniu do typowych budynków jednorodzinnych oraz mieszkań,

- 1000 do 2000 zł – w odniesieniu do typowych budynków,

- 2000 do 3000 zł – w odniesieniu do skomplikowanych lub dużych budynków,

- powyżej 3000 zł – w odniesieniu do bardzo dużych, nietypowych budynków niemieszkalnych.

Wyżej wymienione wartości odpowiadają założeniu, że koszt 1 godziny pracy audytora jest równy 50 zł. Honorarium ma pokrywać koszty jego działalności: obciążenia podatkowe, obowiązkowe ubezpieczenie związane z odpowiedzialnością cywilną za ewentualne szkody wyrządzone w związku prowadzoną działalnością, koszty szkolenia, zakupu programów komputerowych i innych pomocy, dojazdy itd.

Przyjęto się, że czas poświęcony na prace prowadzące do sporządzenia certyfikatu energetycznego jest porównywany z czasem sporządzenia audytu energetycznego, funkcjonującego w działającym od lat systemie wspierania przedsięwzięć termodernizacyjnych (Ustawa z dnia 18 grudnia 1998 r. o wspieraniu przedsięwzięć termomodernizacyjnych, Dz. U. 1998, nr 162, poz.1121, z późniejszymi zmianami).

I widze ze w ocenie swojej ktora wyzej podalem duzo nie pomylilem sie ze koszt SE dla domku jednorodzinnego powinien byc ok 500 zl. Wiec jednak mozna wycenic te prace a nie z pisac ze 1500 zl to minimum za certfikat za domek jednorodzinny bo takie ceny padaja z ust osob ktore obecnie moga to wykonac

Z tego co piszesz wychodzi że certyfikat na domek robi się ~5-6 godzin. Życzę powodzenia.

Oj uważaj z wywodami na ten temat, jak nasi kochani dygnitarze dorzucą jeszcze kastrat, jakiś mały podatek, a póżniej podatek od ilości wyjśc do kibelka,od oddychania itd,

I "podatek" od śmieci powinien być wprowadzony. Wtedy by się nikomu nie opłacało ich wywozić do lasu, skoro już musi płacić za ich utylizację. Od ścieków też, czemu nie -- z wyjątkiem ludzi, którzy sobie zorganizują przydomowe oczyszczalnie ścieków z atestem.

No to ja już Ci napisałem, co należy z tym zrobić.

A ja myśle tak, zostawmy troche grosza w portfelu tego inwestora (obniżając podatki), i dajmy mu zachęte wpostaci np ulgi za poprawne posortowanie śmieci, odpadów. Dostanie marchewke( zachęte) nie będzie wywoził śmieci do lasu

Mam taki przykład urzędniczej głupoty u siebie ,ktoś przeliczył ile jedna osoba w moim domu produkuje śmieci i wyszło na tym że z punktu ekologicznego poprostu mi się nie opłaca segregować tych odpadów, bo i tak czy będe je segregowł czy nie to zużycie na jedną osobe jest wyliczone według jakiegoś urzędniczego wzoru który nijak się ma do rzeczywistości. Do kosza wrzucam wszystko.[/code]

Z tego co piszesz wychodzi że certyfikat na domek robi się ~5-6 godzin. Życzę powodzenia.

To nie ja ukladalem to wyliczenia i tylko cytowalem podany cennik i sposob wyceny pracy za SE i nie 5 godzin a 10 godzin wychodzi za prosty typowy dom jednorodzinny. Wiec podaj Ty dlaczego ma to kosztowac 1500 zl przedstaw takie wyliczenie zeby przekonac ludzi ze to ma tyle kosztowac.

Jesteście naprawdę śmieszni....

Budujcie się szybko a nie traćcie czasu na bezproduktywne i całkowicie bezcelowe biadolenia z powodu głupich 1500zł bo jak UE wymyśli że domy mogą być budowane przez certyfikowane firmy budowlane to dopiero będziecie narzekać.

Wybudowanie domu nie będzie kosztowało 500k pln tylko 2500 k pln. I to będzie dopiero dramat.

A idę o zakład, że coś takiego urzędasy w końcu wymyślą i wprowadzą (oczywiście dla naszego dobra... a jakże). Nasze wnuki już tak będą budować...

Dlatego trzeba zwracać uwagę na to już teraz - żeby nasze wnuki też miały szansę sobie coś wybudować :)

Mam taki przykład urzędniczej głupoty u siebie ,ktoś przeliczył ile jedna osoba w moim domu produkuje śmieci i wyszło na tym że z punktu ekologicznego poprostu mi się nie opłaca segregować tych odpadów, bo i tak czy będe je segregowł czy nie to zużycie na jedną osobe jest wyliczone według jakiegoś urzędniczego wzoru który nijak się ma do rzeczywistości. Do kosza wrzucam wszystko.

a to dobre

chyba z punktu ekomomicznego :roll:

masz rację - równaj w dół, dłużej syf będzie

Oj uważaj z wywodami na ten temat, jak nasi kochani dygnitarze dorzucą jeszcze kastrat, jakiś mały podatek, a póżniej podatek od ilości wyjśc do kibelka,od oddychania itd, to i pod mostem może być drogo i każdy z nas się może tam znależdż. Uwierz mi znam ludzi nieżle zarabiających w przeszłości a dzisiaj z konieczności palą byle czym :x

Do takiej sytuacji równierz łapki przyłorzyła stety szanowna biurokracja tak jak teraz wymyślając śe bo lat kilkanaście do tyłu ci ludzie pracowali w zakładach itp przy wspułczynniku 100 / 100 sto biurokratów na sto pracujących na nich to zamiast wysyłać większe składki do Zus utrzymywali nierobów a dzisiaj ich renty i emerytury sięgają 700-900 złotych a to przy dzisiejszych cenach za dużo żeby umrzeć a za mało żeby żyć.i wam biurokraci życzę 700 zł emerytury zobaczymy czy zmieni to wasz tok myślenia i czym wy będziecie palić a pod mostem wiele miejsc już zajęte.

To nie ja ukladalem to wyliczenia i tylko cytowalem podany cennik i sposob wyceny pracy za SE i nie 5 godzin a 10 godzin wychodzi za prosty typowy dom jednorodzinny. Wiec podaj Ty dlaczego ma to kosztowac 1500 zl przedstaw takie wyliczenie zeby przekonac ludzi ze to ma tyle kosztowac.

To może kosztować 500 zł + ew. podatek VAT, ale pod warunkiem, że dom został wybudowany zgodnie z projektem (wykonanym zgodnie z oboiązującymi przepisami), jest pełna dokumentacja, w tym certyfikaty na zastosowane materiały, jest prawidłowo prowadzony dziennik.

Im więcej rozbieżności od tego co napisałem, tym cen wyższa.

W istniejących budynkach często będzie brak jakiejkolwiek dokumentacji. W takim budynku najpierw trzeba zrobić inwentaryzację. Nikt tego za darmo nie zrobi.

....i wam biurokraci życzę 700 zł emerytury zobaczymy czy zmieni to wasz tok myślenia i czym wy będziecie palić a pod mostem wiele miejsc już zajęte.

dla budujących chałupę, te 1-1,5kPLN nie będzie raczej gwoździem do trumny,

choć im bliżej końca tym trudniej o taką kwotę extra, szczególnie na coś czego "nie widzą"

myślę, że z czasem to się jednak zmieni na plus

takie są dobrodziejstwa UE implementowane na naszej tkance przez papraków/darmozjadów, tu są podwaliny do ciągłego narzekania

....i wam biurokraci życzę 700 zł emerytury zobaczymy czy zmieni to wasz tok myślenia i czym wy będziecie palić a pod mostem wiele miejsc już zajęte.

choć im bliżej końca tym trudniej o taką kwotę extra, szczególnie na coś czego "nie widzą"

takie są dobrodziejstwa UE implementowane na naszej tkance przez papraków/darmozjadów, tu są podwaliny do ciągłego narzekania

A może dzisiaj dopadło nas takie coś :D

http://www.tvn24.pl/-1,1582113,0,1,dzis-jest-najgorszy-dzien-w-roku,wiadomosc.html

Barbossa te dobrodziejstwaUE za chwilę bokiem ci wyjdą dziś UE daje pieniądze na rozwuj ekologie drogi itp i oczywiście biurokraci nic nie robią żeby te dobrodziejstwa UE wykorzystać 0,3 % na zeszły rok wykorzystano a UE wiecznie dawać nie będzie za lat kilka zaczniemy oddawać to czego nie wzieliśmy.a może to z pieniędzy UE opłacić choćby jeden porzytek z tego by był.