Robek Warmia 17.01.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 mam w projekcie salon + jadalnie 38 m2 w kształcie zblizonym do kwadratu. Wysokość sufitu wg. projektu 268 cm. Mam zamiar na dole mieć ogrzewanie podłogowe, czyli podłoga pójdzie trochę wyżej więc myślę, że z 268 zrobi się 260. Teraz proszę WAS o wasze doświadczenia, czy sufit na takiej wysokości, na tak stosunkowo dużym pomieszczeniu nie będzie stwarzał wrażenia pewnego przytłoczenia, braku przestrzeni ? Jaka jest u WAS wysokość - czy jesteście z niej zadowoleni, czy też chcielibyście mieć trochę wiecej itp. Może ktoś dokonywał zmiany polegającej np. na dodaniu jednego bloczka i powiększeniu wysokości o 24 cm w górę ? Byliście zadowoleni z takiej zmiany, czy też nie itp. bardzo proszę o WASZE uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.01.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Kolejny leń na forum. Było tysiąc razy. Mam wyskość 260 w salonie 30m2 połaczonym z kuchnia 14m2 i holem nie czuje sie przytłoczony. Dodanie bloczka to jakby nie patrzeć samowola budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 17.01.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Znajądz życie okaże się, że będziesz musiał podrównać podłogi, tu cm tam 2 cm i wyjdzie ci docelowa wysokość pomieszczenia 2.55 m. U mnie podnieśli chłopaki o 2 cegły czyli około 15 cm i na stanie zero miałam 3.00 m wysokości, szkoda tylko że tu styropian, tam podłogówka, na to wylewka, na to docelowa podłoga i w rezultacie mam 2.68.Tylko nie wiem gdzie mi się podziało 32 cm ... hmmmm ... chyba coś nie tak, o zapomniałam o tynku na suficie pewnie z 2 cm w porywach do 3 cm, no ale dalej mi nie pasuje, pojadę i pomierze n-ty raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 17.01.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Zapomniała, jeszcze, że w trakcie budowy dodałam kilka cm ocieplenia więcjej na podłogę, bo miałam wysoko i szalałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 17.01.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 u mnie 270 na gotowo po wykończeniu, wg mojej żony przydało by się jeszcze z 10 cm w górę.Powierzchnia podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robek Warmia 17.01.2009 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 dziękuję wam za odpowiedzi. Jajmar najlepszy doradco - nie wszyscy dzień w dzień sledzą formum od kilku lat bo niektórzy np rozpoczynają budowę. mam ci odpisać podobnie jak ty : kolejny cha. na forum ? (autocenzura) Tak mamy rozmawiać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 17.01.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 ja mam w salonie 3, reszta 2,55 a w łazience gościnnej, która jest malutka mam 2,15 (ale to trochę niechcący, a trochę nie dało się inaczej). łazienka mogła by mieć 2,3, ale reszta jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxy 11.01.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Właśnie zaczynam powoli budowę. Obecnie mieszkam w starym budownictwie i mam 3 m wysokości. Wygląda to fajnie, jak we dworku, ale nie jest zbyt "przytulne" (pojęcie oczywiście względne). Według mnie (i z doświadczenia innych znajomych) przy współczesnych salonach o wielkości 35-40 m2 i wysokości powyżej 2.60 zaczyna się robić w pokoju echo, pogłos (zwłaszcza przy niewielkiej ilości mebli). Ja planowałem 2.80, ale byłem u ludzi, którzy budują ten sam dom, oni mieli 2,50 i według mnie było to bardzo ok. Wszystko jest oczywiście kwestia gustu, ale ja mając doswiadczenie z wysokimi sufitami raczej bym nie przesadzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poznanniak 11.01.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam wszystkich. Ja zakonczyłem swoja budowe niedawno i musze przyznać że moje 3m wysokości salonu jest czymś niesamowitym i wszystkim, którzy chca poczuć te przestrzeń goroco polecam takie własnie rozwiąznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankhou 11.01.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Nie pisana zasada mówi że pomieszczenia długie i wąskie powinny mieć sufit niżej a duże (o proporcjach badziej zbliżonych do kwadratu) wyżej - 3 m to już luksus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 12.01.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Robek, Ja mam w salonie 3,0 m i jakby bylo 3,20 to byloby jeszcze lepiej. 2,60 dla mnie to ZDECYDOWANIE za nisko w salonie - tak - " bedzie stwarzal wrazenie pewnego przytloczenia i braku przestrzeni. "Dasz grubsze deski na podloge .... grubszy tynk na suficie (bo krzywo) i zrobi sie piwniczna izba 2,58.Rob wyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 14.01.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 2,6 m to za nisko , sufit moze "kłaść" Ci się na głowę (nieprzyjemne), wydaje mi się, że 2,7 to minimum- ja mam 2,72 przy ok 45 m2 i jest dobrze, ale przed wylewkami i parkietem było lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 17.01.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 U nas w pokoju nieco na wyrost zwanym salonem na gotowo będzie 2,8 m przy powierzchni 25,6 m2. Myślę, że to dobra wysokość, bo wielkie okna ładnie doświetlą całość i w małym domu będzie nieco przestronniej. Jednocześnie zaznaczam, że teraz mieszkam w mieszkaniu 2,35 i jakoś sufit mnie nie naciska. Dom rodziców z wysokościami 2,5 m też nie jest jakoś przytłaczający. Ludzki wzrok nie jest doskonały, więc myślę, że dodawanie centymetrów równie efektywnie można zrealizować na etapie wykończenia i wystroju i trochę oszukać oko. Wiadomo, że niektóre modne rozwiązania (oświetlenie sufitowe skierowane w dół, podświetlenie poziomych półek, ciemne kolory, ozdobny sufit, nisko umieszczone oświetlenie ścian) obniżają pomieszczenia i wtedy nie ma przebacz - trochę centymetrów warto dodać fizycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 20.01.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Salon 36m2. Wysokość 6,5 m ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.01.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Salon 36m2. Wysokość 6,5 m ... jakaś mania wielkości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 21.01.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Salon 36m2. Wysokość 6,5 m ... jakaś mania wielkości? Jakaś niepohamowana skłonność do uszczypliwości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszaheidi 28.01.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Mania wielkosci to u mnie,salon 60m2,wysokosc ok.6 m(wielkie okna),pewnie majatek na gaz wydamy,albo koze rozpale.Projekt wyglada ladnie,ale zobaczymy za jakies 2 lata jak bedzie sie mieszkalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszaheidi 28.01.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Mania wielkosci to u mnie,salon 60m2,wysokosc ok.6 m(wielkie okna),pewnie majatek na gaz wydamy,albo koze rozpale.Projekt wyglada ladnie,ale zobaczymy za jakies 2 lata jak bedzie sie mieszkalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 30.01.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 u mnie caly dol ma 2,85cm, jedynie w czesci kuchennego sufitu nieco obnizony plyta K-G, by schowac rure od okapu wyspowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts