marko 1 17.01.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Mam wielką prośbę może mi ktoś doradzićChcę kupić murowaną stodołę i przerobić ją w środku na dom mieszkalny , co jest potrzebne z urzędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 17.01.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Uzyskanie pozwolenia na zmiane sposobu uzytkowania. Potrzeba projektu arch.-bud., inwentaryzacji, eksperyzy technicznej. Tak z grubsza - w deatalu moze byc wiecej uzgodnien i pozwolen. Zalezy od gminy i starostwa oraz sytuacji lokalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko 1 17.01.2009 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Dzięki za podpowiedzstodoła ma ściany murowane ja ich nie chcę burzyć dachu też nie będę ruszałchcę tylko ścianki działowe postawić wylać posadzkę i jakiś strop wylaćczy te pozwolenia da się jakoś obejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 18.01.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Zgodnie z litera prawa nie da sie. Masz stodole a chcesz mieszkanie - zmiana sposobu uzytkownia. Do tego ingerujesz w konstrukcje budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blindmen 19.01.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Tylko jeszcze sprawdz plan zagospodarowanie przestrzennegoe bo moze sie okazac ze nie bedziesz mogł nic robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko 1 20.01.2009 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Dzięki za informacje byłam w gminie i ludzie żeby przebudować stodołe to koszty tego są takie same co budowa nowego domu potrzebne jest wsio czyli plany wszystkiego włącznie z elektryką na pierwszy rozruch potrzeba 10,000 daje sobie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szordyczka 29.01.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Marko!!! Ja, przebudowuję budynek tzw. gospodarczy na mieszkalny.Nie jest to wcale trudne, tyle co czasochłonne i kasy też trzeba .Nasz budynek jest w bardzo dobrym stanie technicznym , zostaje konstrukcja ta sama dodaje ,2 balkony podwieszane od szczytu,1 balkon na 2 filarach nad wejsciem głównym , 7 okien dachowych i dodatkowe wejscie tzw. boczne(do kotłowni) , plus wyjscie tarasowe na dole. Po 1 decyzja z gminy o zagospodarowaniu- 0 zł ; po 2 warunki techniczne wodociągowo- kanalizacyjne- 0 zł ; po 3 warunki techniczne z energetyki -0 zł (no ale ja ciągnę nowa linię 4.012 zł żeby być niezależnym) ; po 4 geodeta - 1.200 zł ; po 5 - projekt budowlany ok 5.000 zł ( ale kierownik budowy itp. w cenie) ; po 6- składam wszystkie papiery do Starostwa i czekam na pozwolenie na budowę . Cała procedura ciągnie się od marca 2008r . Też myślałam że będzie ciężko, ale idzie do przodu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 01.02.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Droga szordyczko, Ja rowniez jestem z zachodniopomorskiego i marzy mi sie taki projekt przebudowy, cos w tylu o czym mowisz.Czy moglabys przeslac mi zdjecia Twojego obiektu na [email protected] , a takze przyblizyc cene nabycia (mniej wiecej tylko) aha no i jak znalezc cos takiego?? Przez biura czy po prostu zobaczylas gdzies przy drodze? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szordyczka 01.02.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Natienka witam , bardzo serdecznie. Budynek na moje przyszłe mieszkanie znajduje się na działce sąsiadującej z domem moich Rodziców.Po rodzinnych rozmowach doszli do wniosku że się kiedyś zestarzeją i chcą ,żeby ktos do nich wrócił , dlatego dostajemy działke i budynek . Na obecną chwilę ciężko jest kupić jakikolwiek budynek do remontu , bo jak są to wykupione i przerabiane na pensjonaty itp. Myślę ,że może rozgłoszenie chęci kupna pomoże w znalezieniu jakiegoś lokum. Życzę owocnych poszukiwań.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda119 14.01.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Mieszkam w stodole od 10 lat. Adaptacja wymagała pełnej dokumentacji ( jak przy budowie nowego domu ), ale projekt wymyśliliśmy sami, a architekt przelał go tylko na papier. Efekt jest rewelacyjny. Wycena nieruchomości mile nas zaskoczyła. Mieliśmy nadzieję, że się tu zestarzejemy, ale niestety sytuacja rodzinna zmusza nas do przeniesienia się do miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szordyczka 14.01.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam. Powyżej opisałam moje działania. Mam już mój wymarzony projekt - mąż nie myślał że będzie to tak rewelacyjnie wyglądało. Odebrałam pozwolenie ze starostwa i dziennik budowy. Zaczynam przygotowania do budowy. Z szarego budynku powstanie wymarzony dom - nie mogę się doczekać .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta i Danielek 18.01.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 A dużo wydałaś na projekty i pozwolenia? My z mężem długo wszystko załatwialiśmy i sporo nas to kosztowało. Teraz też mamy już od niedawna końcowy projekt i powoli zabieramy się do realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szordyczka 21.01.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witam, przyznam szczerze że troszkę to kosztowało- projekt 5.000, geodeta 1.200zł , skrzynka prądowa z przyłączem 4012zł , jeszcze odbiór instalacji 250zł bo energetyka wymagała. Czyli na dzień dobry 10462zł nie licząc drobnostek jakaś tam mapka za 10 zł itp.Na szczeście mam to już za sobą bo oczekiwanie na pozwolenie jest najgorsze, ale już mam .Sprzedaje mieszkanie i ruszam . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts