Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stodoła na mieszkanie

marko 1

Recommended Posts

Dzięki za informacje byłam w gminie i ludzie żeby przebudować stodołe to koszty tego są takie same co budowa nowego domu potrzebne jest wsio czyli plany wszystkiego włącznie z elektryką na pierwszy rozruch potrzeba 10,000 daje sobie spokój

• 2 weeks później...

Marko!!!

Ja, przebudowuję budynek tzw. gospodarczy na mieszkalny.Nie jest to wcale trudne, tyle co czasochłonne i kasy też trzeba .Nasz budynek jest w bardzo dobrym stanie technicznym , zostaje konstrukcja ta sama dodaje ,2 balkony podwieszane od szczytu,1 balkon na 2 filarach nad wejsciem głównym , 7 okien dachowych i dodatkowe wejscie tzw. boczne(do kotłowni) , plus wyjscie tarasowe na dole. Po 1 decyzja z gminy o zagospodarowaniu- 0 zł ; po 2 warunki techniczne wodociągowo- kanalizacyjne- 0 zł ; po 3 warunki techniczne z energetyki -0 zł (no ale ja ciągnę nowa linię 4.012 zł żeby być niezależnym) ; po 4 geodeta - 1.200 zł ; po 5 - projekt budowlany ok 5.000 zł ( ale kierownik budowy itp. w cenie) ; po 6- składam wszystkie papiery do Starostwa i czekam na pozwolenie na budowę . Cała procedura ciągnie się od marca 2008r . Też myślałam że będzie ciężko, ale idzie do przodu.Pozdrawiam. :p :p

Droga szordyczko,

Ja rowniez jestem z zachodniopomorskiego i marzy mi sie taki projekt przebudowy, cos w tylu o czym mowisz.

Czy moglabys przeslac mi zdjecia Twojego obiektu na [email protected] , a takze przyblizyc cene nabycia (mniej wiecej tylko) aha no i jak znalezc cos takiego?? Przez biura czy po prostu zobaczylas gdzies przy drodze?

pozdrawiam

Natienka witam , bardzo serdecznie. Budynek na moje przyszłe mieszkanie znajduje się na działce sąsiadującej z domem moich Rodziców.Po rodzinnych rozmowach doszli do wniosku że się kiedyś zestarzeją i chcą ,żeby ktos do nich wrócił , dlatego dostajemy działke i budynek . Na obecną chwilę ciężko jest kupić jakikolwiek budynek do remontu , bo jak są to wykupione i przerabiane na pensjonaty itp. Myślę ,że może rozgłoszenie chęci kupna pomoże w znalezieniu jakiegoś lokum. Życzę owocnych poszukiwań.Pozdrawiam. :wink:

• 11 months później...

Mieszkam w stodole od 10 lat. Adaptacja wymagała pełnej dokumentacji ( jak przy budowie nowego domu ), ale projekt wymyśliliśmy sami, a architekt przelał go tylko na papier. Efekt jest rewelacyjny. Wycena nieruchomości mile nas zaskoczyła.

Mieliśmy nadzieję, że się tu zestarzejemy, ale niestety sytuacja rodzinna zmusza nas do przeniesienia się do miasta.

Witam. Powyżej opisałam moje działania. Mam już mój wymarzony projekt - mąż nie myślał że będzie to tak rewelacyjnie wyglądało. Odebrałam pozwolenie ze starostwa i dziennik budowy. Zaczynam przygotowania do budowy. Z szarego budynku powstanie wymarzony dom - nie mogę się doczekać .Pozdrawiam.

Witam, przyznam szczerze że troszkę to kosztowało- projekt 5.000, geodeta 1.200zł , skrzynka prądowa z przyłączem 4012zł , jeszcze odbiór instalacji 250zł bo energetyka wymagała. Czyli na dzień dobry 10462zł nie licząc drobnostek jakaś tam mapka za 10 zł itp.Na szczeście mam to już za sobą bo oczekiwanie na pozwolenie jest najgorsze, ale już mam .Sprzedaje mieszkanie i ruszam . Pozdrawiam :D