amber 17.01.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Witam Czy może ktoś z użytkowników podzielić się swoim doświadczeniem w użytkowaniu termostatu pokojowego podłączonego do zwykłego pieca węglowego z nadmuchem . Mam pewne problemy z utrzymaniem temperatury w domu i zastanawiam się czy montaż takiego sterownika ułatwi mi życie .Na marginesie dodam że mój piec ma możliwość podłączenia takiego ustrojstwaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.01.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 A w czym jest problem z utrzymaniem temperatury?Ten piec, to z podajnikiem jest, czy ręcznieładowalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 18.01.2009 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Ręcznie ładowalny . Ponieważ piec ma możliwość podłączenia termostatu pokojowego chciałem poznać opinię użytkownika takiego rozwiązania . Czy piec rzeczywiście utrzymuje zadaną temperaturę w pomieszczeniu , czy nie występują jakieś negatywne zjawiska w samym piecu ( nadmierny wzrost temperatury na piecu , niedopalenie węgla i.t.p.) i najważniejsze czy takie rozwiązanie przynosi rzeczywiście spadek zużycia opału o 30% jak to podają sprzedawcy . Będę wdzięczny za opinie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 18.01.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 mnie sie cosik wydaje, że się nie sprawdzi.Temp. na kotle może i tak iść w górę.Ale spytaj może tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 18.01.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Czy ten piec jest wyposażony w dmuchawę, bądź inne wyposażenie, którym można cokolwiek sterować ? To, że mozna podłączyc termostat pokojowy nic nie da, jesli nie będzie mozliwości podać więcej powietrza do spalania, lub odwrotnie - ograniczyć w jakiś sposób spalanie. Zwykły piec weglowy - bez dodatkowego wyposażenia ( jakiś nadmuch i urządzenie sterujące ciągiem poprzez ingerencję w przekrój czopucha, lub komina), ma nikłe możliwości sterowania, polegające jedynie na ilości włożonego paliwa do komory spalania. Innymi słowy to palacz jest regulatorem takiego pieca.Napisz więcej o tym piecu. To jest piec węglowy, czy kocioł do CO ? Górne czy dolne spalanie ? Firmowy czy samoróbka ? PS. Przeoczyłem o nadmuchu, ale pozostałe pytania aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 18.01.2009 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 piec Cichewicza Logica 27 kW z najnowszym sterownikiem podłączona wężownica schładzająca i zawór trójdrożny . W instrukcji sterownika jest napisane że można podłączyć termostat pokojowy i poprzez jakiś przekaźnik dodatkowy piec np. gazowy który załącza się w chwili gdy w piecu węglowym nie ma opału, natomiast po podłączeniu termostatu piec będzie pracował trochę inaczej niż ma to miejsce obecnie tzn. do momentu osiągnięcia temperatury zadanej w pomieszczeniu bez zmian , natomiast po osiągnięciu zadanej temperatury piec pracuje w trybie podtrzymania i tak wyłącza się dmuchawa , wyłącza się pompa obiegowa CO i w zależności od nastawów co pewien czas załącza się pompa obiegowa CO w celu schłodzenia pieca i następują przedmuchy pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 18.01.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Z pierwszego postu to nie wynikało, ale masz zaawnasowany kocioł stałopalny, zatem nie pomogę, bo doświadczeń brak.Jesli masz wątpliwości, to najlepiej wyjaśnić je u dystrybutora, albo najlepiej producenta. Cichewicz ma stronę www i z pewnością nie odmówią Ci tam pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 18.01.2009 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Ale dziękuję za chęci pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 18.01.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Hej, poczytaj instrukcję do sterownika czym steruje dokładnie ten termostat. W moim sterowniku (też piec ręcznie ładowalny) termostat pokojowy załącza pompę do CO. Teoretycznie może to obniżyć spalanie - rzadziej włącza się pompa, a więc wolniej wychładza się obieg grzewczy, a więc większa temperatura na powrocie do pieca, a więc dłużej trzyma temp na piecu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 18.01.2009 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Już myślałem że termostat do tego rodzaju pieców to fantazja Z instrukcji wynika że steruje pompą CO a piec pracuje w trybie podtrzymania temperatury zadanej na piecu, czyli jak dobrze zrozumiałem podobnie jest u Ciebie .Jak takie sterowanie wychodzi w praktyce , utrzymuje zadaną temperaturę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 18.01.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Termostat pokojowy do "zwykłego" kotła na paliwa stałe kompletnie nie sprawdzi się. Procesy spalania przebiegające w takim kotle cechuje duża inercja i nie można nimi sterować na zasadzie zero - jedynkowej (a tak działa termostat pokojowy) w odbieraniu mocy.Odcięcie powietrza w rozgrzanej masie paliwa prowadzi do niezdrowych zjawiśk w palenisku, a zatrzymanie pompy doprowadzi do zagotowania wody. Oba przypadki są mocna niewskazane. Niestety niezastąpionym termostatem jest w tym przypadku palacz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts