mayland 17.01.2009 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Wiecie o czym pomyślałam? Może to niektórych z Was dotyczyć. Ja akurat mam taką sytuację, ze wokól mnie mieszka rodzina. Mała miejscowość więc sąsiedzi to też prawie jak rodzina ALe do czego zmierzam..... Wyobraźmy sobie taki scenariusz..... Mrozy jak ostatnio -15, -20, śnieg. Pożar naszego domu. Małe dzieci, w tym łóżeczkowe. Wybiegamy jak spaliśmy. Dzieci na rękach więc bez kapci nawet. My musimy zająć się wzywaniem pomocy, ratowaniem dobytku... A co z dziećmi? Gdyby był samochód na dworze, można je tam wsadzić, wlączyć silnik, ogrzać. A gdyby tego samochodu nie było bo stałby w garazu? Czy jest ktoś w pobliżu nas kto się nimi zajmie? Ktoś kto je uspokoi, wytłumaczy, zabierze z tego miejsca? Ja myslę, mam takie osoby wokół siebie. Jeśli natomiast jesteśmy świadkami nie stójmy i nie gapmy się. Zabierzmy te dzieci do siebie do domu. Nie czekajmy az sąsiedzi o to poproszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 17.01.2009 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 pablitoo no proszę Cię... nie o to chodzi Szewc bez butów chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.01.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 No to jedno pytanie odnośnie gaśnic - jak mamy fachowca - po nabyciu takiej nowej gaśnicy po jakim czasie eksploatacji trzeba jej robić kontrolę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 17.01.2009 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Obowiazek jest raz na rok dokonac przeglądu. Sukcesem jest 2 razy do roku. Nie mozna się sugerować okresem gwarancji na gasnicy. Ten okres nie ma nic wspólnego z okresowymi przeglądami. jedno drugiego nie wyklucza. Ale obowiązek obowiązkiem. Jako właściciele domków jednorodzinnych nie mamy obowiazku posiadać gasnice. Warto je natomiast nabyć dla własnego bezpieczeństwa. Skoro już wydamy kasę na gasnicę to dajmy je też na przeglądy. Zdrowy rozsądek podpowiada mi, że niewiele osób o tym będzie pamiętać Ale nawet jak sobie ten okres wydłuży o kilka miesiecy to myslę, że sie nic nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 17.01.2009 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 po jakim czasie eksploatacji trzeba jej robić kontrolę ?? Jesli była eksploatowana to już do niczego nie nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.01.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 tak sobie myślę, garaż i kotłownia powinny mieć sprawna wentylację mechaniczną, piszesz, że ........ Powinny mieć wentylację mechaniczną? Grawitacyjna nie wystarcza? ........ sorki, oczywiście powinno być (i jest, już poprawiłem posta) wentylacja, nie wentylacja mechaniczna (tak mi się wymskło bo o mechanicznej rozmyślam sobie) no i dzięki za profesjonalne wytłumaczenie o co biega z tym tlenem i gazami, faktycznie nawet do głowy mi nie przyszło że wlaśnie tak to się odbywa a odn. czujki w kanale wywiewnym went. mech. - wydaje mi sie ze może ona być ale nie jako jedyna, a na pewno tam gdzie kotłownia i garaz pozostaje na went. grawitacyjnej, tam chyba warto dać dodatkowe czujki, poza tym w trakcie pożaru często zabezpieczenia elektryczne szybko odłaczą prad, czyli też odetną wentylatory i dym/czad/gaz moze do czujki umieszczonej centralnie nie zdążyć dotrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 17.01.2009 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Jesli już ma być to profesjonalna instalacja to naprawdę wiele rzeczy wchodzi w jej skład. Same super reagujace czujki, działające bez prądu nic nam nie dadzą jak będziemy mieli zwykłe drzwi, które spłoną po kilku minutach. Czujki w systemach zazwyczaj mają niezależne zasilanie akumulatorowe co zapewni działanie systemu po odcięciu prądu w domu. Przekazują sygnał do centrali. Ta otwiera klapy dymne, włącza tryskacze, blokuje drzwi odcinając rozprzestrzenianie sie pożaru, zawiadamia straż. No ale to raczej nie spotykane w domkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.01.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Dzieki za uswiadomienie, ze instalacja z czujkami przeciw pozarowymi jest potrzebna! Wlasnie jestem na etapie instalacji i na pewno zaloze czujki dymu w paru miejscach Uswiadomilem sobie tez, ze majac wentylacje mechaniczna warto te czujki spiac razem z nia - zadzialanie ktorejs wylaczy wentylacje, odcinajac tym samym doplyw tlenu do pomieszczen (tylko czy to nie moze spowodowac gorszego w skutkach zaczadzenia?...). pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 17.01.2009 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 W opisanym przeze mnie przypadku, w danej chwili, skutkiem nagromadzenia się gazów było ich samoistne wypychanie przez wszelkie możliwe otwory. To też zahamowało drogę napływu powietrza. Nalezy pamietać, że gazy powstajace w pożarze to też są gazy palne. W pożarach kontrolowanych w specjalnych komorach widać jak pomieszczenie się wypala prawie doszczętnie, nie ma dopływu świeżego powietrza i nagle...... pojawia się ponowny wybuch płomienia. To własnie wybuchają gazy palne. Sądze jednak, że dzieki sygnalizacji dźwiękowej czujki zamontowanej w połączeniu z wentylacją mechaniczną domownicy na tyle wcześnie zostaną ostrzeżeni o zagrożeniu, że opuszczą budynek przed zaczadzeniem.Pożar który opisałam to szczęście w nieszczęściu. Stężenie gazów było na tyle duze że zatkało otwory nawiewne zmieniając kierunek przepływu. Brak tlenu spowodował stłamszenie płomieni. Ale temperatura była bardzo wysoka i ten pożar tam caly czas był tylko przybrał inną postać od tej najbardziej znanej, z wysokimi płomieniami. Kto wie, czy nie gorszej.... Nie wypadły jednak szyby z okien a jedynie popękały i to te wewnętrzne. Ale były tam przecież też te gazy palne. Pożar w porę zauważony i opanowany choc straty niemałe. Straż przyjechała szybko. W tym, co należy podkreślić, jedna jednostka ochotnicza straży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 17.01.2009 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 To mi daliście do myslenia, teraz to mam dopiero stracha zamieszkać Czujki gazu mam, ale czujki dymy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 17.01.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Przypomniałam sobie........mam gaśnicę, rok temu kupiliśmy, tyle, że narazie w garażu - chyba lepiej na poddaszu będę ją trzymać Oczywiście w każdej sypialni latarka będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.01.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 po jakim czasie eksploatacji trzeba jej robić kontrolę ?? Jesli była eksploatowana to już do niczego nie nadaje - no tak - w takim razie nieeksploatowana ?? - stojąca w garażu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 17.01.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 po jakim czasie eksploatacji trzeba jej robić kontrolę ?? Jesli była eksploatowana to już do niczego nie nadaje - no tak - w takim razie nieeksploatowana ?? - stojąca w garażu ?? Chyba one maja date waznosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 17.01.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Dziekuje mayland. Ty zawsze od nowa mnie zadziwiasz swoja wrazliwoscia i troska o innych, a do tego wiedza fachowa. Wyjatkowa z Ciebie kobieta!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.01.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 po jakim czasie eksploatacji trzeba jej robić kontrolę ?? Jesli była eksploatowana to już do niczego nie nadaje - no tak - w takim razie nieeksploatowana ?? - stojąca w garażu ?? Chyba one maja date waznosci? Jak nabędę to sprawdzę - zaraz oczywiście dam znać na forum ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 17.01.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Dodam jeszcze, żeby nie zapominać o częstym sprzątaniu kotłowni ( zresztą to dotyczy nie tylko tego miejsca, ale również składu opału , warsztatu itp), aby usuwać wszędobylski zalegający kurz , pył. Szczególnie pył drzewny jest niebezpieczny, ponoć pali się jak benzyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 17.01.2009 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Obowiazek jest raz na rok dokonac przeglądu. Sukcesem jest 2 razy do roku. Nie mozna się sugerować okresem gwarancji na gasnicy. Ten okres nie ma nic wspólnego z okresowymi przeglądami. jedno drugiego nie wyklucza. Ale obowiązek obowiązkiem. Jako właściciele domków jednorodzinnych nie mamy obowiazku posiadać gasnice. Warto je natomiast nabyć dla własnego bezpieczeństwa. Skoro już wydamy kasę na gasnicę to dajmy je też na przeglądy. Zdrowy rozsądek podpowiada mi, że niewiele osób o tym będzie pamiętać Ale nawet jak sobie ten okres wydłuży o kilka miesiecy to myslę, że sie nic nie stanie. To odpowiedź ws. przeglądu gasnic. A teraz to idziemy odreagować do sąsiadów bo ja nadal się trzęsę lekko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 17.01.2009 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Dodam jeszcze, żeby nie zapominać o częstym sprzątaniu kotłowni ( zresztą to dotyczy nie tylko tego miejsca, ale również składu opału , warsztatu itp), aby usuwać wszędobylski zalegający kurz , pył. Szczególnie pył drzewny jest niebezpieczny, ponoć pali się jak benzyna. Wybucha też mąka. Jedne z najbardziej tragicznych to pożary i wybuchy w młynach. Podobno wybucha wszystko wokół nas. Musi być tylko odpowiednio mikroskopijnie rozdrobnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 17.01.2009 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 DPS napisała coś takiego: Idę sprawdzić strych przy kominie... To też wazne miejsce o którym nie zapominajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.01.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 "sztuczne ognie" to płonąca stal. Równie nieoczekiwanie jak pożar młyna może powstać pożar.. fabryki klamek! Bo? W procesie szlifowania, gładzenia aluminium powstaje sporo metalicznego pyłu osiadającego wszędzie! Wystarczy iskra, aby ta fabryka wyrobów metalowych się.. podpaliła! To nie teoria tylko "tymi ręcami"dotykany problem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts