mayland 22.01.2009 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Prawdopodobnie zmienią przepisy i to bedzie miało uzasadnienie w realiach.Ale wkurza mnie jak politycy sami nawiaja do łamania prawa a przecież to oni go uchwalili. Nie neguję bezsensu tego przepisu a jedynie nie mogę się zgodzić z obliczem naszej polityki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 22.01.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Czy ten przepis, tak jak jest teraz, nie jest czasem metodą zdjęcia odpowiedzialności z właścicieli/szefów. Było tak, że za bezpieczeństwo odpowiadał szef. Będzie, że za bezpieczeństwo p-poż. będzie odpowiadał wyznaczony i przeszkolony pracownik. - Panie szefie, trza gaśnice wymienic, będzie to kosztowało ... - Nie zawracaj mi pan (_|_), mamy ważniejsze rzeczy. Takie luźne skojarzenie się mi nasunęło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 22.01.2009 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Przepis ten w żadnym razie nie zdejmuje obowiazku z właścicieli. Wręcz przeciwnie. I to jest cały paradoks tego przepisu. Właściciel firmy powierza obowiazki ale odpowiada za p.poż sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 22.01.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 To milo. Albo i nie. Sam już nie wiem Nie wiem, jak jest dobrze, ale wiem, że nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 22.01.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Witam. Przeczytałam cały ten wątek i chciałabym dodać coś od siebie, ku przestrodze oczywiście. Koleżance z pracy spaliło się doszczętnie całe mieszkanie w bloku. Ona była w tym czasie u fryzjera, dzieci w innych miastach na studiach, a mąż w piwnicy. W domu był tylko kot. Niestety zginął . Przyczyna pożaru? Mąż przed wyjściem do tej piwnicy (w której coś tam naprawiał), zostawił przez nieuwagę czajnik z wodą na gazie. Na nieszczęście mieli plastikowy okap nad kuchenką i oczywiście same łatwopalne materiały na ścianach, suficie i podłodze (panele na ścianach i podłodze, kasetony ze styropianu na suficie). Pomijam gust ale stworzyli sobie mieszkanie na kształt pochodni . Nie pamiętam już szczegółów ale na pewno w czajniku gotowała się woda i w jakiś sposób chyba para podtopiła okap. A może jakoś go uszkodziła, w każdym razie znalazł się on lub jego część w ogniu na kuchence. Posłuchajcie, cały pożar trwał 10 minut! Spaliło się WSZYSTKO! Sąsiad z góry miał saunę w domu. Oni zostali w tym, co mieli na sobie. Mieszkanie nieubezpieczone, bo to ludzie niezamożni. Wygrzebali się później z tej tragedii dzięki pomocy finansowej dobrych ludzi ale co przeżyli, to ich, a co mogło się stać, gdyby przyczyna pożaru była inna i nastąpiłby np. w nocy? Lepiej nie myśleć... Wnioski są oczywiste. Unikajmy materiałów łatwopalnych przy wykańczaniu i wyposażaniu naszych domów i mieszkań (wiem, że niestety są najtańsze ) . I unikajmy "jak ognia" sytuacji ryzykownych. Tu apeluję do wszystkich palaczy tytoniu - zastanówcie się ludziska, co robicie ze "świeżymi" niedopałkami przed wyjściem z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djedgar 22.01.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Jakby ktos szukal taniej Polon ADR-20N - przesylka za darmo.http://www.polon-alfa.com.pl/kupno/index.php?p=productsMore&iProduct=23Swoja droga czy ktos wie czy czujki jonizacyjne mozna uzywac w domach, w koncu sa tam promieniotworcze izotopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 22.01.2009 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Faktycznie super cena! Szkoda, ze zamówiłam już u siebie w miescie Trudno. Czujki jonizacyjne montuje sie w liniach dozorowych. Są takie u mnie w pracy. Trzeba je konserwować. U nas raz na kwartał. Nie można ich też wyrzucić normalnie na śmieci gdy są nieużyteczne. Trochę zachodu z nimi jest bo faktycznie zawierają pierwiastki chemiczne które powodują promieniowanie jonizujące. Jak ze wszystkimi materiałami chemicznymi trzeba sie z nimi ostrożnie obchodzić. Sama czujka, zamontowana odpowiednio nie stwarza zagrożenia dla ludzi. My w pracy natomiast mieliśmy inny problem. System działa na starej centrali. Uzupełnienie i rozszerzenie tego systemu o ten sam rodzaj czujek było bardzo trudne bo ich nie produkowali już. Z racji tego, że jest to obiekt administracji rządowej załatwiało nam te czujki ministerstwo Producent dorobił nam brakujace czujki. Był to znacznie niższy koszt niż nowy system w całości i nowa centrala. Czujki jonizacyjne raczej w zakładach pracy i tego typu obiektach się montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.01.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Zawierają Ameryk. Taki pierwiastek. Jest go tam tyle, co kot napłakał. Ot byle trochę powietrza zjonizować... Z jego promieniotwórczością to trochę przesada. Jest, ale przy takiej zabudowie, to na więcej jak 2cm od "źródełka" ona nie wyłazi. Nie musi. Ale - fakt! Pod "te" przepisy podchodzi i wymaga specjalnego traktowania. A zeszłego lata widziałem beczkę tych czujek na złomowisku.... Pewnie z jakiego wyburzenia starej hali. Adam M. Stare koszulki Auera bardziej promieniowały jak kilka takich czujek razem. Do kupienia w sklepie były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 23.01.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 ...- tylko dzięki temu, że nie wiem dlaczego się obudziłem, uniknęliśmy z żoną zatrucia (dzieci na szczęście były "sprzedane" dziadkom).... Zona bardzo ostro sie postawila i stwierdzila, ze szkoda na to pieniedzy - a ja wolałem mieć spokój niż rację ... ... a ja już więcej tego nie będę komentował Ja skomentuję sam siebie: powagę takich rzeczy bardzo szybko się zapomina - mimo, że są bardzo bolesne (i dla psychiki, i dla kieszeni). Zostaje tylko pamięć o zdarzeniu, i powoli znowu pojawia się myśl: "Pożar? Może być? Eeee, to nie u mnie... Kiedyś niby coś było ale teraz to już niemożliwe...". Taka ludzka natura jest - chcemy pamiętać to, co dobre, staramy się zapomnieć to, co złe. Dlatego ważne jest przypominanie raz na jakiś czas o tym - może nie w formie kolejnego pożaru (czego nikomu i sobie nie życzę), ale np. w formie takiego sugestywnego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 24.01.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Bardzo cenne wskazówki! Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_72 25.01.2009 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Ja ze swej strony oczywiście oprócz czujek,gasnic ,latarek i całego tego sprzętu dodałbym drzwi p-poż do kotlowni-pomieszczenia gospodarczego itp. a moze oddzielić nimi częśc mieszkalną i gospodarczą.Niestety wiekszość z nich nie jest najładniejsza ale za to skuteczna ,na poddasze można zastosować klapę rewizyjna również p-poż EI30.Piszę o tym bo sam montuję stolarkę i muszę niestety stwierdzić ,że przez te 10 lat w branzy w domu jednorodzinnym taką stolarkę montowalem tylko raz ,ale klient był własnie inspektorem p-poż.Zazwyczaj jednak nikt takich zabezpieczeń nie stosuje -bo brzydkie ,bo blacha ,bo ciężkie no i cena.Obecnie można również zastosować aluminium dużo ładniejsze oczywiście z certyfikatem.proponuje się nad tym zastanowić.Pozdrawiam i nie życze pozaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 25.01.2009 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Niestety drzwi czy klapa z EI są drogie Przegrywają z płytkami do łazienek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 25.01.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Wymóg EI 30 spełnią drzwi wykonane z litego dębu, nie lakierowane ,nie malowane. Są droższe, ale nie aż tak,bo przecież i tak jakieś drzwi do kotłowni trzeba mieć . Można też poprawić bezpieczeństwo zamawiając do kotłowni drzwi obite od strony pomieszczenia blachą, o ile dobrze pamiętam to też spełniają wymóg EI 30. p.s. drzwi w kotłowni powinny otwierać się na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 25.01.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Kupowaliście te czujki co są na alegro wystawiane? Bo tam większość to chińszczyzna i zastanawiam się czy to nie jakieś dziadostwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.01.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 gaśnicę se zamówiłam na allegro ...ale nad tymi czujkami z allegro się też zastanawiam .... może ktoś zamówił i wypróbował działanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 25.01.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 (...)ale nad tymi czujkami z allegro się też zastanawiam .... może ktoś zamówił i wypróbował działanie? Nabyłem onegdaj / na alledrogo / i używam czujnika tlenku węgla KIDDE - taki jak z TEJ aukcji . Na razie jest okay - żyjemy- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 25.01.2009 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 gaśnicę se zamówiłam na allegro ...ale nad tymi czujkami z allegro się też zastanawiam .... może ktoś zamówił i wypróbował działanie? Podejrzewam, ze sa jakies normy, ceryfikaty (CE czy jak im tam). Tak wyprobowywac na wlasnej skorze to ciezko, zwlaszcza czujniki CO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 26.01.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 (...)ale nad tymi czujkami z allegro się też zastanawiam .... może ktoś zamówił i wypróbował działanie? Nabyłem onegdaj / na alledrogo / i używam czujnika tlenku węgla KIDDE - taki jak z TEJ aukcji . Na razie jest okay - żyjemy- chooopie ....Ty to masz full wypas ... a nam to raczej chodzi o działanie bądź nie działanie czegoś takiego: http://allegro.pl/item534782971_bezprzewodowy_detektor_dymu_czujnik_alarm_od_ss.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 26.01.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 czujki dymu kiddie też są nie wiele droższe (no, względnie ok 100%, ale to dwie dychy). nie porównujcie czujek dymu z czujkami czasu,to 2 całkiem różne sprawy. przyda się ta i ta (w odpowiednich miejscach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.01.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 chooopie ....Ty to masz full wypas ... a nam to raczej chodzi o działanie bądź nie działanie czegoś takiego: http://allegro.pl/item534782971_bezprzewodowy_detektor_dymu_czujnik_alarm_od_ss.html No tak - czujki dymu i gazu mam włączone w system alarmowy , natomiast czujka tlenku węgla pracuje solo . civic9 słusznie prawi - KIDDE produkuje również czujki czadu i dymu - dwa w jednym - chyba lepiej trochę dołożyć i kupić coś porządniejszego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts