Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak jak w temacie piszcie jak macie w swoich domach.Jedna łazienke full wyposarzona czy moze dwie lazienki w jednej wanne w drugiej natrysk a moze macie jedna łazienke full i osobne wc z pralnią.Bardzo prosze piszcie jak macie i jak to sie sprawdza podajcie przy tym liczbe mieszkancow.Mysle ze nie jednych gnebi to pytanie.
https://forum.murator.pl/topic/114984-%C5%82azienka-czy-dwie-%C5%82aznieki-a-mo%C5%BCe-%C5%82azienka-i-osobne-wc/

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My jeszcze nie mamy ale będziemy mieli tak. Na dole jedna malusienka łazienka z wc, umywalką i prysznicem. U góry druga łazienka większa (10m2) z prysznicem, wanną, wc i umywalką. Górną łazienkę połączyliśmy z dwóch, które były w projekcie oryginalnie. Nie potrzebna nam łazienka przy sypialni. Zawsze chcieliśmy mieć dużą łazienkę, dlatego je połączyliśmy. Co do dokładnego urządzania to jeszcze nie mamy pomysłu.

Pralka będzie stała na dole w spiżarni. Jak kiedyś będziemy mieli gaz to przeniesiemy ją do kotłowni.

Liczba mieszkańców na dzień dzisiejszy - 3 osoby ale domek na razie jeszcze na papierze :)

Na dole mała łazienka jak u większości: wc, prysznic i umywalka. Górna (14m2) miało być: wc, bidet, prysznic i wanna, umywalka. Nie jest jeszcze wykafelkowana więc podłączenia można poprzerabiać i zastanawiamy się czy zamiast prysznica nie wstawić wanny z parawanem a w miejsce prysznica zbudować pół scianke i wstawić tam pralkę. Obecnie podłączenie na pralke jest wyprowadzone w kotłowni.

Jeszcze nie mieszkam, ale łazienki już się robią :)

Rodzinka 2+2+babcia. Babcia będzie miała osobną łazienkę z wanną, wc, umywalką no i pralką. Oprócz tego na dole jeszcze małe wc z umywalką i prysznicem. Na górze łazienka 14m - wanna, prysznic, wc, umywalka. Pralka też w tej łazience. Inaczej się nie dało a poza tym mnie nie przeszkadza. Nawet wygodnie- rozbieram się wieczorem do kąpieli i brudne ciuchy sru do prania.

U nas na dole miniłazienka (wc, prysznic, umywalka), a na górze normalna (wc, wanna, prysznic, umywalka).

Nie wyobrażam sobie inaczej :wink:

A ja w mieszkaniu :) zrobiłam dwie łazienki:

jedna dla dzieci z wanna, a druga (mała, bo przekształcona z wc)

nasza-dorosłych z prysznicem. W każdej jest wc i nikt już nie stoi w kolejce :)

Dwie łazienki. Większa "rodzinna", ok. 9m2, z prysznicem, wanną ,wc, bidetem i oczywiście umywalką i mniejsza gościnna z prysznicem, wc i umywalką. Pralnię mam w kotłowni pod dużą łazienką, dlatego zaplanowałam pod umywalką specjalny "zsyp" na rzeczy do prania, dla mnie to świetne rozwiązanie. A domek dla 3 osób...
Na górze duża łazienka (8.2m2)-planujemy: prysznic,wannę,umywalkę,bidet i sedes.Na dole mała toaleta (4m2) z prysznicem,umywalką i sedesem,prwdopodobnie z zabudowaną pralką.Słyszałam,że pralki w zabudowie są teraz w modzie, a czy praktyczne również?

U mnie będzie:

na dole:

łazienka 6 m2: wanna, kibelek, umywalka

na górze:

łazienka 6 m2: wanna, prysznic murowany, kibelek, umywalka

wejście do łazienki z korytarza przy sypialni

pralnio-suszarnio-kotłownia: kocioł c.o.+zasobnik, płytka "wanna" do prania recznego, pralka, suszarka ścienna, prasowalnica, miejsce na zapas proszków do prania, papieru toaletowego itp.

Domek dla 3-4 osób.

Aktualnie: łazienka (prysznic, wanna,umywalka, pralka), oddzielnie WC z umywalką

W przyszłości na dole 4,3 m - prysznic, WC, umywalka, na górze 10m - wanna, WC, bidet, umywalka. Pralka w pomieszczeniu gospodarczym.

Rób dwie łazienki, jedną mniejszą ale koniecznie z prysznicem, drugą większą (normalną). Muszą być dwie, ponieważ jak jest jedna a rano wszyscy do pracy i do szkoły to przy jednej będzie nerwowo, zwłaszcza jak masz lub będziesz miał córki.

Poza tym jak za 10 - 15 lat będziesz robił remont góry to masz łazienkę na dole i na odwrót.

Pomyśl też o pralni, najlepiej na etapie stawiania stanu surowego. Możesz zaadoptować jakiś pokój lub inne pomiesczenie na cel. Moim zdaniem kotłowania nie jest najlepsza na pralnie.

No a juz tym bardziej na deske do prasowania moim zdaniem pralnia powinna byc oddzielnym pomieszczeniem ze suszarka i deska ewentyalnie deske mozna postawic w garderobie jezeli ktos posiada :)
. Moim zdaniem kotłowania nie jest najlepsza na pralnie.

Moim też, ale tak narazie mam, na etapie instalacji, robionej na wariata nie przemyślalam tego dobrze. Osobiscie pralka w górnej lazience by mi nie przeszkadzała, w końcu to moja prywatna strefa i co robić z rzeczami zdejmowanymi wieczorem. Ktoś pisał o zsypie - super sprawa, też takie rozwiązanie rozważalismy, tylko akurat u mnie kotlownia jest pod holem na górze, gdyby była pod łazienką miałabym problem z głowy.

A tak wogóle to myśle sobie po co dwa prysznice w domu, dla dziecka muszę mieć napewno wanne i taką średniej wielkości, więc w miejsce prysznica zrobię kącik na pranie.

Ale widzę, że jednak większość ma w domu 2 prysznice - może faktycznie się przydadzą? :roll: :roll: