Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka czy dwie łaznieki a może łazienka i osobne wc

Karor

Recommended Posts

Dzióbek lepiej gdy są dwa prysznice+ wanna. Tzn. w większej łazience musi być wanna+prysznic, w mniejszej tylko prysznic. Większa łazienka jest z reguły u góry, a więc tam gdzie zwykle znajdują się sypialnie.

Po co prysznic+wanna ? Bo prysznic jest "szybszy" niż wanna, więc na codzień będziesz z niego kporzystał. Z wanny gdy będziesz miał więcej czasu i chciał się odpręzyć lub z żoną miło soędzić czas podczas wspólnej kąpieli (prysznic za ciasny).

Poza tym wanna się przyda gdy się spodziewasz małaego dziecka oraz czasem żeby opłukać jakieś kwiaty, wyprać zasłony chodniki itp.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na dole mamy łazienkę z kabiną prysznicową (ale taką głęboką, że dzieci kąpią się jak w wannie), z dużą umywalką a wc jest osobno z małą umywalką. Na górze większa łazienka z wanną i prysznicem oraz umywalka, kibelek i bidet oczywiście. Tam też będzie miejsce na pralkę.

osobne wc jest bardzo praktycznym rozwiązaniem - nawet zupełnie obcy człowiek może wejść i skorzystać, a w łazience to zawsze jakieś osobiste rzeczy, ciuszki, kosmetyki - nie lubię jak mi się plączą po takich miejscach ludzie, których nie znam...

dzięki osobnemu wc mamy dodatkową umywalkę - trzecią, przy porannym tłoku i 6 osobach może się przydać.

Pralka u góry i tam też, już w osobnym pomieszczeniu suszenie i prasowanie, obok garderoba, żadnego latania z ciuchami po schodach...

Moim zdaniem kotłowania nie jest najlepsza na pralnie.

Moim też, ale tak narazie mam, na etapie instalacji, robionej na wariata nie przemyślalam tego dobrze. (...)

A moim zdaniem jest zupełnie OK. Szczególnie, że piec gazowy, a nie na paliwo stałe. Pyłu węglowego tam nie będzie, za tu dużo wolnego miejsca - dlaczego tego nie wykorzystać?

U mnie jest jeszcze trochę inaczej.

Na dole łazienka z prysznicem, wc, bidetem i umywalką. Typowo gościnno - codzienno użytkowa. Nie robiłam już osobnego wc, bo zupełnie by mi się to nie kalkulowało a w miejscu wc będzie spiżarka, która się bardziej przyda.

Na górze natomiast będzie jedna bardzo duża łazienka, ale podzielona [prawdopodobnie drzwiami szklanymi] na dwie części. Wejście jest jedno z korytarza, a drugie z sypialni. Część przy sypialni będzie typowo kąpielowa z wanną i umywalką, i tu będą duże szklane rozsuwane drzwi do sypialni [taki pokoik kąpielowy]. Druga część to prysznic, umywalka, wc i bidet. Jestem singlem więc taki układ mi odpowiada. Dodatkowo w przyszłości, gdyby zdarzyła mi się rodzinka i dzieci, wystarczy zamurować drzwi i w tym miejscu postawić bidet i wc [jest to tak zaprojektowane, że wszystko ładnie się zmieści] i mam dwie osobne łazienki.

U nas jest na dole toaleta (wc+umywalka) a na górze dwie łazienki, jedna z prysznicem, nie ma tam wc - przeznaczyliśmy ją na pralnię (będzie pralka, kosz na pranie, sznury chcę na stałe zamontować, suszarka będzie tam stała, wszystkie środki do prania) ma ona 4,10 m2, druga jest z wanną, wc, bidetem i ma 5,80 m2.Nie brałam pod uwagę łączenia bo ważne dla mnie jest żeby można było osobno korzystać z prysznica i osobno z wanny, a na dole jest tylko wc. Myślę że jest to wygodne, bo góra jest nasza prywatna, a na dole jak goście przyjdą to nie potrzebują prysznica, wc wystarczy, dla nas też wystarczy jak będziemy przebywać na dole.

, za tu dużo wolnego miejsca - dlaczego tego nie wykorzystać?

Właśnie u mnie o brak miejsca się rozchodzi, kotłownia niewielka, z jednej strony piec, z drugiej pralka i umywalka i miejsce na chemie. Dodam, że pralka to jedynie z góry otwierana i ustawiona bokiem, zostaje jedynie przejście z domu do garażu. Znajoma ma super kotłownie, mieści się piec, pralka, deska do prasowania, rozstawiona suszarka i dużo miejsca.

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Budując drugi będę mądrzejsza wybierając projekt.

lub z żoną miło soędzić czas podczas wspólnej kąpieli (prysznic za ciasny). itp.

raczej z mężusiem :lol: :lol:

A dziecko mam i dlatego wiem, że bez wanny ani rusz, jak było małe to super sprawdzał się brodzik głeboki, ale teraz to już chce sobie popływać a nie siedziec skulone. Także wanna u góry to pewnik.

Ktoś wcześniej napisał o bieganiu z praniem po schodach - tego się obawiam, teraz młoda krew, ale za pare latek może być bardzo męczące :wink: Z drugiej strony do ogrodu i tak trzeba wynieść, nie ma jak zapach świeżego prania (pod warunkiem że sąsiad akurat nie zacznie palić śmieci i plastików :-? )

U nas jest tak:

na dole:

- prysznic, wc i umywalka (standard)

na górze:

W projekcie były 2 łazienki i wc (kibelek + umywalka) (jak dla nas za dużo więc zmieniliśmy i będzie tak):

1. łazienka - wc, bidet, prysznic, wanna, umywalka..

2. (powiększone pomieszczenie wc) gdzie będzie umywalka, kibel i pralka..

Z drugiej dużej łazienki zrobił się pokój.

Dom na razie dla 2 osób (tylko dół), ale docelowo mamy nadzieję, że będzie nas dużo więcej :)

U mnie (mieszkanie 2-poziomowe, 2 osoby) są dwie łazienki po ok. 4.5m. Na dole wanna + umywalka + WC, zaś na górze prysznic + umywalka + WC + pralka. Zastanawiam się, dlaczego wszyscy robią na dole prysznic a na górze (tam gdzie jest sypialnia) wannę. Przecież na co dzień znacznie częściej korzysta się z prysznica, niż bierze kąpiel w wannie. Przynajmniej ja tak robię.

Na górze mam łazienkę około 10-11m, w niej wc, bidet, wanna, prysznic, na dole wc,umywalka, prysznic. pralnia w kotłowni a deska do prasowania w garderobie przy sypialni i tu najczęściej prasuję. Teraz, mieszkajac w nowym domu jakis czas kwestię 1 łazienki czy dwóch rozpatruję dokładnie pod kątem utrzymania ich w czystości. Bo niestety łazienka czy wc to pomieszczenia w których trzeba najczęściej sprzątać i nie ma co się łudzic, że to dzieci zadbają o swoją

" wygódkę".

Tzn my dorośli ( w moim domu gł. ja) myję wannę , prysznice, wc, bidet umywalki itd. Mam jedną łazienkę i osobne wc, gdybym jeszcze miała drugą czyli wszystkiego do umycia podwójnie- ......brrrrrrr- naprawde dzięki.

Moim zdaniem kotłowania nie jest najlepsza na pralnie.

Jest idealna. W rogu wisi mały piec gazowy do c.o., pod nim stoi zasobnik 120 l, reszta - 6 m2 - jest pusta.

Nie wiem po co miałabym zostawiac puste pomieszczenie, wykorzystuje się przecież każdy metr.

Co innego kotłownia węglowa .... czy jakies eko-groszki (a może to to samo, nie wiem...)

Zastanawiam się, dlaczego wszyscy robią na dole prysznic a na górze (tam gdzie jest sypialnia) wannę. Przecież na co dzień znacznie częściej korzysta się z prysznica, niż bierze kąpiel w wannie. Przynajmniej ja tak robię.

pewnie dlatego, że dolna łazienka zazwyczaj jest mniejsza :wink:

a u nas nietypowo: parterówka 140m, jedna duża rodzinna łazienka(duuży prysznic, wc, umywalka) a z drugiej łazienki gościnnej wycięłam tylko wc z umywalką. Z reszty zrobiłam dodatkową szafę wnękową w korytarzu.

Wiem że większość nie wyobraża sobie życia bez wanny ale ja nie cierpię kąpieli w wannie i korzystam tylko z prysznica.