Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworek by Sajdak - spełniamy nasze marzenia!

Recommended Posts

Wszystkie rady od Moni skrzętnie notuje ..

Posadź dużo bylin, które szybko rosną - od przodu lawendy, kocimiętki, szałwie, dalej bodziszki, przywrotniki ostroklapowe, przetaczniki, liliowce, irysy, dzwonki, lilie, jeżówki, a na tyłach floksy wiechowate, ostróżki, naparstnice, miskanty Zebrinus, Variegatus i Gracillimus oraz wysokie, niebieskie przetaczniki. Między tym wszystkim oczywiście róże. Jak posadzisz piętrowo, tak jak napisałam, to uzyskasz szybko oczekiwany efekt. Zasada jest taka, żeby sadzić bliżej widza niskie, a im dalej, tym wyższe rośliny - to wysgląda pięknie i jest absolutnie w angielskim stylu. Tylko, czy o taki Ci chodzi?

Jeśli wolisz śródziemnomorski, to więcej traw, lawendy, jukki, jałowce, zioła, no i oczywiście dużo żwirku.

Ogród naturalistyczny, wiejski do Twojego ogrodu nie pasuje, więc odpada, bo ścieżki z kostki i murek powodują zbytnie uporządkowanie.

Ja bym oczywiście zrobiła ogród angielski
;)

Przy murku, od strony cienistej posadziłambym cały szpaler hortensji Anabelle - dużo, żeby był piękny efekt, a od strony słonecznej pnącza, róże, klematisy.

Przy ścieżkach "wypływające" z rabat na ścieżkę kocimiętki i lawendy, a reszta tak, jak podałam powyżej. Wszędzie, gdzie cień, żurawki na obrzeżach, dalej hosty i hortensje Anabelle (są też bardzo ładne różowe Anabelle, które można w innych miejscach dla urozmaicenia, mogę wstawić fotkę swojej).

• Odpowiedzi 869
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli ktoś tu zagląda ,to potrzebuję rady co do obsadzenia rabatki wzdłuż ścieżki

http://imageshack.us/a/img838/9321/ju4b.jpg

Kończy się ona takim półkolem.Jest przez cały dzień nasłoneczniona i nie ma tam nawadniania..jednocześnie nie chciałabym zasłonić sobie widoku na murek ,więc nie może tu być roślin zbyt wysokich .Lawendę już zakupiłam ,,,co jeszcze ?

http://imageshack.us/a/img266/9027/dyif.jpg

• 3 weeks później...

basiamirek,przepraszam Cię .... ostatnio bardzo rzadko tu zaglądam ,więc nie zauważyłam Twojego pytania...Latarenki przybyły zza oceanu:D

Nie zaglądam ,bo tak naprawdę nic wnętrzarskiego się już nie dzieje ;)walczymy cały czas z obejściem wokół domu.Kupiłam 17 ton klińca na wysypanie przedłużenia podjazdu ,,,jutro ma dojechać .Czeka nas cięęężzżki dzień !!na jutro też zapowiedziana jest orka części działki za bramą ..przygotowujemy grunt do siania trawy.A poza tym ....dwa ostatnie kinkiety na piętrze:)cały czas zastanawiam się nad plafonami( wtajemniczeni wiedza ,że te ,które zakupiłam ,odesłałam z powrotem) czy je w ogóle kupować czy zaoszczędzić kasę chowając kable?:)Już teraz jest jak w sklepie z oświetleniem...

Podejrzane ...:oops::oops:

http://www.acrocona.pl

http://www.daglezjaryki.pl

http://www.ulinscy.pl

Wskazówki Moni dotyczące przesadzania róż

Tajemnica powodzenia:

1. Wykopać docelowy dołek, wlać wiadro wody lub nawet dwa,

2. wykopać różę starając się zachować jak największy korzeń z ziemią,

3. przenieść na łopacie w nowy dołek,

4. wlać wiadro wody.

5. w razie zaobserwowania więdnięcia, szybko przyciąć pędy o połowę, jeśli jest OK, to zostawić tak jak jest

6. podlewać obficie przez najbliższe 2 tyg. codziennie wieczorem (można dodatkowo rano)

Edytowane przez Beauty

Plan na dzisiejszy dzień został wykonany....kamień został rozsypany...nie powiem ,abym była tak do końca zadowolona ,ale w końcu sama tu nie mieszkam;)mąz jest bardzo zadowolony ,niech mu będzie!!! Nadmiar wysypaliśmy przed bramą wjazdową ,by trochę utwardzić grunt ,ale to jest jeszcze kropla w morzu potrzeb,,,trza jeszcze z 5 ton!! :);) Przygotowana została jeszcze część działki za bramą pod siew trawy... teraz wyjezdzamy an tydzień ,,,ciekawa jestem co zastaniemy po powrocie ,czy czasem nie będzie więcej chwastów niż trawy???;)

• 1 month później...

Trawy od Mariusza Surowińskiego

Wrzosy od Jacka Wolskiego

Lawenda od Dybów plantacjalawendy.pl

Rododendrony od Jana Ciepłuchy

Clematisy i inne pnącza od Szczepana Marczyńskiego clematis.com.pl (sklep e-clematis.com/pl)

Liliowce od Jeziorskich

Łąka kwietna od Łukasza Łuczaja

Winorośl od Kunickich albo z Goleszy

Bambusy z Fargesia

Róże z RosaĆwik

Piwonie Krzewiaste z Chodzieży piwonia.com

Trawniki z Barenbrug

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Miałam pracowite Zaduszki....:yes:

Wsadziłam 25 szt azalii i zostały mi do wsadzenia dwie potężne magnolie...

Magnolia stellata Rosea

magnolia Genie

Planuję je wsadzić na skwerku przed domem..mam tam już jedną wsadzoną .Myślę ,ze w skupieniu będą się pięknie prezentować ..Oby to wszystko zimę przeżyło....:yes:

Zaszalałam i zamówiłam szafę do kotlownio -pralni....wkurzała mnie wszędzie walająca sie chemia ,,nie mówiac o butach ogrodowych itp itd...mam nadzieję ,ze teraz wszystko zniknie z pola widzenia..Jako że dawno wnetrzarsko nic sie nie działo ,to zrozumaiłe jest ,że ciesze się jak dziecko:)

http://imageshack.us/a/img843/198/t8s6.jpg

• 1 month później...