Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gosiu Ty masz rację ..te wrzosy z trudem wyszarpywałam z doniczek....o ja guła nie pomyślałam ,aby te korzenie trochę rozluźnić ...:oops::oops: z opryskiem to raczej nie przesadziłam ..bo opryskałam na grzyba tylko raz...jak zobaczyłam ,ze wrzosy brunatnieją ...;)natomiast azalie kupowalam w renomowanej polskiej szkółce ;).nie wiem co zrobiłam żle;)
  • Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mugatko ależ ty masz rękę do roślin ...piękne sa te Twoje wrzosy...:yes: one rosna w miejscu bardzo nasłonecznionym ..?podlewasz je często? Jezlei chodzi o ph to nawiozłam w miejsce wrzosowiska torfu kwaśnego i zmieszałam z tą ziemia która tam była...

Beata ja mam ziemię lekko kwaśną więc może dlatego wszystkie te kwasolubne mi się udają .... rzadko podlewam ogród ... nie mam systemu nawadniającego a ręcznie brak mi czasu ... wrzosów pomimo tegorocznej suszy nie podlewałam .... mają mnóstwo słońca... specjalnie ogołociłam z dolnych gałęzi tego wysokiego iglaka nad nimi (wstyd ale nie wiem co to jest) żeby wrzosy dostały więcej słońca. Na początku wszystko nawoziłam... kupowałam nawóz do róż, rododendronów i inne takie ... potem obserwując poczynania mojej mamy olałam wszelkie cackanie się i wydawanie głupio pieniędzy. Nawóz używam raz... na wiosnę... zwykłą tanią azofoskę podczas wiosennych porządków w ogrodzie i pielenia. A potem już tylko patrzę :)

Jeśli któraś roślinka u mnie pięknie rośnie to dosadzam takich więcej a jak coś mi marnieje to rezygnuję :) i tak powoli metodą prób i błędów robię swój mały ogródeczek ...

Zarosną, zarosną u mnie szyszkami podsypane to nie widać tak ziemi pomiędzy. Stare krzewinki już tak pozarastały, że się stykają :D

Brzoza sypie tak cały czas czy dopiero teraz jesienią?

Gosiu ,myślisz ,że dadzą radę ? :cool: ja mam taka nadzieje ,... bo juz te wrzosy mnie trochę wnerwiaja ...Brzozy teraz dopiero tak sypia i zastanawiam sie czy podsypywać kora / Bo jak ja te liście wybiorę ?

Wiola ..miło ,ze zajrzałaś ....

Beata a jakie odmiany ty masz tych wrzosów ? pamiętasz ?

Są wrzosy które nigdy nie rosną duże... są też takie które po dwóch latach są olbrzymie ... jak niektóre u mnie ...

Z moich doświadczeń odmiana allegro rośnie jak wściekła a np dark beatu i dark star mają cudne kolory ale krzaczek jest mały ....

Gosiu ,myślisz ,że dadzą radę ? :cool: ja mam taka nadzieje ,... bo juz te wrzosy mnie trochę wnerwiaja ...Brzozy teraz dopiero tak sypia i zastanawiam sie czy podsypywać kora / Bo jak ja te liście wybiorę ?

Wiola ..miło ,ze zajrzałaś ....

Dadzą radę :yes:

Liści nie zbieraj, są drobne, rozłożą się. Jeśli chcesz to możesz korą podsypać.

Tak jak mugatka pisze są najróżniejsze odmiany - poczytaj tu u Wolskiego

• 6 months później...
Gosiu..na razie nie ma co pokazywać ...;)trawki dopiero pokazują główki :wiggle:ale bardzo się cieszę ,ze przetrzymały zimę.....:wiggle:natomiast moje wrzosowisko to obraz nędzy i rozpaczy....:) nie wiem co tam jest nie tak skoro kosodrzwiny kilkuletnie tam poschły....:)
Nawadnianie mam ,ale nie kropelkowe i może to jest ten problem...muszę to zmienić .....:):):) dzisiaj pooglądałam te wrzosy może nie wszystkie wylecą ,,,ale chyba już więcej walczyć nie będę;) wsadzę tam co innego....ciesze się natomiast z pierisów bo mi o dziwo zakwitły a ponoć są bardzo wrażliwe ...:) wsadziłam 15 cisów chcąc zagospodarować ogniskowy :)
A co byś chciała? Duże, małe? U mnie rosną berberysy, jaśminowce, derenie, żurawki, tawułki i wszystko co chcesz, ale nie pod samym drzewem. Pamiętaj, że jesienią będziesz pod nimi miała duuuuuuużo pięknych liści :rolleyes: Jak masz dużo miejsca zostaw trawę i koś, będzie ładnie :D

Beata pokaż jak te Twoje wrzosy wyglądają ... moje po zimie z reguły przez dłuższy czas są takie mhmmm niezbyt ładne ale już gdzieś w lipcu nadrabiają...

Teraz też mam problem bo sporo zbrązowiało. Obcięłam bardzo krótko, podlałam przeciw grzybom i czekam .... ale już tak raz miałam i na jesieni pięknie kwitły... może warto spróbować ....

Klony są piękna.. jesienią cudne.. ale jak zrzucą liście... to będziesz je przeklinać...

Przeklął klony mój wuj... roboty , grabienia i wywożenia tony liści od zajechania.. dużych, ciężkich...

Jak chcesz klony, to pod klonami nic nie sadź.. tylko trawa... tak jak Gosia mówi.. bo zajedziesz się wyczesywaniem pod klonami...

• 1 year później...