cieszynianka 09.02.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Ale mi narobiłyście smaka na gołąbki... ... a placków ziemniaczanych z mięskiem w sosie po węgiersku byś nie zjadła ??? bo mnie aż slina leci ..... musze nasmazyc na dwa dni .... coby sie najeśc "na zapas" Mniam, mniam, mniam Pyszne, ale to smażenie okropne jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 09.02.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 ... szybciej niz gołąbki, a jak pachnie !!! Wole smazyc placki niz obgotowywac liście kapusty. Same placki mozna zrobic za poł godziny jak masz malakser. A ja swój zepsułam ostatnio Wrzucasz ziemniaki, cebulę i fruuuuuuuuuu......, doprawiasz przyprawami i wycisnietym czosnkiem, dodajesz jajo i mąkę, a tłuszcz juz sie rozgrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.02.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 To wiem, ziemniaki ścieram w malakserze, ale smażenia nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 09.02.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 a ja lubię ... racuchy tez lubie smażyć. To taka odstresowujaca czynnośc. Smazysz i o niczym nie myslisz .... a muzyczka w radiu gra .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 09.02.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Z gołąbkami roboty, eeee.... za rzadko robisz i do wprawy nie doszłaś. Mnie zajmuje "zagołąbkowanie" jednej kapusty (duży gar gołąbków) 1,5 godziny, łącznie z gotowaniem ryżu i sosu (wszystko od początku do wstawienia gara na palnik) pozdrawiam TINEK jakos tak nie doszłam do wprawy, bo nie robie takich gołąbków jak wszyscy .... do ryżu dodaje: pokrojone na drobniutkie kawałeczki, podsmażone mięsko, kiełbaske podsmazoną, więc kroje i kroje, smaże i smażę .... potem kroje i smażę cebule (duzo), potem kroje i smażę pieczarki. A ryz po ugotowaniu musi ostudzic się żebym mogła go wymieszac z mięsem, kiełbasą, cebula, pieczarkami i przyprawami. Na samo obgotowywanie liści schodzi mi 1,5 godziny, liście gorące, więc musza ostygnąc żebym mogła głąbiki powycinać .... Potem dopiero zawijam farsz, układam w garze i do piekarnika. Nigdy nie udalo mi sie tego szybko zrobic. Na pewno mięso mielone rozmaźgane z ryżem jest szybkie do zrobienia ..... ale ja tego nie lubię. Wszyscy sie dziwią jak częstuję tymi gołąbkami, że takie inne .... spróbujcie. Renia - szacunek pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragasia 09.02.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Ja pisze z domu, bo pracuje w domu. Mam tu taki maly etacik a wlasciwie to dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 09.02.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 ... Najbardziej nie lubię oddzielać liści - reszta już ok pozdrawiam Tinek, podaj przepis na farsz plisss Gołąbki klasyczne (czyli mięso mielone rozmaźgane z ryżem ) Podaję z głowy (czyli z niczego ) - mięcho mielone samodzielnie (np, wp2a, łopatka, karczek, najlepiej pomieszane i nie tylko chude) 1,0 - 1,3 kg - szklanka ryżu (ugotować w stosunku ryż:woda - 1:1,8 doprawić wodę solą i vegetą) - 3 jajka przyprawy: - sól - vegeta, magi - jak kto lubi - majeranek, - pieprz czarny mielony, - pieprz ziołowy - majeranek, - gałka muszkatołowa (świeżo starta) - czosnek (wycisnąć 5 - 6 ząbków) - duża cebula (pokroić i zeszklić na tłuszczu) Wyrabiać wszystko do właściwego związania farszu, doprawić tak aby sól była wyczuwalna i farsz był ostry (kapusta wyciąga) Zawijać gołąbki, układać w garze, zalać przygotowanym w międzyczasie sosem pomidorowym (około 3/4 litra bulionu, listek, ziele, zaprawić koncentratem pomidorowym - cały słoiczek, i dwoma łyżkami śmietany, doprawić solą pieprzem i łyżeczką cukru) Gar na kuchnie i na małym ogniu ze 2,5 godzinki SMACZNEGO pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 09.02.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 gołąbki, układać w garze, zalać przygotowanym w międzyczasie sosem pomidorowym (około 3/4 litra bulionu, listek, ziele, zaprawić koncentratem pomidorowym - cały słoiczek, i dwoma łyżkami śmietany, doprawić solą pieprzem i łyżeczką cukru) Gar na kuchnie i na małym ogniu ze 2,5 godzinki TINEK nie znalam takiego sposobu.... ja zalewam zalewą z rosołków w kostkach i pieke w piekarniku, rosołek się wchłania. Sos przygotowuję w oddzielnym garnku i polewam gołąbki na talerzu - pomidorowy lub pieczarkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 09.02.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Ile kucharek/kucharzy tyle sposobów, i to mi się podoba.Jak jem u kogoś znane mi potrawy np gołąbki, bigos czy nawet pomidorówkę to właśnie oczekuje/spodziewam się, że będzie smakować inaczej niż przygotowane przeze mnie, i tak zawsze jest i to mi się podoba. Przyznasz mi chyba, że bigos prosta potrawa i znana wszystkim w każdym domu smakuje inaczejpozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2009 03:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Renia, Tinek - dziekuje za przepisy przepis Tinka wydaje mi sie dośc oryginalny i ciekawy /te jajka i sporo przypraw których ja nie dodawałem/ moj przepis różni sie szczegółami od przepisu Reni tym ze ryz nie gotuje a sparzam, przyprawy wszystkie dodaje do zagotowanego ryzu /lepiej mi sie to miksuje na gorąco:)), do sosu stosuje grzyby suszone lesne a kapuste do sparzania głeboko przycinam tzn. wydrązam głab i przycinam mocno przy głabie - dlatego łatwo jest odrywac w czasie parzenia liscie, które sparzane kazdy z osobna wymagaja mniej czasu u mnie sparzanie trwa ok poł godziny ~ 45 min /zalezy jaka porcja farszu czeka/ dzieki w tym tygodniu będą gołabki wg przepisu Tinka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 10.02.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Ile kucharek/kucharzy tyle sposobów, i to mi się podoba. Jak jem u kogoś znane mi potrawy np gołąbki, bigos czy nawet pomidorówkę to właśnie oczekuje/spodziewam się, że będzie smakować inaczej niż przygotowane przeze mnie, i tak zawsze jest i to mi się podoba. Przyznasz mi chyba, że bigos prosta potrawa i znana wszystkim w każdym domu smakuje inaczej pozdrawiam TINEK pewnie że tak. wszystko smakuje inaczej, kazda gospodyni/gospodarz ma swoje sekrety .... a ja lubie podpatrywać ... boo moje mi sie znudziły, wszystko na jedno kopyto od lat .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 10.02.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Renia, Tinek - dziekuje za przepisy przepis Tinka wydaje mi sie dośc oryginalny i ciekawy /te jajka i sporo przypraw których ja nie dodawałem/ do sosu stosuje grzyby suszone lesne no, te jajka .... musze tez spróbować, w kazdym regionie jakas innowacja ! Brzoza, to Ty tez pichcisz ??? Boszszszszsz czego Ty nie robisz ? Jakis taki uniwersalny facet z Ciebie ! Nie mów, że pieczesz torty na imieniny .... albo szarlotke na niedzielę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 tortów - nie z jabłkowych - robiłem taka szybka szarlotka /wspaniały przepis bez ciasta kiedys dostałem z forum :)/ wrzucało sie mąke luzem , margaryne, jabłłka pociete w wiórki mieszało z gotowym z musem jabkłowym i na blache jakies cynamony, cukry, itp do smaku - mniamuśne i szybkie to było generalnie lubie szybkie przepisy, wiec np wole studel od szarlotki a smakowo, wole rogaliki drożdżowe od ciasta na proszku Reniu to jest tak, gdybym musiał, pewno narzekałbym i sie wykręcał od dodatkowych obowiązków moze dlatego ze nie musze, robie to z przyjemnościa pichce bo lubie ... p.s. dziekuje za miłe słowa - mimo ze na wyrost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 10.02.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 robiłem taka szybka szarlotka /wspaniały przepis bez ciasta kiedys dostałem z forum :)/ wrzucało sie mąke luzem , margaryne, jabłłka pociete w wiórki mieszało z gotowym z musem jabkłowym i na blache jakies cynamony, cukry, itp do smaku - mniamuśne i szybkie to było generalnie lubie szybkie przepisy, wiec np wole studel od szarlotki moze dlatego ze nie musze, robie to z przyjemnościa pichce bo lubie ... p.s. dziekuje za miłe słowa - mimo ze na wyrost 1. no to dawaj tę szybką szarlotke i strudel też dawaj ! 2. nie, nie, nie na wyrost... niemozliwe byloby żeby ktos kto lubi pichcic robił to źle , jak sie cos lubi to sie to zawsze robi dobrze ! ja tez lubie szybkie przepisy, bo nie mam za wiele czasu na pichcenie, najlepiej jakby bylo szybkie i dobre i jeszcze tanie !!! 3 w jednym ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 10.02.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 robiłem taka szybka szarlotka /wspaniały przepis bez ciasta kiedys dostałem z forum :)/ wrzucało sie mąke luzem , margaryne, jabłłka pociete w wiórki mieszało z gotowym z musem jabkłowym i na blache jakies cynamony, cukry, itp do smaku - mniamuśne i szybkie to było generalnie lubie szybkie przepisy, wiec np wole studel od szarlotki moze dlatego ze nie musze, robie to z przyjemnościa pichce bo lubie ... p.s. dziekuje za miłe słowa - mimo ze na wyrost 1. no to dawaj tę szybką szarlotke i strudel też dawaj !2. nie, nie, nie na wyrost... niemozliwe byloby żeby ktos kto lubi pichcic robił to źle , jak sie cos lubi to sie to zawsze robi dobrze ! ja tez lubie szybkie przepisy, bo nie mam za wiele czasu na pichcenie, najlepiej jakby bylo szybkie i dobre i jeszcze tanie !!! 3 w jednym ! Przyłączam się do prośby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 10.02.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Renia, Tinek - dziekuje za przepisy przepis Tinka wydaje mi sie dośc oryginalny i ciekawy /te jajka i sporo przypraw których ja nie dodawałem/ moj przepis różni sie szczegółami od przepisu Reni tym ze ryz nie gotuje a sparzam, przyprawy wszystkie dodaje do zagotowanego ryzu /lepiej mi sie to miksuje na gorąco:)), do sosu stosuje grzyby suszone lesne a kapuste do sparzania głeboko przycinam tzn. wydrązam głab i przycinam mocno przy głabie - dlatego łatwo jest odrywac w czasie parzenia liscie, które sparzane kazdy z osobna wymagaja mniej czasu u mnie sparzanie trwa ok poł godziny ~ 45 min /zalezy jaka porcja farszu czeka/ dzieki w tym tygodniu będą gołabki wg przepisu Tinka ! Widzę Brzoza, że ty kucharz-fachowiec jesteś. Jak zrobisz gołąbki to napisz czy smakowały. Jak będziesz miał chwilkę czasu i schłodzona odpowiednią ilość napojów to polecam goloneczkę według tego przepisu (jeśli lubisz golonkę) pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shell 11.02.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 ... a placków ziemniaczanych z mięskiem w sosie po węgiersku byś nie zjadła ??? bo mnie aż slina leci ..... musze nasmazyc na dwa dni .... coby sie najeśc "na zapas" placki smażyć umiem, ale sos po węgiersku to chyba wyższa szkoła jazdy... nigdy nie robiłam, mimo wszystko przepis poproszę w sumie kiedyś też nic nie piekłam prócz babki i murzynka, a teraz np. rogale serwuję (jak dzieci zasłużą) <!--url{0}--></p><p> trzeba mieć:</p><p> 0,5 kg maki</p><p> kostkę margaryny</p><p> szczyptę soli</p><p> łyżkę cukru</p><p> 2 cukry waniliowe</p><p> 1/2 kostki drożdży</p><p> 2 jajka</p><p> 5 łyżek mleka</p><p> ok 300 gram [b]twardej[/b] marmolady</p><p> Drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać do reszty składników/nie trzeba czekać aż wyrosną/</p><p> Zagnieść ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wałkowac na paski szerokości ok.15 cm. Powycinać trójkąty - muszą być równoramienne. Na każdym trójkąciku /na dole/ kładziemy trochę marmolady i zawijamy od spodu dokładnie sklejając boki żeby marmolada nie wyciekła. Kształtujemy piękne rogale, które pieczemy 15-20 Smacznego [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 11.02.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 placki smażyć umiem, ale sos po węgiersku to chyba wyższa szkoła jazdy... nigdy nie robiłam, mimo wszystko przepis poproszę mięso (wolowine wieprzowine indyk lub kurczak) kroisz na drobne kawałki (wolowine np. w paski) i podsmażasz na oleju potem podlewasz woda i dusisz "do polowy" (wolowine najdłużej) potem dodajesz cebule pokrojoną w kostkę paprykę surową pokrojoną w kostke (czerwoną, zielona, żółta - jaka masz ...) można inne warzywa (np. seler, seler naciowy) przyprawy wg swojego smaku (sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy, papryke w proszku itp.) i dusisz jeszcze do miękkości mięsa i warzyw dodajesz troche koncentratu pomidorowego na końcu dodajesz śmietanę zmieszana z odrobiną maki aby zagęścić sos sos mozna modyfikować w zalezności od tego co masz w lodówce ..... mozna zrobić sos z samych warzyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Reniu, Cieszynianko cieszy mnie zainteresowanie prostymi przepisami szarlotki juz dawno nie robiłem i dlatego nie potrafie przytoczyc "z głowy" lecz posłuze sie linkiem z przepisem róznica między tamtą z przepisu a moja jest taka ze tam wyrabia sie ciasto z maki, kaszy manny i margaryny i proszku do pieczenia a w moim tylko wsypuje luzem make, kasze na potrzepana tarta bułka - blache a na to rozkłada /rozrzuca/ pokkrojona w dobne kawałki margaryne i nakłada na to nie sam mus /jak w przepisie/ ale połaczony ze startymi swierzymi jabłkami w proporcji poł na poł nie dodawałem migdałów reszta mniej wiece tak samo jak w przepisie z onetu strudel jest prostszy powstaje najczesciej "przy okazji" tzn jak zostaje ciasta pierogowego rozwałkowane ciasto kładzie sie na głeboka patelnia z podlanym wczesniej olejem i cukrem /ciasto wystaje poza patelnie/ do srodka wrzuca grubo pokrojone czastki jabłka, troszke cukru i cynamon zawija i skleja ciasto u góry i posypuje grubo cukrem po zasmarzeniu jednej strony odwraca /najlepiej miec druga podobna patelnie / z cukru robi sie karmel który wtapia sie w ciasto i czyni chrupiaca, brązowa polewe je sie na goraco Tinek dzis będa gołabki sa juz w rondlach i czekaja na "duszenie" no i dorobic sos trzeba ... Twoja goloneczka wyglada wspaniale - slinka cieknie moze kiedys upichce dla gosci ja jestem mało miesozerny /choc apetycznie przyrządzona porcyjka nie pogardze/ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
von Zbieg 12.02.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Witam Internet przeważnie w pracy -99%. W domku samodzielny remont już drugi roczek się ciągnie. Co do obiadku to moja pani mawia.: jak pół barana na stole nie ma, to obiadu nie było. Mięsko lubię Pozdrawiam serdecznie Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.