Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto pisze na forum głównie w pracy


bobiczek

Recommended Posts

Ale mi narobiłyście smaka na gołąbki...

... a placków ziemniaczanych z mięskiem w sosie po węgiersku byś nie zjadła ??? :D

bo mnie aż slina leci ..... musze nasmazyc na dwa dni .... coby sie najeśc "na zapas"

 

 

Mniam, mniam, mniam :D

Pyszne, ale to smażenie :evil: okropne jest :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... szybciej niz gołąbki, a jak pachnie !!! Wole smazyc placki niz obgotowywac liście kapusty.

Same placki mozna zrobic za poł godziny jak masz malakser. A ja swój zepsułam ostatnio :evil: Wrzucasz ziemniaki, cebulę i fruuuuuuuuuu......, doprawiasz przyprawami i wycisnietym czosnkiem, dodajesz jajo i mąkę, a tłuszcz juz sie rozgrzewa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z gołąbkami roboty, eeee.... za rzadko robisz i do wprawy nie doszłaś.

Mnie zajmuje "zagołąbkowanie" jednej kapusty (duży gar gołąbków) 1,5 godziny, łącznie z gotowaniem ryżu i sosu (wszystko od początku do wstawienia gara na palnik)

pozdrawiam

TINEK

jakos tak nie doszłam do wprawy, bo nie robie takich gołąbków jak wszyscy ....

do ryżu dodaje: pokrojone na drobniutkie kawałeczki, podsmażone mięsko, kiełbaske podsmazoną, więc kroje i kroje, smaże i smażę .... potem kroje i smażę cebule (duzo), potem kroje i smażę pieczarki. A ryz po ugotowaniu musi ostudzic się żebym mogła go wymieszac z mięsem, kiełbasą, cebula, pieczarkami i przyprawami. Na samo obgotowywanie liści schodzi mi 1,5 godziny, liście gorące, więc musza ostygnąc żebym mogła głąbiki powycinać .... Potem dopiero zawijam farsz, układam w garze i do piekarnika.

Nigdy nie udalo mi sie tego szybko zrobic.

Na pewno mięso mielone rozmaźgane z ryżem jest szybkie do zrobienia ..... ale ja tego nie lubię. Wszyscy sie dziwią jak częstuję tymi gołąbkami, że takie inne .... spróbujcie.

 

Renia - szacunek

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... Najbardziej nie lubię oddzielać liści - reszta już ok

pozdrawiam

Tinek, podaj przepis na farsz

plisss

 

Gołąbki klasyczne (czyli mięso mielone rozmaźgane z ryżem :wink: )

 

Podaję z głowy (czyli z niczego :wink: )

- mięcho mielone samodzielnie (np, wp2a, łopatka, karczek, najlepiej pomieszane i nie tylko chude) 1,0 - 1,3 kg

- szklanka ryżu (ugotować w stosunku ryż:woda - 1:1,8 doprawić wodę solą i vegetą)

- 3 jajka

przyprawy:

- sól

- vegeta, magi - jak kto lubi

- majeranek,

- pieprz czarny mielony,

- pieprz ziołowy

- majeranek,

- gałka muszkatołowa (świeżo starta)

- czosnek (wycisnąć 5 - 6 ząbków)

- duża cebula (pokroić i zeszklić na tłuszczu)

Wyrabiać wszystko do właściwego związania farszu, doprawić tak aby sól była wyczuwalna i farsz był ostry (kapusta wyciąga)

Zawijać gołąbki, układać w garze, zalać przygotowanym w międzyczasie sosem pomidorowym (około 3/4 litra bulionu, listek, ziele, zaprawić koncentratem pomidorowym - cały słoiczek, i dwoma łyżkami śmietany, doprawić solą pieprzem i łyżeczką cukru)

Gar na kuchnie i na małym ogniu ze 2,5 godzinki

SMACZNEGO

 

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gołąbki, układać w garze, zalać przygotowanym w międzyczasie sosem pomidorowym (około 3/4 litra bulionu, listek, ziele, zaprawić koncentratem pomidorowym - cały słoiczek, i dwoma łyżkami śmietany, doprawić solą pieprzem i łyżeczką cukru)

Gar na kuchnie i na małym ogniu ze 2,5 godzinki

TINEK

nie znalam takiego sposobu....

ja zalewam zalewą z rosołków w kostkach i pieke w piekarniku, rosołek się wchłania. Sos przygotowuję w oddzielnym garnku i polewam gołąbki na talerzu - pomidorowy lub pieczarkowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile kucharek/kucharzy tyle sposobów, i to mi się podoba.

Jak jem u kogoś znane mi potrawy np gołąbki, bigos czy nawet pomidorówkę to właśnie oczekuje/spodziewam się, że będzie smakować inaczej niż przygotowane przeze mnie, i tak zawsze jest i to mi się podoba. Przyznasz mi chyba, że bigos prosta potrawa i znana wszystkim w każdym domu smakuje inaczej

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Renia, Tinek - dziekuje za przepisy

przepis Tinka wydaje mi sie dośc oryginalny i ciekawy

/te jajka i sporo przypraw których ja nie dodawałem/

 

moj przepis różni sie szczegółami od przepisu Reni

tym ze ryz nie gotuje a sparzam, przyprawy wszystkie dodaje do zagotowanego ryzu /lepiej mi sie to miksuje na gorąco:)), do sosu stosuje grzyby suszone lesne

a kapuste do sparzania głeboko przycinam tzn. wydrązam głab i przycinam mocno przy głabie - dlatego łatwo jest odrywac w czasie parzenia liscie, które sparzane kazdy z osobna wymagaja mniej czasu

u mnie sparzanie trwa ok poł godziny ~ 45 min /zalezy jaka porcja farszu :wink: czeka/

 

dzieki :)

w tym tygodniu będą gołabki wg przepisu Tinka ! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile kucharek/kucharzy tyle sposobów, i to mi się podoba.

Jak jem u kogoś znane mi potrawy np gołąbki, bigos czy nawet pomidorówkę to właśnie oczekuje/spodziewam się, że będzie smakować inaczej niż przygotowane przeze mnie, i tak zawsze jest i to mi się podoba. Przyznasz mi chyba, że bigos prosta potrawa i znana wszystkim w każdym domu smakuje inaczej

pozdrawiam

TINEK

pewnie że tak. wszystko smakuje inaczej, kazda gospodyni/gospodarz ma swoje sekrety ....

a ja lubie podpatrywać ... boo moje mi sie znudziły, wszystko na jedno kopyto od lat ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Renia, Tinek - dziekuje za przepisy

przepis Tinka wydaje mi sie dośc oryginalny i ciekawy

/te jajka i sporo przypraw których ja nie dodawałem/

 

do sosu stosuje grzyby suszone lesne

no, te jajka .... musze tez spróbować, w kazdym regionie jakas innowacja ! :D

Brzoza, to Ty tez pichcisz ??? Boszszszszsz czego Ty nie robisz ? Jakis taki uniwersalny facet z Ciebie ! :D :D :D

Nie mów, że pieczesz torty na imieniny .... :roll: albo szarlotke na niedzielę ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tortów - nie :)

z jabłkowych - robiłem taka szybka szarlotka /wspaniały przepis bez ciasta kiedys dostałem z forum :)/ wrzucało sie mąke luzem , margaryne, jabłłka pociete w wiórki mieszało z gotowym z musem jabkłowym i na blache

jakies cynamony, cukry, itp do smaku - mniamuśne i szybkie to było

generalnie lubie szybkie przepisy, wiec np wole studel od szarlotki

a smakowo, wole rogaliki drożdżowe od ciasta na proszku

 

Reniu to jest tak, gdybym musiał, pewno narzekałbym i sie wykręcał od dodatkowych obowiązków

moze dlatego ze nie musze, robie to z przyjemnościa

pichce bo lubie ... :wink:

 

p.s.

dziekuje za miłe słowa - mimo ze na wyrost :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

robiłem taka szybka szarlotka /wspaniały przepis bez ciasta kiedys dostałem z forum :)/ wrzucało sie mąke luzem , margaryne, jabłłka pociete w wiórki mieszało z gotowym z musem jabkłowym i na blache

jakies cynamony, cukry, itp do smaku - mniamuśne i szybkie to było

generalnie lubie szybkie przepisy, wiec np wole studel od szarlotki

 

moze dlatego ze nie musze, robie to z przyjemnościa

pichce bo lubie ... :wink:

 

p.s.

dziekuje za miłe słowa - mimo ze na wyrost :)

 

1.

no to dawaj tę szybką szarlotke i strudel też dawaj !

2.

nie, nie, nie na wyrost... niemozliwe byloby żeby ktos kto lubi pichcic robił to źle , jak sie cos lubi to sie to zawsze robi dobrze !

 

ja tez lubie szybkie przepisy, bo nie mam za wiele czasu na pichcenie, najlepiej jakby bylo szybkie i dobre i jeszcze tanie !!! 3 w jednym ! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

robiłem taka szybka szarlotka /wspaniały przepis bez ciasta kiedys dostałem z forum :)/ wrzucało sie mąke luzem , margaryne, jabłłka pociete w wiórki mieszało z gotowym z musem jabkłowym i na blache

jakies cynamony, cukry, itp do smaku - mniamuśne i szybkie to było

generalnie lubie szybkie przepisy, wiec np wole studel od szarlotki

 

moze dlatego ze nie musze, robie to z przyjemnościa

pichce bo lubie ... :wink:

 

p.s.

dziekuje za miłe słowa - mimo ze na wyrost :)

 

1.

no to dawaj tę szybką szarlotke i strudel też dawaj !2.

nie, nie, nie na wyrost... niemozliwe byloby żeby ktos kto lubi pichcic robił to źle , jak sie cos lubi to sie to zawsze robi dobrze !

 

ja tez lubie szybkie przepisy, bo nie mam za wiele czasu na pichcenie, najlepiej jakby bylo szybkie i dobre i jeszcze tanie !!! 3 w jednym ! :D

 

 

 

Przyłączam się do prośby :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Renia, Tinek - dziekuje za przepisy

przepis Tinka wydaje mi sie dośc oryginalny i ciekawy

/te jajka i sporo przypraw których ja nie dodawałem/

 

moj przepis różni sie szczegółami od przepisu Reni

tym ze ryz nie gotuje a sparzam, przyprawy wszystkie dodaje do zagotowanego ryzu /lepiej mi sie to miksuje na gorąco:)), do sosu stosuje grzyby suszone lesne

a kapuste do sparzania głeboko przycinam tzn. wydrązam głab i przycinam mocno przy głabie - dlatego łatwo jest odrywac w czasie parzenia liscie, które sparzane kazdy z osobna wymagaja mniej czasu

u mnie sparzanie trwa ok poł godziny ~ 45 min /zalezy jaka porcja farszu :wink: czeka/

 

dzieki :)

w tym tygodniu będą gołabki wg przepisu Tinka ! :D

 

Widzę Brzoza, że ty kucharz-fachowiec jesteś.

Jak zrobisz gołąbki to napisz czy smakowały.

Jak będziesz miał chwilkę czasu i schłodzona odpowiednią ilość napojów :wink: to polecam goloneczkę według tego przepisu (jeśli lubisz golonkę)

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... a placków ziemniaczanych z mięskiem w sosie po węgiersku byś nie zjadła ??? :D

bo mnie aż slina leci ..... musze nasmazyc na dwa dni .... coby sie najeśc "na zapas"

 

placki smażyć umiem, ale sos po węgiersku to chyba wyższa szkoła jazdy... nigdy nie robiłam, mimo wszystko przepis poproszę

w sumie kiedyś też nic nie piekłam prócz babki i murzynka, a teraz np. rogale serwuję (jak dzieci zasłużą:D)

<!--url{0}--></p><p> trzeba mieć:</p><p> 0,5 kg maki</p><p> kostkę margaryny</p><p> szczyptę soli</p><p> łyżkę cukru</p><p> 2 cukry waniliowe</p><p> 1/2 kostki drożdży</p><p> 2 jajka</p><p> 5 łyżek mleka</p><p> ok 300 gram [b]twardej[/b] marmolady</p><p> Drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać do reszty składników/nie trzeba czekać aż wyrosną/</p><p> Zagnieść ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wałkowac na paski szerokości ok.15 cm. Powycinać trójkąty - muszą być równoramienne. Na każdym trójkąciku /na dole/ kładziemy trochę marmolady i zawijamy od spodu dokładnie sklejając boki żeby marmolada nie wyciekła. Kształtujemy piękne rogale, które pieczemy 15-20

Smacznego :D [/img]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

placki smażyć umiem, ale sos po węgiersku to chyba wyższa szkoła jazdy... nigdy nie robiłam, mimo wszystko przepis poproszę

mięso (wolowine wieprzowine indyk lub kurczak) kroisz na drobne kawałki (wolowine np. w paski) i podsmażasz na oleju

potem podlewasz woda i dusisz "do polowy" (wolowine najdłużej)

potem dodajesz cebule pokrojoną w kostkę

paprykę surową pokrojoną w kostke (czerwoną, zielona, żółta - jaka masz ...)

można inne warzywa (np. seler, seler naciowy)

przyprawy wg swojego smaku (sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy, papryke w proszku itp.)

i dusisz jeszcze do miękkości mięsa i warzyw

dodajesz troche koncentratu pomidorowego

na końcu dodajesz śmietanę zmieszana z odrobiną maki aby zagęścić sos

 

sos mozna modyfikować w zalezności od tego co masz w lodówce ..... mozna zrobić sos z samych warzyw

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Reniu, Cieszynianko

cieszy mnie zainteresowanie prostymi przepisami :)

szarlotki juz dawno nie robiłem i dlatego nie potrafie przytoczyc "z głowy"

lecz posłuze sie linkiem z przepisem

róznica między tamtą z przepisu a moja jest taka ze tam wyrabia sie ciasto z maki, kaszy manny i margaryny i proszku do pieczenia

a w moim tylko wsypuje luzem make, kasze na potrzepana tarta bułka - blache a na to rozkłada /rozrzuca/ pokkrojona w dobne kawałki margaryne

i nakłada na to nie sam mus /jak w przepisie/ ale połaczony ze startymi swierzymi jabłkami w proporcji poł na poł

nie dodawałem migdałów

reszta mniej wiece tak samo jak w przepisie z onetu

 

strudel jest prostszy :)

powstaje najczesciej "przy okazji" tzn jak zostaje ciasta pierogowego :wink:

rozwałkowane ciasto kładzie sie na głeboka patelnia z podlanym wczesniej olejem i cukrem /ciasto wystaje poza patelnie/

do srodka wrzuca grubo pokrojone czastki jabłka, troszke cukru i cynamon

zawija i skleja ciasto u góry i posypuje grubo cukrem

po zasmarzeniu jednej strony odwraca /najlepiej miec druga podobna patelnie /

z cukru robi sie karmel który wtapia sie w ciasto i czyni chrupiaca, brązowa polewe

je sie na goraco

 

Tinek dzis będa gołabki :)

sa juz w rondlach i czekaja na "duszenie" no i dorobic sos trzeba ... :)

Twoja goloneczka wyglada wspaniale - slinka cieknie

moze kiedys upichce dla gosci

ja jestem mało miesozerny /choc apetycznie przyrządzona porcyjka nie pogardze/

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...