Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja dachu - ocieplenie mi?dzy krokwiami

Gość

Recommended Posts

Jak należy prawidłowo zaizolować dach między krokwiami, w celu wykorzystania powierzchni strychowej

jaki stosować materiał izolacyjny i jaka powinna być gruboœć tej izolacji.

Mam zamontowane krokwie o gr. 16 cm. - to chyba za mało na dobrš izolację

- jak więc rozwišzać ten problem

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O ile filia pod blachodachówką jest o przepuszczalności min. 1300 g/m2/24g, możesz całą przestrzeń między krokwiami wypełnić wełną. Do krokwi założyć opóźniacz pary (paroizolacja). Na to, (na krokwie od spodu), możesz założyć ruszt, grub. 5 cm, a między dodatkowe 5 cm izolacji cieplnej. Całość pokryć płytami gipsowo-kartonowymi lub włóknowo-gipsowymi.

Dziękuję za poradę. Ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

A więc na krokwie, które wypełniłem wełnš przybijam jeszcze raz folię, a następnie wypełniam wełnš "dostawkę" 5-cio centymetrowš

i już bez folii - od razu mogę położyć np. "rigips"?

Jak podasz współczynnik "lambda" wełny to będę mógł określić czy 16 cm wełny to mało czy wystrczająco.

O ile dodatkowa warstwa wełny nie będzie grubsza niż 1/2 warstwy głównej, a na opóźniacz pary (paroizolację) zastosujesz folię o przepuszczalności 2 - 6 g/m2/24g, nie będzie występowało zawilgotnienie dodatkowej izolacji cieplnej.

Określ parametry (przepuszczalność pary) folii srebrzonej. Wówczas będzie można ustosunkować się do możliwości jej zastosowania.

• 4 weeks później...

Kaja,

Jeżeli masz pełne pokrycie dachu, to między pokryciem a deskami winnaś pozostawić pustkę wentylacyjną grub. 2-3 cm (Kanadyjskie przepisy mówią o 63 mm). Zatem, mając krokwie 16 cm wysokie pozostanie Ci 14-13 na wełnę. A to zdecydowanie za mało. Powinnać zatem rozważyć montaż rusztu, a pola między nim wypełnić dodatkową warstwą wełny.

Folia (opóźniacz pary) - obowiązkowo.

On 2001-10-27 21:57, aziel wrote:

Też mam ten etap przed sobą, ale zrobię tak, jak pisze Pan Nitka. Po prostu nie wiedziałem jak zamocować folię do metalowego rusztu, zaś do krokwi folię można mocować zszywkami.

A skoro można bezpiecznie dać folię między izolacje, to tym lepiej.

Widzialem w ktoryms opracowaniu ze folie dawano dopiero miedzy ruszt/dodatkowa_warstwe_welny a plyty gk. Mocowano ja do stelaza tasma dwustronnie klejaca wiec jest to mozliwe.

Pytanie do P. Nitki - ktory sposob jest lepszy - czy opisany przez Pana czy ten z folia przy plycie gk?

Właśnie czy montowanie folii na krokwie a dopiero potem stelaż i między niego dodatkowe 5cm wynika tylko z łatwiejszego montażu folii czy innych czynników. Szczerze mówiąc rozdzielanie warstw izolacji trochę mi się wydaje bez sensu. Przecież folię daje się by wilgoć nie przedostawała się do izolacji. Czy w związku tym w tej 5cm warswie izolacji wilgoć się dopuszcza, czy też tam się nie dostanie z pomieszczenia, nie skondensuje itp. ???

On 2001-10-29 20:44, bogo wrote:

Czy w związku tym w tej 5cm warswie izolacji wilgoć się dopuszcza, czy też tam się nie dostanie z pomieszczenia, nie skondensuje itp. ???

Wg mnie nie skondensuje poniewaz temp. na dlugosci przekroju tej warstwy bedzie powyzej p.rosy. Zadziwilo mnie tylko to zalecenie by welny pod folia bylo nie wiecej niz 0.5 tej nad folia. Skad sie to wzielo? Czy przy okreslaniu tego warunku brano pod uwage min. grubosc ocieplenia (14cm)? Czy - teoretycznie - jesli mam zamiar dawac 10cm welny i rozdziele ja na 7 i 3cm to bedzie dobrze? Przeciez p. rosy wypadnie wtedy w warstwie 3cm - wilgoc w welnie? - chyba nie musze mowic co to oznacza.

Który sposób lepszy?

W sumoie nie preferuję żadnego - poprostu jest taka możliwość.

Zaletą montażu folii do krokwii jest łatwość montażu; wadą - przebija się filię uchwytami pod ruszt - miejsca przedziurawień trzeba zaklejać taśmą.

Zaletą monatżu folii do rusztu jest zachowanie ciągłości folii, wadą - montaż na taśmę dwustronną.

Zachowując proporcje 2/1 można spokojnie układać opóźniacz pary wodnej między warstwami izolacji cieplnej. Nalezy jednak pamiętać - grubość warstwy zewnętrznej musi być ponad dwukrotnie większa od warstwy wewnętrznej.

Wykraplanie się pary (punkt rosy), przy zastsoswaniu odpowiedniej folii (przepuszczalność pary 2 - 6 g/m2/24g) nie będzie występować.

On 2001-10-29 20:44, bogo wrote:

Szczerze mówiąc rozdzielanie warstw izolacji trochę mi się wydaje bez sensu. Przecież folię daje się by wilgoć nie przedostawała się do izolacji. Czy w związku tym w tej 5cm warswie izolacji wilgoć się dopuszcza, czy też tam się nie dostanie z pomieszczenia, nie skondensuje itp. ???

Rozdzielanie dla samego rozdzielania jest bez sensu. Wiele jest jednak przypadków gdy rozdzielenie izolacji opóźniaczem pary jest sensowne.

Na przykład w budownictwie szkieletowym na ścianach - docieplasz ścianę, zakładasz folię na słupkach, montujesz ruszt, między elementami rusztu kładziesz instalacje NIE DZIURAWIĄC wcześniej położonej folii, kładziesz drugą warstwę wełny i tynk.

Jeżeli weźmiesz pod uwagę że folia (mylnie nazywana paroizolacją)przepuszcza minimalnie, ale przepuszcza parę wodną to możesz być spokojny o zawilgacanie dodatkowej warstwy izolacji.

Folia paroizolacyjna czy paroizolacja to mylne nazwy gdyż określają zatrzymanie pary wodnej w pomieszczeniach. Tymczasem folia ta winna posiadać minimalną przepuszczalność pary - 2-6 g/m2/24g - by dozować przepływ pary. Stąd prawidłowa nazwa - opóźniacz pary wodnej.

On 2001-10-31 07:37, Wojciech Nitka wrote:

Zachowując proporcje 2/1 można spokojnie układać opóźniacz pary wodnej między warstwami izolacji cieplnej. Nalezy jednak pamiętać - grubość warstwy zewnętrznej musi być ponad dwukrotnie większa od warstwy wewnętrznej.

Wykraplanie się pary (punkt rosy), przy zastsoswaniu odpowiedniej folii (przepuszczalność pary 2 - 6 g/m2/24g) nie będzie występować.

Jestem uparty - jesli sie mowi tylko o proporcjach 2/1 nie mowiac jaka powinna byc min. grubosc 2 to wykroplenie moze wystapic w 1 i opuzniacz pary nic tu nie poradzi. Po prostu warstwa 2 nie podniesie na tyle temp. by w warstwie 1 nie nastapilo wykroplenie - wg tych proporcji mozna przeciez dac i 10cm calkowitego ocieplenia rozdzielajac na 7 i 3np. a wiem ze niektorzy twierdza ze 10 wystarczy i tak robia.