Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja dachu - ocieplenie mi?dzy krokwiami

Gość

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze jedno pytanie?

nowy dach :

dachówka ceramiczna-folia paroprzepuszczalna#1100-krokwie#18.

planuję:

1. wełna 16 między krokwie

2. folia paroizolacyjna mocowana do krokwi spinkami

3 wełna 5 na ruszcie

4 płyty gk

CO WY NA TO - PRAWIDŁOWO ?????

jeszcze jedno, nad poddaszem mam strych, który planuję wykorzystać (mała graciarnia). Jak osłonić wełnę przed zabrudzeniem, jeżeli będę chodził po strychu ?

np. czy można osłonić wełnę od góry między jętkami folią wysokoparoprzepuszczalną i nabić na jętki od góry deski w odstępie co 5 cm.

CO WY NA TO ??????

Muszę powiedzieć, że przeczytałem już sporo artykułów o docieplaniu i jestem skołowany. Np. firma Rockwool zaleca stosowanie folii paroizolacyjnej tylko w pomieszczeniach mokrych, czyli typu kuchnia, łazienka - w pozostałych przypadkach folia wg nich jest zbędna. Poza tym nasuwają mi się wątpliwości co do stosowania szczeliny wentylacyjnej bez wiatroizolacji. Osobiście mam zamiar zamontować na poddaszu watę szklaną i wg mnie brak wiatroizolacji między watą a szczeliną powietrzną w dachu spowoduje wywiewanie ciepła z dachu. Jako wiatroizolację mam zamiar dać folię Dorken Delta vent o przepuszczalności powyżej 100g/m2/24h. Trochę to skomplikuje konstrukcję, ale tak chyba będzie lepiej, chociaż nie wiem czy mieszanie systemów nie wywoła jakichś ujemnych skutków. Aha, może ktoś miał już do czynienia z folią Dorken Deltavent, bo nie wiem jak ją kłaść. Ma dwie strony - białą i czarną z napisem - zgubiłem instrukcję i mam mały problem.

• 3 weeks później...

A czy nie prościej i pewniej:

przybić najpierw od spodu do krokwi łaty 4*6cm lub pocięte na szerokość krokwi deski calówki (pewnie zostało sporo po szalunkach czy rusztowaniach), ułożyć nawet 20 cm wełny i od spodu zszywkami zamocować paroizolację ?

Sam tak zrobiłem, mieszkam już drugi rok i ocieplenie spisuje się znakomicie (również w łazience na poddaszu)

Ja mam podobny problem - po konsultacjach z Gulfiberem daje w drugiej warstwie (pierwsza 15 cm unimata)5 cm AluMata czyli z aluminium - już bez folii paroizolacyjnej, gdyz w warswie Alu jest to już zapewnione)

Robert

Jestem na etapie budowy domu parterowego z poddaszem użytkowym. Dach jest wykonany - czterospadowy, pokryty dachówką cementową.

Wg. projektu przekrój dachu wygląda następująco:

dachówka, łaty 5*5 cm, folia PCV zbrojona,krokiew 10*20cm, wełna mineralna 15 cm,płyta kartono-gipsowa.Wykonane: dachówka, łaty 5*5 cm, folia firmy DORKEN, rodzaj DRAGOFOL( wstępnego krycia) paroprzepuszczalność 25g/m2/24h,krokiew 10*20cm. Jesteśmy przed wykonaniem ocieplenia poddasza.Proszę o opinie jak prawidłowo wykonać ocieplenie poddasza w tym konkretnym przypadku, jakie warstwy i jakie materiały stosować.

Czy wystarczy 15 cm.wełny mineralnej, to chyba mało, co z pustką wentylacyjną? Co z paroizolacją?

Zastosowanie folii o małej paroprzepuszczalności wymusza stosowanie szczeliny wentylacyjnej między wełną a folią.

15 cm wełny to w tym przypadku trochę mało, zaleca się aby współczynnik R dla dachu był większy niż 4. 15 cm mata z wełny firmy Isover ma współczynnik R = 3.85. Generalnie w przypadku poddaszy użytkowych najlepiej stosować grubość 20-25 cm. Co do paroizolacji to zdania uczonych są podzielone, niedawno czytałem odpowiedź Rockwoola, w której nie uważali za stosowne montowanie paroizolacji poza łazienką i kuchnią. Tłumaczyli to tym, że wilgoci w pokojach jest niewiele, a usunąć ją powinien pion wentylacyjny. Zajrzyj na stronę Rockwoola, są tam schematy i opinie doradców.

W Muratorze 01\2001 jes artykuł sponsorowany Rockwoola o dociepleniu poddasza i co ......

paroizolacja tylko w łazience , kuchni chyba nikt nie robi na poddaszu !!

Ja w tym temacie jestem już skołowany doszczętnie ale chyba zrezygnuję z paroizolacji (poza łazienką) chyba że za miesiąc będzie nowy artykół i coś tam powiedzą o punkcie rosy i stwierdzą że trzeba dać paroizolację pomiędzy dwie warstwy wełny(15\5) albo jeszcze inaczej że dać paroizolację tylko między wełną a płytami G\K.

I bądz człowieku mądry a może jest taki ?

Ja biorę pod uwagę 2 warianty:

1) paroizolacja miedzy wełną(22 cm) a płytami G\K (narazie daje 70% że tak zrobie)

2) bez paroizolacji (tylko w łazience)

Pozdrawiam

Moim zdaniem należy dać paroizolację we wszystkich pomieszczeniach. To co piszą eksperci Rockwoola na pewno jest dobre dla nich (bo jak świetna jest ta wełna skoro nie boi się pary wodnej i zawilgocenia), ale niekoniecznie jest dobre dla ich klientów. Przecież koszt takiej folii to około 1,5 zł/m2. Zakładając, że masz do oblecenia 100m2 dachu - zapłacisz 150 zł. To nie majątek przy budowie. Folia chroni nie tylko izolację cieplną, ale także więźbę dachu przed zawilgoceniem. Wiesz Wiarus, nie musisz mnie słuchać, już raz doradzałem Ci z dachem, że niby klimat się ociepla i śnieg nie spadnie. A tu masz; zima stulecia. No ale jak ktoś ma pecha to i w drewnianym kościele cegła mu na łeb spadnie. Pozdrawiam.

Jest jednak pewien zysk z rozwiązania proponowanego przez Rockwoola - uzyskuje się dach z dobrą paroprzepuszczalnością a wię z lepszym mikroklimatem wewnątrz. Zgadzam się że więźbę należy chronić przed zawilgoceniem ale w pomieszczeniach typu pokój, sypialnia takiej wilgoci nie jest zbyt wiele a w dodatku ciepło sprawia że wszystko szybko wysycha. Nie jest to więc głupie żeby nie stosować tam folii. Trzeba dobrze rozważyć wszystkie plusy i minusy. Ja na razie jeszcze nie wiem które z nich wybiorę...

A jak koledzy zapatrują się na rozwiązanie następującego problemu. Mam dach wykonany w technologii thermodomu (kształtki styropianowe + dachówka cementowa leżące na krokwiach 13cm). Przestrzeń między krokwiami (skoro jest wolna)chciałbym wypełnić 10cm wełną jako dodatkowe docieplenie. Jak to zrobić ???

Pytałem na Budmie - Paroc (Rocwoola nie było!?) nie kazał mi dawać folii paroizolcyjnej, ale odesłał mnie do Lafarge (g-k) po szczegóły, bo oni się lepiej znają na całym systemie, a on jest tylko od wełny (sic!). W na marginesie jak słusznie zauważył punkt rosy zmienia się, bo zmienia się rozkład temperatur, więc chyba te wyliczenia 15+5 to co najwyżej średni punkt rosy. W Lafarge facet zdecydowanie nie radził folii i kazał dać całe 20cm wełny (ja mam w projekcie 15cm wełny + 5 styropianu).

Co Wy na to?