Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja dachu - ocieplenie mi?dzy krokwiami

Gość

Recommended Posts

lullabysta - czy na prawdę chcesz regulować oknami? Owszem można uchylać okna automatycznie, ale nie wszystkie i to jest cholernie drogie. Mikroroszczelnienie nie zapewni odpowiedniej wentylacji i trzeba by mieć wentylację higrosterowaną. Sęk w tym, że nie wiem kogo pytać jak to zrobić. Boję się, że wentylacja będzie u mnie do d...

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do Frankai,

czy widziałeś kiedyś konstrukcję domu (szkielet) wypełniony np. samą wełną?

Budynek wymaga uszczelnienia i to w głównej mierze przed ucieczką ciepłą. Między innymi po to większość ludzi, wymienia okna. W tym to kierunku idą tez najnowsze technologie budowy domów.

Oczywiście można dom, czy też konstrukcję dachu, uszczelnić opóźniaczem pary (paroizolacją), ale równie dobrze można to zrobić płytami gipsowo-kartonowymi czy też poszyciem ścian czy dachu dachu. Wymaga to jednak usczelnienia styków i połaczeń z konstrukcją np. za pomocą specjalych mas.

Powiem szczerze, nie wiem jak długo trzeba mieć otwarte okna, żeby wentylacja była ok, ale wydaje mi się że lepiej kontrolować to oknami niż ....., no właśnie, szczerze mówiąc nie wiem jak to kontrolować:smile:.

Może jak wyjdzie grzyb to znak że trzeba szerzej otwierać okna:smile:.

Chcę np. kupić okna , byłem w 10 firmach. Żebyście wiedzieli czego sie dowiedziałem.Tragedia, im więcej wiem, tym większy problem mam:smile:, ale może tak musi być?

Pzdrw

Artur

lullabysta - gdzieś widziałem dowód na to, że mikrorozszczelnienie nie wystarczało.

Mario - dzięki zaraz tam idę.

W.Nitka - okna się wymienia nie tylko ze względu na szczelność. Ważne jest k szyb i ramy, estetyka i trwałość. Co do tego, że jest potrzebna paroizolacja, to przekonaj ekspertów z Rockwoola, Paroca i Lafarge. Ja na razie chyba skorzystam z ich rad.

Redakcjo - prosimy o rozstrzygnięcie sporu przy pomocy ekspertów.

Frankai-nie mówię że mikrowentylacja wszystko załatwi,zastanawiam się tylko czy nie lepiej sterować wymianą powietrza za pomocą okien(np. uchylając je,lub otwierając) niż np: ścian,bo to już trudne może być i skąd wiem że moje ściany nie są zbyt paroprzepuszczalne.

Myślę więc że na poddaszu nalęży dać wszędzie folię, a nie tylko w kuchni bądź w łazience, a kiedy potrzeba uchylić okno.

W końcu nie w każdym pomieszczeniu musi być taka sama wymiana powietrza o różnych porach dnia, czy nawet tygodnia.

pzdrw

Artur

Lullabysta - gdzieś były obliczenia ile przepuści ściana, jako dowód że czy damy styropian czy wełnę jest to nieistotne. Były to jakieś znikome ilość pary. Tak więc nie bój się, że przez ścianę ucieknie Ci zbyt dużo pary.

W.Nitka - zastanowiłem się jeszcze raz i przyznałbym Ci rację, że bez paroizolacji wywyiewałoby ciepło, tak jak przez szpary w starych oknach, ale z dwóch powodów tak nie będzie. Jeden to fakt, że folia wstępnego krycia nie dopuszcza do takich przeciągów, drugi że ocieplenie z wełny jest dociśnięte do krokwi, a w starych oknach masz powietrze między skrzydłami.

Może tylko krótki przykład:

według badań kanadyjskich (rejon Ottawy) przez jeden metr kwadratowy opóźniacza pary (paroizolacji) w ciagu jednego sezonu grzewczego przepływa ok. 1/3 litra wody. Natomiast przez dziurkę wielkości 2x2 cm wykonaną w tej folii, w tym samym czasie, przepływa 30 litrów wody.

Jak myślisz co się stanie z tą wodą przy różnicy temperatur na zewnątrz w wewnątrz budynku?

Do Wojciech Nitka

Panie, skończ Pan z tym idiotycznym określeniem opóźniacz pary. Jakiś filozof dłubinosek stworzył tego potworka, a Pan z uporem to powtarza. Izolacja termiczna też nie zatrzymuje 100% ciepła, ale nikt nie próbuje jej nazywać opóźniaczem ciepła.

Według technicznej literatury zachodniej tzw u nas paroizolację określa się mianem "vapor diffusion retarder" (opóźniacz dyfuzji pary - to dla Anonimowego). Jego zadaniem nie jest zatrzymanie pary wodnej, co sugeruje nazwa paroizolacja, lecz dozowanie przepływu pary, w takich ilościach by, jeżeli nastąpi kondensacja pary, to w minimalnych ilościach.

Stąd na opóźniacz pary stosuje się folie o przepuszczalności pary w granicach 2-6 g/m2/24g. Folie nieprzepuszczające pary, lub przepuszczające je w minimalnych ilościach, np grube PE folie budowlane czy grube folie aluminiowe nie spełniają tych wymagań. Nie spełniają tych wymagań też folie o dużej paroprzepuszczalności - przepuszczać mogą jednocześnie zbyt duże ilości pary co groźić może kondensacji pary.

Przyznam,że jestem tym zaskoczony bo wynika z tego następujący wniosek:

gdybym zastosował folię o paroprzepuszczalności 0 g/m2/d, to byłoby niedobrze.

W jakim celu należy wpuścić w izolację te kilka gram ? Przecież każde podniesienie wilgotności termoizolacji wiąże się z większym przepływem ciepła.

W.NItka - w przykladzie z Ottawy podal Pan wielkosc przeplywu przez paroizolacje w litrach... wody czy pary wodnej. Poza tym jakie byly w tym przykladzie temperatury graniczne i wilgotnosc wzgledna powietrza zewnetrznego i z czego byla sciana. Czy tez moze byl to przeplyw przez sama folie?]

Czyli wynika z tego ze dobrze jest zastosowac paroizolacje (polskie nieokladne tlumaczenie bardziej mi lezy bo jest krotsze) ale nie za szczelna.

Ja wole zrobic paroizolacje i dobrze zwentylowac pomieszczenia. Bo wieksza ilosc pary wodnej jest odprowadzana przez wentylacje i przymyki okienne oraz nieszczelnosci niz przez sciane czy polac dachu.