Frankai 26.04.2002 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 Araman - ludziska się zastanawiają czy drzwi od garażu mogą wchodzić do wiatrołapu, bo chyba im smród wejdzie do domu, a Ty się dziwisz, że nie jestem pewien, czy nie będzie lecieć otwartą rurą? Mój samochód póki co jest w miarę nowy, a poza tym stoi w szopie, więc trudno mi oceniać na swoim przykładzie. Garaże które znam mają już parę lat i zdążyły naciągnąć beznzynowo-olejowego zapachu. Kiedyś ktoś pisał, że firma produkująca kominek pokazała mu, że wlot ma być od zachodu, a komin od wschodu i ciąg będzie OK. Umieszczając go w garażu (nawet nieszczelnym) pogarszamy te warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.04.2002 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 Hej, hej. Moja rura od powietrza wychodzi na zewn./po krakowsku "na pole"/. To nie ja pytałam o garaż tylko "majki", a to nie jedno i to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.04.2002 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 Majka - sorry za pomyłkę. Ostatnio nieźle ganiam w robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 28.04.2002 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2002 Frankai buduję juz trzeci dom ( ten ostatni od podstaw a dwa inne wykańczałem) we wszystkich garaż jest w budynku i ani razu nie czułem zapachu benzyny. Może coś z moim nosem. Wybacz tę kwestię samochodu nie chciałem cię urazić. A tak na marginesie ciekawe co sądzą inni na temat, sprawdzę w archiwum i może wrzucę na Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 03.05.2002 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2002 A ja wczoraj słyszałem fajną rzecz. Żeby użyć rury "spiro" tej rozciaganej.Tanio i zazbrojona, no i owinięta nierdzewkiem.A w ogóle to najlepsza podobno prostokątna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 03.05.2002 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2002 A jak powietrze bedzie się chowac po rogach rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 06.05.2002 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2002 Jak wygląda sprawa z zamykaniem tej rury w okresach, w których nie korzysta się z kominka?A może wogóle nie trzeba jej zamykać.Alicjanka pisze, że może nią wiać. Może i tak, ale tą rurę podłącza się do komory paleniskowej. Czyli zimne powietrze będzie co najwyżej krążyło w kominie. Może się mylę. To tylko teoria. Co na to praktycy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 09.05.2002 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2002 słuchajcie - ja też wtrynię 3 groszę.z praktyki:- przekrój rury związany z mocą wkładu kominkowego, przy kominkach otwartych najlepiej zrobić nawiew do pomieszczenia (a nie do kominka) przez anemostat- kształt rury bez znaczenia- zasysanie tylko z zewnątrz (odpowienie nad- i podciśnienie w poszczególnych pomieszczeniach)- podejście do kominka najlepiej rurą żeliwną poźniej spiro, do spiro można kupić "przepustnicę", którą ręcznie można zamykać w okresach kiedy kominka nie używamy- ściany na których opiera się kominek z materiałów ceramicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 10.05.2002 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 tom co to jest spiro?A tak przy okazji temat dotyczył raczej kominków z zamkniętą komorą spalania i sposobem dostarczenia do niej świeżego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpy 10.05.2002 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Witam Może ja odpowiem. Rura spiro jest to rura aluminiowa zwijana z cienkiej blachy. Jej zaletą jest możliwość rozciągnięcia do 2,7 krotnej długości (jak podaje większość producentów) to znaczy z kupionej rury o długości 1m. Zrobisz 2,7m.Kominki z zamkniętą komorą spalania mają zazwyczaj kruciec przyłączeniowy do powietrza i tej średnicy dobrzy było by zastosować rurę.Jeżeli idzie o cały układ to proponuję rurą z PCV fi 110 (zwykłą kanalizacyjną) zakończoną równo z powierzchnią ściany lub posadzki w przestrzeni kominka a dalej rurę spiro fi 100 z odpowiednią przepustnicą, jeżeli kominek w taką nie jest wyposażony. Rurę spiro i przepustnicę instaluję się równocześnie z montażem wkładu. Ewentualne różnice w średnicy można skorygować króćcem redukcyjnym z blachy ocynkowanej wykonanym przez blacharza (coś w rodzaju rury spustowej) Wlot rury PCV można zabezpieczyć kratką wentylacyjną z odpowiednio gęstą siatką, co prawda fachowiec instalujący kominek u moich rodziców, stwierdził, że jest to zbędny, i poniekąd miał rację, bo owady nie lubią spalenizny a taki zapach będzie się utrzymywał w lecie, to raz a dwa natomiast w zimie ciąg powietrza nie pozwoli im się utrzymać a w komorze spalania po prostu zginą.Bobiczek nie pisz takich herezji na temat prostokątnej rury bo najlepsze są okrągłe gładkościenne. Uzasadnienie? Rura okrągła ma najlepszy stosunek powierzchni przekroju do obwodu a z tego wynika najmniejsze tarcie czyli najmniejszy opór przepływu. Jednak to się uwzględnia tylko przy projektowaniu wentylacji w tym konkretnym przypadku całkowicie niema to znaczenia [ Ta Wiadomość była edytowana przez: jarpy dnia 2002-05-11 02:10 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 12.05.2002 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2002 To jest konkretna odpowiedź. Wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek ze środy 15.05.2002 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 zamontowałem rurę 160 z PCW i pod kominkiem wykonałem podmurówkę z cegły, tak że kominek nasadziłem na tą podmurówkę. W dole kominka wywierciłem otwory które doprowadzają powietrze do paleniska. W ten sposób uzyskałem szczelne połączenie rury z paleniskiem. Nie muszę się martwić o dmuchanie zimnego powietrza do pokoju i o mrówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.05.2002 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 jedna uwaga co do rur prostokątnych - taką rurę można wykonać w dowolnym kształcie np 5cm X 40cm i schować ją w podłodze. Inna sprawa że rury aluminiowe spiro są mniej trwałe mechanicznie niż ocynkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.05.2002 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 kanały prostokątne są powszechnie stosowane w wentylacji i aż tak bardzo bym ich nie dyskryminował choć faktycznie ich "efektywność" jest mniejsza niż okrągłych - ale czy ktoś widział kanał okrągły np 0,5m2? Ale my chyba w takiej skali nie operujemy sese Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpy 16.05.2002 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 tom soyer!Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości co do powyższych wypowiedzi, a na swoje wytłumaczenie rura spiro będzie zabezpieczona przed uszkodzeniami mechanicznymi poprzez obudowę kominka, a co do okrągłych to zabolała mnie ich dyskryminacja, więc chciałem wykazać ich przewagę w jednym konkretnym przypadku - tu opory przepływuPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 16.05.2002 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Swoje 3 grosze jeszcze dołożę. Rury okrągłe to lepsza charakterystyka hydrauliczna - fakt. Jednak spiro ma dużo większe opory przypływu niż rura gładka. Myślę, że w wielu przypdakach większe niż gładki kanał prostokątny, np z tworzywa. A im większe opory hydrauliczne, tym gorszy efekt - w skrajnym przypadku wywołana różnicą temperatur różnica ciśnień na wlocie i wylocie z rury zniwelowana będzie w całości przez opory przepływu i powietrze taką rurą nie będzie dostarczane. Uciec przed tym można zwiększając średnicę spiro, a to nie zawsze jest możliwe. Dlatego osobiście polecam gładkie rury PVC z przejściówką z blachy ocynk w rejonie kominka i wyższych temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts