Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura do zimnego powietrza do kominka?

Herne

Recommended Posts

Araman - ludziska się zastanawiają czy drzwi od garażu mogą wchodzić do wiatrołapu, bo chyba im smród wejdzie do domu, a Ty się dziwisz, że nie jestem pewien, czy nie będzie lecieć otwartą rurą? Mój samochód póki co jest w miarę nowy, a poza tym stoi w szopie, więc trudno mi oceniać na swoim przykładzie. Garaże które znam mają już parę lat i zdążyły naciągnąć beznzynowo-olejowego zapachu.

Kiedyś ktoś pisał, że firma produkująca kominek pokazała mu, że wlot ma być od zachodu, a komin od wschodu i ciąg będzie OK. Umieszczając go w garażu (nawet nieszczelnym) pogarszamy te warunki.

Frankai buduję juz trzeci dom ( ten ostatni od podstaw a dwa inne wykańczałem) we wszystkich garaż jest w budynku i ani razu nie czułem zapachu benzyny. Może coś z moim nosem. Wybacz tę kwestię samochodu nie chciałem cię urazić. A tak na marginesie ciekawe co sądzą inni na temat, sprawdzę w archiwum i może wrzucę na Forum

Jak wygląda sprawa z zamykaniem tej rury w okresach, w których nie korzysta się z kominka?

A może wogóle nie trzeba jej zamykać.

Alicjanka pisze, że może nią wiać. Może i tak, ale tą rurę podłącza się do komory paleniskowej. Czyli zimne powietrze będzie co najwyżej krążyło w kominie. Może się mylę. To tylko teoria. Co na to praktycy?

słuchajcie - ja też wtrynię 3 groszę.

z praktyki:

- przekrój rury związany z mocą wkładu kominkowego, przy kominkach otwartych najlepiej zrobić nawiew do pomieszczenia (a nie do kominka) przez anemostat

- kształt rury bez znaczenia

- zasysanie tylko z zewnątrz (odpowienie nad- i podciśnienie w poszczególnych pomieszczeniach)

- podejście do kominka najlepiej rurą żeliwną poźniej spiro, do spiro można kupić "przepustnicę", którą ręcznie można zamykać w okresach kiedy kominka nie używamy

- ściany na których opiera się kominek z materiałów ceramicznych

Witam

Może ja odpowiem. Rura spiro jest to rura aluminiowa zwijana z cienkiej blachy. Jej zaletą jest możliwość rozciągnięcia do 2,7 krotnej długości (jak podaje większość producentów) to znaczy z kupionej rury o długości 1m. Zrobisz 2,7m.

Kominki z zamkniętą komorą spalania mają zazwyczaj kruciec przyłączeniowy do powietrza i tej średnicy dobrzy było by zastosować rurę.

Jeżeli idzie o cały układ to proponuję rurą z PCV fi 110 (zwykłą kanalizacyjną) zakończoną równo z powierzchnią ściany lub posadzki w przestrzeni kominka a dalej rurę spiro fi 100 z odpowiednią przepustnicą, jeżeli kominek w taką nie jest wyposażony. Rurę spiro i przepustnicę instaluję się równocześnie z montażem wkładu. Ewentualne różnice w średnicy można skorygować króćcem redukcyjnym z blachy ocynkowanej wykonanym przez blacharza (coś w rodzaju rury spustowej) Wlot rury PCV można zabezpieczyć kratką wentylacyjną z odpowiednio gęstą siatką, co prawda fachowiec instalujący kominek u moich rodziców, stwierdził, że jest to zbędny, i poniekąd miał rację, bo owady nie lubią spalenizny a taki zapach będzie się utrzymywał w lecie, to raz a dwa natomiast w zimie ciąg powietrza nie pozwoli im się utrzymać a w komorze spalania po prostu zginą.

Bobiczek nie pisz takich herezji na temat prostokątnej rury bo najlepsze są okrągłe gładkościenne. Uzasadnienie? Rura okrągła ma najlepszy stosunek powierzchni przekroju do obwodu a z tego wynika najmniejsze tarcie czyli najmniejszy opór przepływu. Jednak to się uwzględnia tylko przy projektowaniu wentylacji w tym konkretnym przypadku całkowicie niema to znaczenia

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: jarpy dnia 2002-05-11 02:10 ]

zamontowałem rurę 160 z PCW i pod kominkiem wykonałem podmurówkę z cegły, tak że kominek nasadziłem na tą podmurówkę. W dole kominka wywierciłem otwory które doprowadzają powietrze do paleniska. W ten sposób uzyskałem szczelne połączenie rury z paleniskiem. Nie muszę się martwić o dmuchanie zimnego powietrza do pokoju i o mrówki.

tom soyer!

Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości co do powyższych wypowiedzi, a na swoje wytłumaczenie rura spiro będzie zabezpieczona przed uszkodzeniami mechanicznymi poprzez obudowę kominka, a co do okrągłych to zabolała mnie ich dyskryminacja, więc chciałem wykazać ich przewagę w jednym konkretnym przypadku - tu opory przepływu

Pozdrawiam

Swoje 3 grosze jeszcze dołożę. Rury okrągłe to lepsza charakterystyka hydrauliczna - fakt. Jednak spiro ma dużo większe opory przypływu niż rura gładka. Myślę, że w wielu przypdakach większe niż gładki kanał prostokątny, np z tworzywa. A im większe opory hydrauliczne, tym gorszy efekt - w skrajnym przypadku wywołana różnicą temperatur różnica ciśnień na wlocie i wylocie z rury zniwelowana będzie w całości przez opory przepływu i powietrze taką rurą nie będzie dostarczane. Uciec przed tym można zwiększając średnicę spiro, a to nie zawsze jest możliwe. Dlatego osobiście polecam gładkie rury PVC z przejściówką z blachy ocynk w rejonie kominka i wyższych temperatur.