Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wysypac droge przed domem?

Recommended Posts

To zależy co zamierzasz dalej z tą drogą zrobić.

Jeśli ma tam być w przyszłości kostka na przykład, to moim zdaniem - żeby się w koszty niepotrzebne nie wpędzać - wybierz od razu humus (czy glinę jeśli taką jest u ciebie) i wysyp tłuczeń (możesz to zrobić nawet teraz w zimie), a kostkę możesz zrobić później. A wysypany tłuczeń w miedzy czasie pięknie sobie zagęścisz jeżdżąc samochodem po drodze.

Ja tak planuje u siebie.

dobrze gadają

najpierw korytowanie, tłuczeń (gruby kamień), a na to albo kliniec (drobniejszy) albo zwietrzelinę. Zagęszczarka i droga gotowa. Pamiętaj o krawężnikach, żeby wszystko trzymało się kupy. My z sąsiadami robiliśmy drogę wew(7,5 x 20 m) i wyszło nam w sumie 4000 zł. Poszło 50 ton tłucznia, 30 zwietrzeliny i dwa dni roboty.

U nas została wybrana wierzchnia warstwa, na dół poszedł gruby kamień, na to drobniejszy, obie warstwy zagęszczone, a w przyszłości (w miarę możliwości finansowych) kostka.

W całej drodze biegnie dren ze spadkiem w stronę bramy, zakończony studzienką, żeby woda w kamieniu nie stała.

:wink:

• 1 year później...

Ja mam mokro, wcześniej jezioro było na działce.

Ił i glina warstwowo nie przepuszczają wody.

Kilkanaście cm kamienia tworzy sporą warstwę chłonną, nawet intensywne opady nie robią nawet kałuży.

Raz zauważyłem lustro wody nad kamieniem, wtedy chmura się oberwała, ale jak deszcz zelżał ( nie przestał padać) to woda zniknęła.

To było niedawno po prawie miesiącu ciągłych opadów .

Teraz wiem że zawsze wjadę na działkę i błota już nie zobaczę nigdy :)