Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Obecnie jesteśmy po pierwszych wycenach tynków oraz hydrauliki.

Czy cena 25 zł za metr2 z materiałem oraz robocizną za tynki to cena przystępna?

Hydraulika: kotłownia - piec na paliwo stałe, podłogówka góra i dół, podłączenie wody - koszt z materiałem i robocizną 52 tys.

Co sądzicie o tych wycenach?

Trochę się przeraziłam tą hydrauliką :eek:

A jak jest u Was?

Jaki koszt może mnie czekac przy elewacji?????

Witam,

U Nas tak:

-tynki maszynowe gips dolina nidy 556m2 po 22zł materiał z robocizną. Tynkowaliśmy wszystkie sufity pozą góra i garażem

-hydraulika wod-kan + podłogówka góra dół + piec Junkers kondensacyjny + zasobnik 150l + kaloryfery do 2 łazienek i do kotlowni i do garazu KERMI + wszystkie bajery buzery sterowniki czujniki itd z robocizną 32 tyś.

- elewacja 350m2 w projekcie bez zmian komplet czyli podstawa+ tynk + deska ozbobna+ podbitka + parapety+ cokół 36tyś

Pozdrawiamy i powodzenia :)

Cześć,

co powiecie o wentylacji i akustyce w Waszych Kasjopeach? Czy zapachy z kuchni lub garażu przedostają się do innych pokojów lub kondygnacji? Czy po kondygnacjach niesie się echo? Czy dźwięki dochodzące z parteru (np. z telewizora w salonie, urządzeń kuchennych itp.) przeszkadzają (np. z powodu zniekształcenia, wzmocnienia lub niewytłumienia) w pokojach na piętrze? Czy któreś z pomieszczeń są szczególnie dobre lub złe akustycznie, np. wyraźnie słychać kąpiel, spuszczanie wody, wentylację mechaniczną w którejś sypialni? Pytanie kieruję zarówno do użytkowników Kasjopei jak i innych forumowiczów, którzy mają zdanie na ten temat.

Oprócz tego chciałbym spytać czy schody są wygodne w użytkowaniu? Czytałem sugestie, żeby je poszerzyć i nie robić zabiegowymi. Jaka jest Wasza opinia?

Rozważam budowę Kasjopei 3 (ze zmianami). Zobaczenie budynku na żywo ułatwia zrozumienie potrzebnych zmian i rozwiewa wątpliwości, dlatego chciałbym poprosić szanownych Forumowiczów o spotkanie i umożliwienie obejrzenia Kasjopei. Czy byłaby taka możliwość w województwie mazowieckim?

Widziałem SSZ Kasjopei 3. Parter wygląda przestronnie, piętro trochę mniej, poddasze za niskie, żeby było użytkowe.

Ogólnie fajnie wygląda dom wg tego projektu. Wydaje się, że będzie funkcjonalny. Polecam wszystkim obejrzenie gotowego budynku przed budową, bo jest wiele rzeczy do odkrycia i dużo można zmienić pod siebie. W jednym poście ciężko byłoby je streścić.

ciekawe, bo nikt go nie ma :p i projekt go nie przewiduje, przedstawiciel sam nie wie najwyraźniej co mówi, przypatrz się rysunkom szczegółowym, pod każdym słupem jest wylana ława fundamentowa, przecież taki słup nie może stać na chudziaku skoro ma coś podtrzymywać (w tym wypadku ściany piętra) jedyny słup jaki jest w części garażowej to ten schowany później w ścianie między kotłownią a garażem. Zakładam, że słup o którym mówisz jest mniej więcej w połowie garażu taki mały kwadracik na linii podciągu tak? to nie jest słup (tak samo to interpretował mój sąsiad nie mający z budowlanką nic wspólnego) to jest kratka - odpływ.