Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może trochę o czymś innym ale na temat mam nadzieję.

Ostatnio zastanawiałem się co bym zrobił inaczej a czego nie da się już zmienić (przynajmniej nieinwazyjnie i bez kosztów), jest parę rzeczy:

odwodnienie garażu - mam 3 wpusty punktowe, wystarczyłby jeden lub jeden podłużny;

powiększyłbym garaż - poszerzył choćby o 0,5m, jest podwójny ale dla średnich samochodów to trochę mało;

ze względu na wylewany również drugi strop, poddasze wyszło troszeczkę za niskie o ok 5-10cm i o tyle podniósłbym murłaty, np przez podwyższenie wieńca lub zastosowanie większej - wyższej murłaty;

wygospodarowałbym miejsce w kuchni na wbudowany ekspres do kawy, choć może ktoś tak ma i to przeklina, wydaj się to być dobrym rozwiązaniem;

zamontowałbym 2-3 więcej obwodów krzyżowych i schodowych na dole tak żeby włączniki świateł były w większej liczbie, mało ich nie jest ale czasem brakuje, nie musi się wszystko włączać z każdego miejsca ale warto w odpowiednim czasie popracować nad punktami oświetleniowymi, których wyszło mi grubo ponad 70;

zamontowałbym wyłącznik oświetlenia zewnętrznego również na górze w sypialni;

Generalnie nie ma co narzekać, mieszka się fantastycznie ale może kogoś budującego to natchnie.

Właśnie ja jestem takim "przed zakupem projektu" którego właśnie najbardziej trapi ten garaż:) Właśnie doszedłem do postu 2386 za którego dziękuję:)

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie ja jestem takim "przed zakupem projektu" którego właśnie najbardziej trapi ten garaż:) Właśnie doszedłem do postu 2386 za którego dziękuję:)

Tak czytam post Yesko i w sprawie punktów oświetlenia, to jak dla mnie ma za mało do wygodnego użytkowania. Nam ogólnie wyszło ok. 150 sztuk (włączniki, gniazdka itp.) i przyznam, że jeszcze kilka bym dołożyła. potwierdzam wbudowany ekspres, to jest to :D

Moja kuchnia już ma 2 miesiące i ma sie świetnie ale jakoś nie mam okazji zrobic zdjec jak jest posprzatne... Zrobie i wrzuce tylko dzis mam kuchnie po robieniu pierogów z dziecmi wiec masakra :)

A Twoja?

No ładnie 2 miesiące i się nie pochwalić:cry: okrutna jesteś ;-) no nic czekam:popcorn:

Moja kuchnia właściwie gotowa, tzn. czekam na nowe cokoły, niestety stolarz pomylił kolory i musi wymienić. Także jak będzie kompletna wstawię fotki :)

Subiektywnie myśląc wydaje mi się że przy powiększonym garażu jedna brama lepiej pasuje niżeli dwie oddzielnie. Orientuje się ktoś jaka jest najszersza brama w seryjnej produkcji ( nie chodzi mi tutaj o przemysłówkę)?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Najszersza brama z typowych z firmy Wiśniowski to 5,5 metra 6700 zł(automatyczna złoty dąb,orzech,antracyt)

Najszersza brama z typowych z firmy Wiśniowski to 5,5 metra 6700 zł(automatyczna złoty dąb,orzech,antracyt)

u nas lipa wyszła, mysleliśmy od początku o przesuwnej bramie duzej 5m, ale okazuje sie ze to obciażenie ma jeszcze aż ze 2m i nie zmiesci sie nam na działce... jest jeszcze suwana w szynie ale te szyne trzeba czyścic zimą pewno dbac by nie przymarzło eee lipa... pewnie wstawimy brame węższą ;/

I jeszcze raz schody, teraz już czyste;)

[ATTACH=CONFIG]322930[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322931[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322932[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322933[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322957[/ATTACH]

skoeniak przepięknie!!!!!!!!!!!!!!! Fajnie tak patrzec na piekny gotowy domek :)

Tylko brakuje mi rzutu jadalni patrząc z salonu:)

Wrzucisz?:)

Zgodnie z obietnicą moja kuchnia, co prawda brakuje jeszcze świateł nad barkiem oraz zegara na cegle, ale :)

[ATTACH=CONFIG]322916[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322917[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322918[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322920[/ATTACH]

Super gustownie urzadzona kuchnia☺ milo podziwiac. Prosba rowniez o zdjecia salonu i jadalni☺ pozdrawiam

Eveline dzięki:hug:

Julkawwy dziękuję, mam nadzieję,że nie zawiodłam ;)

brzozas bardzo miło słyszeć takie słowa :) tzn. czytać ;)

Nie ma problemu, jutro zrobię fotki i wrzucę, chociaż w jadalni tylko stół, a salon pusty ;)

Skoeniak, no coś Ty, nie zwiodłaś, absolutnie:) Domek bajka, nic tylko mieszkać:)

I jeszcze raz schody, teraz już czyste;)

[ATTACH=CONFIG]322930[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322931[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322932[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322933[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]322957[/ATTACH]

Skonieak mam do Ciebie pytanie o Twoje schody:) co to za materiał ten bialy od frontu na każdym schodku? Pytam gdyż bardzo mi się podobają takie schody, szczerze mowiac myslalem o czyms w podobnym stylu na wysoki połysk plus balustrada ze szkla:) generalnie nie mogę się już doczekać budowy:yes: projektant konczy adaptacje w przyszłym tygodniu i jeśli się uda z nowymi przepisami to początek września zaczynamy przygodę pt. BUDOWA:D Pozdrawiam