Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo ładne, nasz architekt chyba przemyślał wszystko bo stwierdził że schody sa już ok i że będą wygodne ;)

A czy okna robiliście też wg projektu bo też się czepiał ze są niestandardowe i będą droższe.

Tak, właściwie okna zgodnie z projektem. Jedyne zmiany, można nazwać kosmetyczne, to: okno w jadalni jest powiększone (chodzi o wysokość, szerokość bez zmian ) do wymiarów okien narożnych w salonie, poza tym zlikwidowaliśmy tego fixa w salonie, likwidacja bocznego okna w kuchni oraz likwidacja okna na klatce schodowej i zamiana okna w kotłowni na drzwi. Poza tym wszystko tak jak w projekcie. A co ma na myśli określając je niestandardowymi? Żadna z firm wyceniających okna nie wspomniała, że są jakoś specjalnie inne czy coś tego typu ;)

Tak, właściwie okna zgodnie z projektem. Jedyne zmiany, można nazwać kosmetyczne, to: okno w jadalni jest powiększone (chodzi o wysokość, szerokość bez zmian ) do wymiarów okien narożnych w salonie, poza tym zlikwidowaliśmy tego fixa w salonie, likwidacja bocznego okna w kuchni oraz likwidacja okna na klatce schodowej i zamiana okna w kotłowni na drzwi. Poza tym wszystko tak jak w projekcie. A co ma na myśli określając je niestandardowymi? Żadna z firm wyceniających okna nie wspomniała, że są jakoś specjalnie inne czy coś tego typu ;)

Chodziło mu o to że firmy maja określone rozmiary okien (na swoich stronach) a te z projektu są inne i dlatego podobno będą droższe. Muszę chyba zadzwonić do jakiejś firmy i poprosić o wycenę , bo może nie ma żadnej różnicy.

karol1460 jeśli chodzi o łazienki na piętrze to nic nie zmieniłam, są takie jak w projekcie. Łazienka dziecięca ta IMG_4059.JPG Na zdjęciu nie widać ściany po lewej stronie bo tam nie ma płytek na ścianie. W przyszłości będzie tam pralka i suszarka oraz półki, wszystko za przesuwnymi drzwiami. Pewnie część z nich będzie lustrem. Na zdjęciu nie widać długiej umywalki bo nie została zamontowana z powodu trudności technicznych. Musimy poczekać na szafkę i wtedy ją osadzimy.

Dla zainteresowanych:

- bateria umywalkowa Kludi Bozz 382440576

- umywalka cento kerasan 80x45 353301

- wc muszla podwieszana Olimpia

- clear deska wolnoopadająca

- przyciski Grohe

- kabina prysznicowa Annea 90x90

- bateria pod prysznic bozz natryskowa podtynkowa 389550576 + zestaw raindance select Hansgrohe

- płytki Luchetta Baldocer + Max Soft Grey

-grzejnik Enix focus fxb

Łazienka przy sypialni. Bez zmian.

IMG_4066.JPG

IMG_4067.JPG

IMG_4068.JPG

IMG_4070.JPG

IMG_4071.JPG

Dla zainteresowanych:

-płytki Riviera Grey + Peronda Botania Colmar + Foresta Roble

- wc muszla podwieszana Olimpia

- clear deska wolnoopadająca

- przyciski Grohe

- bidet podwieszany Olimpia

- bateria bidetowa Kludi Bozz 385330576

- kabina prysznicowa Annea 90x90

- bateria pod prysznic bozz natryskowa podtynkowa 389550576 + zestaw raindance select Hansgrohe

- bateria umywalkowa Kludi Bozz 382960576

- umywalki Vitra Geo 4423B003

- wanna Linares Riho 170x75

- bateria podtynkowa wannowa Kludi Bozz 386570576

- Kludi fizz zestaw wannowo natryskowy 676700500

- Hansgrohe Exafil Wannowy 58116180 - nalewanie przez przelew

Na sam koniec kotłownia i brodzik . Brodzik pierwotnie był w łazience na parterze ale ją pomniejszyłam i prysznic, który tam był zrobiłam w kotłowni.

IMG_4053.JPG

155.JPG

miss_piggy nie mogę się połapać w twoich łazienkach...

która jest która??

powiększaliście je, bo na zdjęciach są takie "większe" niż u mnie

Edytowane przez miss_piggy

Cos w tym jest chyba Mój "fachowiec" od okien najprawdopodobniej zamówił standardowe, dlatego musieliśmy dorobić brakujące fragmenty ścian. Koleś upieral się, że mierzył i zdziwiony, że nie pasują. Wychodzi na to, że po zamówieniu okien zburzyliśmy kawałek budynku :D Ale było minęło. Temat dla mnie zamknięty.

Jak ktoś w mysli o drutexie, to radzę zastanowić się jeszcze sto razy Traktowanie klienta w centrali mozna śmiało nazwać olewką. Nie reaguja na skargi, nie odbieraja telefonu itp Podsumowując: jeśli cokolwiek będzie nie tak z oknami czy montażem, to zostaje tylko sąd. ja żałuję, że ich nie pozwałam.

Cos w tym jest chyba Mój "fachowiec" od okien najprawdopodobniej zamówił standardowe, dlatego musieliśmy dorobić brakujące fragmenty ścian. Koleś upieral się, że mierzył i zdziwiony, że nie pasują. Wychodzi na to, że po zamówieniu okien zburzyliśmy kawałek budynku :D Ale było minęło. Temat dla mnie zamknięty.

Jak ktoś w mysli o drutexie, to radzę zastanowić się jeszcze sto razy Traktowanie klienta w centrali mozna śmiało nazwać olewką. Nie reaguja na skargi, nie odbieraja telefonu itp Podsumowując: jeśli cokolwiek będzie nie tak z oknami czy montażem, to zostaje tylko sąd. ja żałuję, że ich nie pozwałam.

Rozumiem że właśnie macie okna z Drutexu :)

Ja wysyłałam zapytanie o wycenę do kilku z tej firmy i jedni wysłali tylko wycenę okien (pomijając rolety), od innych nawet wycen nie dostałam, więc odpuściłam.

Mam wycenę kilku firm i nie słyszałam o niestandardowych oknach. Ale możliwe że ten etap dopiero przede mną, bo jeszcze okien nie mamy

Dostaliśmy zmianę zapisu w decyzji o warunkach zabudowy:lol2: Rozpatrzono naszą prośbę pozytywnie i podwyższono nam wysokość górnej elewacji frontowej do 4,50 na wysokość górnej elewacji frontowej do 6,30. :) Uargumentowano to tylko jednym zdaniem: Planowana inwestycja nie zakłóca ładu przestrzennego istniejącej zabudowy ul. P...... Nie mogę się nacieszyć :)

Życzę wszystkim forumowiczom Wesołego Alleluja.

Gratuluję ! :hug:

Dostaliśmy zmianę zapisu w decyzji o warunkach zabudowy:lol2: Rozpatrzono naszą prośbę pozytywnie i podwyższono nam wysokość górnej elewacji frontowej do 4,50 na wysokość górnej elewacji frontowej do 6,30. :) Uargumentowano to tylko jednym zdaniem: Planowana inwestycja nie zakłóca ładu przestrzennego istniejącej zabudowy ul. P...... Nie mogę się nacieszyć :)

Życzę wszystkim forumowiczom Wesołego Alleluja.

witam

chciałam zapytać jakie były u Was koszt robocizny SSO. Czekam na wycenę ekipy i byłabym wdzięczna za info

Materiały zamierzasz kupić sama??? Daj znać ile chcieli za całość, materiały plus robocizna. Ja kończę budowlankę. Całość budowlanki (bez dachu) materiały plus robocizna 155 tyś. Wyższe fundamentu, dodatkowe słupy, strop lany, stopień przy wejściu na niezależnych słupkach betonowych. Ceny z opolskiego.

Materiały zamierzasz kupić sama??? Daj znać ile chcieli za całość, materiały plus robocizna. Ja kończę budowlankę. Całość budowlanki (bez dachu) materiały plus robocizna 155 tyś. Wyższe fundamentu, dodatkowe słupy, strop lany, stopień przy wejściu na niezależnych słupkach betonowych. Ceny z opolskiego.

Tak materiały będę kupować sama dlatego pytam o koszt robocizny samej

Tak materiały będę kupować sama dlatego pytam o koszt robocizny samej

Opłaca ci się kupno materiałów we własnym zakresie? Chyba, że bierzesz wszystko na 8% VATu..... Ja kalkulowałem materiały we własnym zakresie, i średnio było to dla mnie opłacalne. Kontrolowałem budowlańca jeśli chodzi o ilość użytych materiałów, faktury po każdym etapie miałem do wglądu i wszystko było OK. Moim zdaniem, jeśli masz dobrą ekipę, uczciwą to materiały które kupują z rabatem, to z taką samą ceną dostarczą je tobie. Ja np. nie miałbym pompy do betonu w cenie dostawy, bloczki droższe na fundamenty niż budowlaniec, 500 ton piasku w fundamencie po cenie 50% niższej (z własnym transportem) jak budowlaniec z dostawą itd, itp.