Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moim zdaniem nie ma się co przejmować. Jeśli dobrze rozumiem, to te "łapacze" nie do końca zatrzymują śnieg. Powinny przede wszystkim go rozbić. Ja nie dałem łapaczy (dach skończony w czerwcu br.), uważam że połacie dachu nie są na tyle duże, żeby śnieg z nich spadający mógł narobić jakieś szkody.

Myślę że to może też zależeć od kąta dachu. U nas tej zimy zauważyłam że śnieg zalegał od strony północnej (od strony garażu, kotłowni, gabinetu) ale dużo go nie było zważywszy też jaka zima była.

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

A co to a materiał drewnopodobny? My szukamy płyty HPL ale ciężko to idzie.

Żono, wprowadzasz w błąd ;)

36tyś to ściany kosztowały

10tyś podbitka

1,5tyś parapety

2tyś cokół (który na zdjęciu jeszcze nie jest zaciągnięty)

powyżej to wszystko z materiałem, rozbicia faktycznie brak

drewno to: 800zł (robocizna)+5tyś "drewno"

czyli całość ok. 55,5tyś ;) - fura pieniędzy

Cześć,

A co to a materiał drewnopodobny? My szukamy płyty HPL ale ciężko to idzie.

Zajrzyjcie na tę stronę - w sumie mają wszystko na elewację. Z tym ,że bardziej są chyba nastawieni na duże firmy niż domy jednorodzinne. Przynajmniej tak wywnioskowałem po kontakcie z Przedstawicielem.

Ja zdecydowałem się na deskę Cedral.

http://www.plastics.pl/produkty/budownictwo/plyty-i-laminaty-hpl

To jest deska elewacyjna austrothermu.

Jak tylko zrobię zdjęcie z bliska to wrzucę, ale nie jest to imitacja idealna. Nawet z dwóch metrów widać, że nie jest to drewno, bo porownywalem to z Rodeo - jest taki dziwny materiał, który wygląda genialnie. Ale jak zobaczyłem jak to jest zrobione i jak wygląda dom po paru latach, szybko się rozmyslilem - sporo informacji jest tu na forum o tym towarze. Chyba że 3 ekipy od elewacji mówiły mi, żeby to sobie darować.

Deska cedral chyba jest najtrwalszym rozwiązaniem, ale ona nawet nie próbuje imitowac drewna. Nie przypadła mi do gustu.

Kilka dni temu widziałem na KFC bardzo fajny materiał, była o nim też mowa na forum, ale to już było po fakcie ;-)

Byłem w tej firmie, można kupić*małą ilość (nawet bardzo małą, chyba od 2m2, największym problemem jest to, że wszędzie trzeba się*zdecydować na podstawie próbek 5x5 cm.

Zajrzyjcie na tę stronę - w sumie mają wszystko na elewację. Z tym ,że bardziej są chyba nastawieni na duże firmy niż domy jednorodzinne. Przynajmniej tak wywnioskowałem po kontakcie z Przedstawicielem.

Ja zdecydowałem się na deskę Cedral.

http://www.plastics.pl/produkty/budownictwo/plyty-i-laminaty-hpl

• 4 weeks później...
To jest deska elewacyjna austrothermu.

Jak tylko zrobię zdjęcie z bliska to wrzucę, ale nie jest to imitacja idealna. Nawet z dwóch metrów widać, że nie jest to drewno, bo porownywalem to z Rodeo - jest taki dziwny materiał, który wygląda genialnie. Ale jak zobaczyłem jak to jest zrobione i jak wygląda dom po paru latach, szybko się rozmyslilem - sporo informacji jest tu na forum o tym towarze. Chyba że 3 ekipy od elewacji mówiły mi, żeby to sobie darować.

Deska cedral chyba jest najtrwalszym rozwiązaniem, ale ona nawet nie próbuje imitowac drewna. Nie przypadła mi do gustu.

Kilka dni temu widziałem na KFC bardzo fajny materiał, była o nim też mowa na forum, ale to już było po fakcie ;-)

Jestem wykonawcą i zrobiłem pare realizacji z deską Rodeo, mimo, że efekt wygląda genialnie, rzeczywiście część klientów po upływie kilku lat skarżyła się na odpadające panele. Jeśli chodzi o wykończenie elewacji drewnem to fajnie sprawdza się elastyczna deska Tabulo Kosbudu, jak do tej pory żadnej reklamacji.

Witam wszystkich,

Prawdopodobnie wraz z żoną również wybierzemy projekt Kasjoepa wersja IV, przed ostateczną decyzją bardzo chcielibyśmy zobaczyć taki dom na żywo :) Czy jest ktoś z Dolnegośląska najlepiej okolice Wrocławia kto chciałby się pochwalić swoją Kasjopeą ? :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

[email protected]

Witam ponownie, czy ktoś z forum ma już za sobą budowę dachu w Kasjopea IV pow dach 221 m2 ?

Chciałbym wycenić dach i bardzo proszę o odpowiedz na poniższe pytania.

Ile kubików drewna?

Ile m2 dachówki ceramicznej wraz z docięciami ? Jaka cena za m2.

Ile gąsiorów, w projekcje jest ok 110, czy jest to realna liczba?

Jaki był koszt robocizny za m2 ?

Ile m2 wyszło podbitki.

Bardzo dziękuję

witam, w jakich rurach macie puszczoną wodę i ogrzewanie? u nas instalatorzy wodę użytkową chcą puścić w rurach zgrzewanych PP. Natomiast jeśli chodzi o ogrzewanie, to do skrzynek rozdzielczych również chcą dać rury zgrzewane PP. Wodę użytkową jeszcze mogę zaakceptować, no ale ogrzewanie to już chyba ciężko będzie mi to przełknąć.... Temat jest pilny!!!

Jakie będzie ogrzewanie?

Grzejniki czy podłogówka?

Ogrzewanie: dół podłogówka, piętro grzejniki. Z tym że dodatkowo na dole chcę dwa wyprowadzenia na grzejniki w razie W. Wodę użytkową już mam poprowadzoną w rurach PP. Natomiast słyszałem że na ogrzewanie lepiej dać pexa..... No podłogówka to chyba musi być w pexie prowadzona....