Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No nam też tak mówią, ale jak zobaczyłam to oni przy drzwiach nie robili nic, rozumiem że przy oknach kładli narożniki i to jest więcej pracy, ale drzwi nie obrabiali wcale.

Bardzo ładna podłoga. To jest deska lita czy warstwowa? To dąb czy inna?

To jest deska warstwowa ( ze względu na podłogówkę w salonie) , Dąb kl. Natur

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...
Witam,

Czy tajemnicą jest ile kosztuje budowa domu i jak to się ma do kosztów podawanych w kosztorysach udostępnianych przez biuro projektowe?

Myślę o budowie Kasjopei 7b lub 6 jak mnie będzie na to stać :-)

Pozdrawiam Maciek

Ja buduję Kasjopea 6, jeszcze nie mamy SSO ale mniej więcej wiem jakie będą koszty do tego etapu. Buduję systemem gospodarczym, jestem dogadany z hurtowniami, wydaje mi się, że jeśli doliczyć do ceny z kosztorysu ze strony 23% VAT to mniej więcej tyle mi z kieszeni zniknie ;) Co do stanu deweloperskiego i pod klucz - w przyszłym roku będę wiedzieć więcej. Liczę, że cała inwestycja nie przekroczy 900k ze wszystkim (ogrodzenie, urządzenie działki, meble, itd.). Oczywiście nie wliczam ceny działki.

Zapraszam na

http://chmielsony.mojabudowa.pl/

Czy ktos podpowie, jaka jest powierzchnia dachu glownego i daszkow bocznych, brana do rozliczenia powierzchni ocieplania?

Moze, Pan by mogl pomoc? :)

Dach głowy nad piętrem - 115m2

Dach nad kuchnia i jadalnia - 8m2

Dach nad garażem, kotłownią i pokojem - 63m2

Strop nad garażem, kotłownia i pokojem - 52m2.

Razem - 238m2.

Ja zdecydowałem się na pianę PUR- gr 20 cm.

Kosztowało mnie to 10 tyś zł z materiałem i robocizną.

Dach głowy nad piętrem - 115m2

Dach nad kuchnia i jadalnia - 8m2

Dach nad garażem, kotłownią i pokojem - 63m2

Strop nad garażem, kotłownia i pokojem - 52m2.

Razem - 238m2.

Ja zdecydowałem się na pianę PUR- gr 20 cm.

Kosztowało mnie to 10 tyś zł z materiałem i robocizną.

Bardzo dziekuje za informacje. Ja tez wybralem ostatecznie pianke :)

Teraz staram sie skalkulowac gladz gipsowa. Nie mam pojecia ile metrow mniej wiecej musze liczyc.

Czy robiles gladz gipsowa?

Edytowane przez Karolewskiej

Bardzo dziekuje za informacje. Ja tez wybralem ostatecznie pianke :)

Teraz staram sie skalkulowac gladz gipsowa. Nie mam pojecia ile metrow mniej wiecej musze liczyc.

Czy robiles gladz gipsowa?

Wiam

Może pomogę, może nie. Kasjo 3, już mieszkamy.

1. Gładzie / tynki: Zrobiliśmy w całym domu (oprócz garażu i kotłowni) tynki gipsowe, wyliczyli nam 550m2. Sam liczyłem metry z projektu - wyszło mi więcej. Nie dawaliśmy gładzi bo uważam że jak ktoś to dobrze zrobi to wystarczy pomalować. koszt 16500zł na gotowo z materiałami itp.

2. Kominek: mamy kominek 12 albo 14KW narożny. Zabudowa z płyt akumulacyjnych. Wylot spalin wykonany z kamieni po prawie 50kg każdy, w sumie chyba 16 sztuk. Po co kamienie. Podczas rozpalania otwieram klapę i spaliny swobodnie przez dwa kamienie lecą do komina. Jak tylko płomień jest ok, zamykam klapę i spaliny przez kamienie lacą w dół aż do posadzki i do góry do komina. Działa bez zarzutu. Paląc około 4-5h tak że około godziny 24 zostaje sam żar to na drugi dzień około 16 godziny czuć jeszcze ciepło od kamieni.

3. Balkony / loggia: Na balkony i loggię dawałem idąc od dołu: przygotowanie podłoża (zbicie nierówności, dokładne odkurzanie) gruntowanie dysperbitem cienka warstwa 3 razy, na to papa termozgrzewalna 5,4mm, na to styropapa (grubość zależy kto jak sobie przygotował), na to znowu papa termozgrzewalna, folia, posadzka z włóknem, folia w płynie sopro z taśmami, płytki. Oczywiście do posadzki obróbki blacharskie systemowe.

4. Podłogówka (ktoś o tym też wspominał): pierwszys raz samodzielnie użytkuję coś takiego. Kociołek jest 17 kw SAS na paliwo stałe (ekogroszek ewentualnie pellet), dół w całości podłogówka + łazienka drabinka + zatynkowane w ścianie w trzech miejscach przyłącza pod grzejniki w razie w. Góra pokoje grzejniki, łazienka - pralnia - korytarz podłogówka + drabinka w łazience. Łazienki sterowane na RTLach, czyli mogę tak ustawić że parzy w stopy. Przy obecnej pogodzie mam tak ustawione że wszystko leci na minimum w domu minimum 22st. Jest ok. Kocioł bierze około 3 do 3,5 worka ekogroszku na tydzień (worek 25kg).

5. Izolacja stropu: między belkami 18 cm wełny lambda 0035, na stelaże regipsowe 10cm ta sama lambda. W garażu gabinecie i kotłowni nad sufitem dodatkowo MUSZĄ być ocieplone ściany i belki, ZMINIMALIZOWAĆ MOSTKI!!!! Przy drugim daszku to samo.

6. Garaż: jeśli chodzi o to miejsce to nastawiliśmy się na totalną przemysłówkę, wszystko natynk (ale wiadomo czystko i schludnie). Tynki cementowo wapienne. Posadzkę zrobiliśmy przemysłową - zacieraną. Czyli beton z gruchy, gładzony, lizany itp przez cały dzień. NA koniec spryskali to jakąś chemią i wyszło "na matowe lustro". UWażam że to idealne rozwiązanie. koszt bez tego co pod posadzką 3000zł.

Co jeszcze? Hmmmmmmmmm

No, to chyba tyle

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
nareszcie mogę pokazać nasze balustrady (rok czekały na ten moment ) i pokazuje też nasze parapety zew. Granit Nero Zimbabwe szczotkowany[ATTACH=CONFIG]390068[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]390069[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]390070[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]390071[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]390072[/ATTACH]

Do garnuszki. Proszę o kontakt na [email protected] Mam kilka pytań.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
Czy ktos jakos wyciszal sufit gabinetu lub kotlowni? W kotlowni oprocz pieca mam tez rekuperator. Jak sufit zrobie tylko plytami GK do jetek, to boje sie, ze w gabinecie bedzie bardzo glosno. Jak to rozwiazaliscie?

W jaki sposób planujesz zrobić termoizolację? Na skosach? Ja to tak rozumiem.......