Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do Fajna kobieto uważam, że nic nie wnoszące komentarze są niepotrzebne.

W kwestii okien to zakres cenowy jest faktycznie szeroki ale w skrócie można przyjąć, że okna średniej klasy 2-szybowe (osobiście nie polecam) to koszt 15-20 tyś natomiast okna z wyższej półki np. Veka Alphaline, 3-szybowe, U-0,7 to cena w moim przypadku z parapetami (konglomerat) 29 tyś.

Ja tez uważam że pytanie jak najbardziej na miejscu. Sama chce wiedzieć jak najwiecej i mieć porównanie cenowe rożnych firm, zresztą po to to forum. Skąd ja, która się nie znam na takich rzeczach mam wiedzieć czy 50 tyś to mało czy dużo za okna ?! Nam w tamtym roku za okna z potrojnymi szybami, w tym tarasowe przesuwne i do tego z tymi czujkami do alarmu i ukrytymi zawiasami policzyłi ok 34 tys. Mnie sie wydaje że nie mało, ale niestety coś za coś ;) dodam że nasza Kasjopea z minimalnymi zmianami. W garażu dodane dwa małe okna plus okno w sypialni z loggia zmniejszone :)

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:wiggle: dziękuje dizekuje, też mi się bardzo podobają, nie rzucają się w oczy, nie maja dużego nawisu i są po prostu ładne.. trochę nam przy montażu sporo ściany poodłupywali po bokach.. więcej niż myśleliśmy ale to po montażu drzwi wszystko tynkarz nam pozalepia :) tynk nie jest gipsowy wiec nie będzie widać :) Tak korytko jest na całą szerokość - najprostsze korytko murarz sam ustawił je łądnie w spadku - jak robiliście odpływ? my mamy w planach po prostu rure w ziemie.. ewentualnie jakiś mały zbiorniczek na końcu ale niekoniecznie bo nie będzie tych nieczystości dużo. Wyłaz 70x120 - jest wygodny .. ale jeszcze na strych musimy wstawić rekuperator.. wiec zobaczymy czy przejdzie :DDD

Juster super,parapety ślicznie wyszły.

Korytko macie na całą szerokośc garażu?

Powiesz mi jaki macie wymiar wyłazu i czy jest wystarczający??

wyłaz gotowy kupiliśmy w Bricomanie: http://www.bricoman.pl/pl/product/47761/schody-strychowe-drewniane-optistep-olk-60x120x280

w sypialni macie wyłaz? a jak to zrobiliście? :)

Kupowaliscie gotowy wyłaź czy robiliście na wymiar? U nas są dwa jeden w sypialni a drugi w garażu ale gotowce w L M kupione.

i salon.. w związku z tym, że nie chcemy żadnych lamp wiszących na środku.. będą 3 kinkiety na scianie mdzy oknem a jadalnią i 2 na ścianie mdzy oknem narożnym a tym od str gabinetu.. dodatkowo będzie oświetlenie LED skierowane w dół pod profilami które zrobiliśmy dookoła salonu. profil będzie w kolorze ściany wiec nie powinien się odróżniać ..jak będzie za ciemno to kupimy jakąś wypasioną lampę stojącą :) salon 1.jpgsalon 2.jpgsalon.jpg

Juster rewelacja :) Też taką chciałem ale drugą połówka oponuje :)

no to zaczynam.. SYPIALNIA... [ATTACH=CONFIG]252568[/ATTACH] - po negocjacjach z elektrykiem i murarzem stanęło na moim - docelowo będzie to wyglądać tak.. :) [ATTACH=CONFIG]252569[/ATTACH] .. i takie zza tego białego profilu będzie padać światło [ATTACH=CONFIG]252570[/ATTACH] - takie dodatkowe dekoracyjne oświetlenie :)

My właśnie szukaliśmy czegoś żeby wstawić na czas wykończeń i żeby spokojnie ubezpieczyć budowę. Okazało się, że nie ma szans dostać nic w rozmiarze 100 za małe pieniądze więc obecnie zmniejszamy do 90 i zobaczymy jak się to sprawdzi przy tych drzwiach roboczych. Później będziemy decydować jakie ostatecznie zrobić te docelowe.

my zwezalismy bo nie było takiego wymiaru z tych co chcieliśmy

U mnie 100Ale mu ogólnie poszerzalismu budynek o metr.

Mamy 100...tzn dzisiaj pomierzone i zamówione ale bedą 100 Jak do skarbca hahaha

yyy nasze zdjecie to to pierwsze :) białe ściany :).. cegłę właśnie próbujemy wybrać razem z podłogą... jest wyzwanie... tak na pewno będziemy ją lakierować lakierem matowym i nie z rozbiórki.. trochę strach ze w jakimś chlewie wcześniej była :))) wiec kupimy płytki klinkierowe - są w CRH i Wienerberger.. czemu płytki.. bo szkoda nam miejsca na cegłę.. poza tym chcemy też nimi obłożyć filary na parterze i np. na schodach z cegłą byłoby ciężko.. a te płytki wyglądają naprawdę dobrze..

Jutro będę działał :) A napisz jeszcze jaka to cegła - z rozbiórki czy jakiś klinkier i czy jakoś ją zabezpieczaliście tzn. jakiś lakier?

My kładziemy jasny jesion i też ta cegła narazie średnio pasuje :) ale kto powiedział, że będzie łatwo to wszystko spasować. Powodzenia :)

co do podłogi to albo taki naturalny dąb albo bielony - taki szary najlepiej.. a do tego dobrać cegłe ciężko.. z naturalnym ta pomarańczowa będzie się gryzła.. jasna z szarą podłogą będzie super mdła.. wiec jeździmy i oglądamy bo fotki cegły trochę się różnią w realu.. ;/

Z tym rekuperatorem to bedzie gimnastyka. U nas zostawili dziure na klatce zeby go wciagnac jak zamowimy a tymczasem robią podłoge na strychu i ściany.

Co do odpływu w garażu to kupiliśmy liniowy 2x 100cm ponieważ teściowie mają na całą długośc i zamiatając garaż wszystko leci do tych kratek które w efekcie trzeba czyścic...a mnie sie nie bardzo chce ;)

Odpływ musimy podłaczyc do deszczówki bo u Nas glina i łupek i nic nie wsiąka poza tym mamy mały problem z kanalizacją. Mieliśmy zaplanowane przyłączenie kanalizacji w tym roku ale jakiś Pan który ma pole obok studzienki powiedział "nie bo nie" i narazie stoimy w miejscu :(

:wiggle: dziękuje dizekuje, też mi się bardzo podobają, nie rzucają się w oczy, nie maja dużego nawisu i są po prostu ładne.. trochę nam przy montażu sporo ściany poodłupywali po bokach.. więcej niż myśleliśmy ale to po montażu drzwi wszystko tynkarz nam pozalepia :) tynk nie jest gipsowy wiec nie będzie widać :) Tak korytko jest na całą szerokość - najprostsze korytko murarz sam ustawił je łądnie w spadku - jak robiliście odpływ? my mamy w planach po prostu rure w ziemie.. ewentualnie jakiś mały zbiorniczek na końcu ale niekoniecznie bo nie będzie tych nieczystości dużo. Wyłaz 70x120 - jest wygodny .. ale jeszcze na strych musimy wstawić rekuperator.. wiec zobaczymy czy przejdzie :DDD

Super, bardzo mi sie podoba.

Juster wytłumacz mi jak głupiemu w którym miejscy w tym pudełeczku bedzie wąż ledowy? My też musimy zrobic takie pudełeczko zeby ukryc rure z rekuperatora i tez wymyslilam tam weża ledowego ale nie wiem gdzie on bedzie sobie leżał :(

I powiedz mi jeszcze prosze czy posadzka wyjdzie Wam równo z dużymi oknami...w sensie że wejdzie pod okna i dzieki temu na tych duzych szkleniach nie bedzie parapetów ani nic takiego tylko posadzka???

i salon.. w związku z tym, że nie chcemy żadnych lamp wiszących na środku.. będą 3 kinkiety na scianie mdzy oknem a jadalnią i 2 na ścianie mdzy oknem narożnym a tym od str gabinetu.. dodatkowo będzie oświetlenie LED skierowane w dół pod profilami które zrobiliśmy dookoła salonu. profil będzie w kolorze ściany wiec nie powinien się odróżniać ..jak będzie za ciemno to kupimy jakąś wypasioną lampę stojącą :) [ATTACH=CONFIG]252606[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]252607[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]252608[/ATTACH]

I powiedz mi jeszcze prosze czy posadzka wyjdzie Wam równo z dużymi oknami...w sensie że wejdzie pod okna i dzieki temu na tych duzych szkleniach nie bedzie parapetów ani nic takiego tylko posadzka???

U nas specjalnie podcinali betonowe bloczki żeby zostawić miejsce na parkiet pod samym oknem bo jakoś nie widzę tam parapetów, zwłaszcza że jedno będzie przesuwne :)

hej.. eeee wiedziałam ze ktoś spyta :) a to cieżki temat.. :DD

w rogu mdzy TV a oknem pionowym podłuznym są kable, od góry w tym 'pudełeczku' będize otwór którym wpuszczą tam kable i transformator.. wąż LEDowy niestety.. ;(( niestety będize w listwie ledowej przymocowany pod tym pudełeczkiem, bo jeśli wytniemy w nim otwór na te listwe to straci swoja stabilność no i bedzie listwa pod.. ale jest ponoć maleńka ok 1,5 cm szer i wysokości.

Skąd sie wziął taki pomysł..

generalnie

to mielismy zrobić u sufitu takie profile jak w sypialni i spod nich miało wychodzic swiatło, ale że gość od wentylacji zrobił nam otwory wentylacyjne w tych miejscach to niestety nie mozemy ich zasłonic.. by to zastapił powstał temat takich linear lamps na cieniutkich linkach, wzdłuz ściany ok 20-30 cm pod sufitem ale są za krótkie max 2 m i jeszcze balismy sie że ruchy powietrza moga je wprawić w jakieś kołysanie :) potem znaleźliśmy z tej serii kinkiety wyglądałyby tak samo jak te profile teraz ale byłaby to lampa.. ale niestety są też za krótkie chyba 1,5m max.. ;/ wiec padł taki pomysł.. tylko właśnie nie są dizłam ze ta listwa ledowa bedzie na zewnatrz pudełeczka.. nie brzmi to fajne ale zobaczymy jak wyjdzie:) .. teraz szukamy drzwi i podłóg.. wiec ide dalej odpisac o podłogach :)

Super, bardzo mi sie podoba.

Juster wytłumacz mi jak głupiemu w którym miejscy w tym pudełeczku bedzie wąż ledowy? My też musimy zrobic takie pudełeczko zeby ukryc rure z rekuperatora i tez wymyslilam tam weża ledowego ale nie wiem gdzie on bedzie sobie leżał :(

??

nie rozumiem jak to podcinać bloczki? przecież na podłodze jest wylewka? :) oczywiście ze nie bedzie tam parapetów (??) tylko podłoga.

podłogi wyjdzie nam 2 cm wysokości więc akurat zmieści się pod mechanizmem suwania drzwi :)

U nas specjalnie podcinali betonowe bloczki żeby zostawić miejsce na parkiet pod samym oknem bo jakoś nie widzę tam parapetów, zwłaszcza że jedno będzie przesuwne :)