Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie ja się nie znam, dlatego pytam i uważam takie forum za pomocne :)) my nie powiększalismy domu ale i tak patrząc na różnice kw to jest spora. Musimy to jeszcze dobrze przeanalizować . Dzięki za odpowiedź.

...a i pewnie nie bez znaczenia jak budowany i ocieplony będzie domek plus okna.

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

poniżej moja kuchnia... jeszcze nie jest skończona ale coś już widać... :)[ATTACH=CONFIG]255175[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]255176[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]255177[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]255178[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]255179[/ATTACH]

Widać, widać, a przede wszystkim piękny blat, zdecydowanie mój typ:yes:

Witam, pytanie mam o wykonanie daszków nad garażem oraz jadalnią w Kasjopei i zsynchronizowanie tego etapu ze zrobieniem elewacji. W jaki sposób do tego podchodziliście - czy robiliście od razu dach docelowy, czy też w pierwszym rzucie deski, papa (w ramach SSO), a reszta dopiero po zrobieniu całej elewacji? Na forum znalazłem jedynie wersję z kawałkiem przylegającej elewacji i od razu daszkiem docelowym. Szef ekipy upiera się, że przy tym rozwiązaniu ciężko o dostęp do ściany nad daszkiem i istnieje ryzyko, że pokrycie się zabrudzi czy zniszczy.

Jakie macie doświadczenia, czy moglibyście się podzielić podpowiedziami?

Witam, pytanie mam o wykonanie daszków nad garażem oraz jadalnią w Kasjopei i zsynchronizowanie tego etapu ze zrobieniem elewacji. W jaki sposób do tego podchodziliście - czy robiliście od razu dach docelowy, czy też w pierwszym rzucie deski, papa (w ramach SSO), a reszta dopiero po zrobieniu całej elewacji? Na forum znalazłem jedynie wersję z kawałkiem przylegającej elewacji i od razu daszkiem docelowym. Szef ekipy upiera się, że przy tym rozwiązaniu ciężko o dostęp do ściany nad daszkiem i istnieje ryzyko, że pokrycie się zabrudzi czy zniszczy.

U nas było tak: membrana , pełne deskowanie i dachówka na górnym dachu. Dachówka na daszkach kładziona była po ociepleniu tych ścian nad daszkami, zeby nie łazić po dachowce. Widzę ze dużo ludzi robi jeszcze papą dachy, nam mówili ze to za szczelnie sie robi i dach nie oddycha stad membrana !

Jak ociepliliście podest z loggi, mam na myśli odizolowanie stropu z kuchni, który bezpośrednio znajduje się pod otwartą loggią. U mnie mogę dać max 6 cm styro bo na tyle pozwalają okna balkonowe, ale to bardzo niewiele w porównaniu do ścian gdzie daję 18 cm styro.

6cm to nie dramat, jest taki rodzaj styropianu - styrodur, jest twardy, gęsty, jego grubość odpowiada 2x grubości zwykłego styropianu. Proponuję zastosować w tym miejscu coś takiego. Kosztuje oczywiści więcej ale to niewielka powierzchnia.

6cm to nie dramat, jest taki rodzaj styropianu - styrodur, jest twardy, gęsty, jego grubość odpowiada 2x grubości zwykłego styropianu. Proponuję zastosować w tym miejscu coś takiego. Kosztuje oczywiści więcej ale to niewielka powierzchnia.

Nie do końca. Rozumiem, że chodzi o styropian grafitowy o U=0,031[W/m2K] w porównaniu do standardowego U=0,04[W/m2K]. Czyli 6cm grafitowego zastępuje 7,7cm zwykłego.

Nie chodzi o grafitowy, choć może i są jakieś kolorowe. Styrodur właściwie nie ma tych kuleczek styropnianowych, jest robiony chyba pod innym, większym ciśnieniem, jest dużo twardszy, ma dużą gestość. U mnie tych centymetrów było chyba jeszcze mniej niż 6, coś około 3-4 i położyłem pod wylewkę loggii folię czarną, właśnie styrodur i wylewkę 5-6cm. Poprzednia zima była mroźna i nic tam nie przemarzło. Proponuję zapytać w hurtowniach budowlanych (niekoniecznie w jednej), oni tam czasami mają dobrą wiedzę. Powodzenia.

W jaki sposób do tego podchodziliście - czy robiliście od razu dach docelowy, czy też w pierwszym rzucie deski, papa (w ramach SSO), a reszta dopiero po zrobieniu całej elewacji?

U mnie przed wykonaniem daszków jadalni i garaży (docelowych) na ścianach przylegających do nich przyklejony został styropian. Reszta elewacji była robiona z gotowymi daszkami. Wykonawcy ustawili sobie tak rusztowania żeby nic nie uszkodzić, nie było to jakoś szczególnie trudne.

Nie chodzi o grafitowy, choć może i są jakieś kolorowe. Styrodur właściwie nie ma tych kuleczek styropnianowych, jest robiony chyba pod innym, większym ciśnieniem, jest dużo twardszy, ma dużą gestość. U mnie tych centymetrów było chyba jeszcze mniej niż 6, coś około 3-4 i położyłem pod wylewkę loggii folię czarną, właśnie styrodur i wylewkę 5-6cm. Poprzednia zima była mroźna i nic tam nie przemarzło. Proponuję zapytać w hurtowniach budowlanych (niekoniecznie w jednej), oni tam czasami mają dobrą wiedzę. Powodzenia.

Po dokładnym rozeznaniu tematu okazało się, styropianem o najlepszym wsp. lambda 0,031 jest styropian utwardzony tzw. grafitowy, dla porównania Styrodur (pod inną nazwą XPS lub ekstrudowany) ma 0,033-0,035 W/mK. Są również na rynku płyty z pianki PUR o lambda nawet 0, 023 ale ciężko dostępne i nie zalecane na podłogę. Wniosek jest taki, że jeżeli chcemy zaoszczędzić miejsca nie tracąc na właściwej izolacyjności należy zastosować styropian grafitowy, który wbrew obiegowej opinii nie pozwala zmniejszyć grubość o połowę względem styropianu standardowego a jedynie o 23% np. jeżeli zamierzamy ocieplić elewacje styropianem standardowym (lambda 0,04 W/mK) o grubości 20 cm to możemy go zastąpić grafitowym o grubości 16 cm zachowując te same właściwości termiczne ściany.

Witam. U mnie też była część elewacji i daszek na gotowo. nic się nie pobrudziło.

Styrodur (...) wbrew obiegowej opinii nie pozwala zmniejszyć grubość o połowę względem styropianu standardowego a jedynie o 23%

Warto zaglądać na forum - dowiedziałem się czegoś nowego.

Cóż u mnie to już nieodwracalne, mam założony ten styrodur. Poprzednia zima była dosyć ostra i nie zauważyłem nic niepokojącego w kuchni, fakt że nie mieszkam jeszcze ale gdyby było coś nie tak to chyba na suficie coś by wyszło.

Strop jest u mnie lany ale wykonane obniżenie w tym miejscu okazało się w praktyce trochę małe.

Niemniej 6cm to wydaje mi się całkiem dobra grubość dla izolacji.