Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piękna.. wyglada dokłądnie jak nasza :) jaki macie pomysł na balustrady? bo my chyba szklane :)

Rzeczywiście pogoda odpukać dopisuje i prace idą pełną parą :) Obecnie jesteśmy w połowie tynków, potem tylko wylewki z podłogówką i schniemy 8)

Na zachętę dla zastanawiających się nad tym projektem nasza Kasjo :) To zdjęcia sprzed dwóch miesięcy, teraz wszystko już zarośnięte :)

[ATTACH=CONFIG]262509[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]262510[/ATTACH]

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Decyzja w spr. pozwolenia na użytkowanie - wydaje się ją po obowiązkowej kontroli (art. 59, 59a P. budowlanego). Jeżeli mam niezgodność obiektu z projektem budowlanym (np wysokość, długość, szerokość) i otrzymałem taką decyzję to mogę triumfować, inaczej to chyba trochę przedwczesne. Być może te kontrole wyglądają różnie u różnych powiatowych inspektorów nadzoru budowlanego.

Są też budynki zamieszkiwane całymi latami bez takiej decyzji, tylko opłaty za media mogą być wtedy wyższe.

Nie chcę się wymądrzać ale jak się trafi na służbistę ... lepiej nie trafić.

Ja mam to jeszcze przed sobą, zobaczymy jak będzie.

Moim zdaniem, Yesko miał na myśli to, że garaż został powiększony po otrzymaniu pozwolenia i WZ i że w takim przypadku można mieć problem z odbiorem budynku, tzn. co innego w papierach, co innego w rzeczywistości. Chociaż według mnie, to takie sprawy każdy załatwiał tak jak powinno być:yes: Edytowane przez skonieak

Czyli się jednak wymądrzyłem ...sorry

ale tak, chodzi o to, że gdy wybudujemy inaczej niż w projekcie to przy tz. odbiorze budynku mogą być kłopoty

ja też mam jakieś zmiany i jak to będzie z tym u mnie to się okaże.

Pewne zmiany są traktowane jako nieistotne a inne tak ale więcej się nie wymądrzam ;) , niech napisze ktoś kto ma odbiór za sobą i uzyskał ww decyzję pozwolenia na użytkowanie.

Są zmiany które trzeba zgłosić przed adaptacja projektu sa to zmiany konstrukcyjne budynku a sa zmiany nieistotne dla bryły budynku i tych nie ma konieczności zgłaszania.Trzeba wziąć tez pod uwagę to ze architekt policzy nas za każda najmniejsza zmianę wiec lepiej sie dwa razy zastanowić czy jest sens o wszystkich zmianach informować ?Poszerzenie budynku jest znacząca zmiana konstrukcyjną i takowa trzeba zgłosić.:yes:

u nas juz fugują garaz i kotłownie.. i w ten weekend przyjada pierwsze płytki łazienkowe... każda łazienka będzie totalnie inna :)

Duzy fun mielismy przy wyborze płytek :)

drewno do salonu też juz wybrane, czas sie decydować na kuchnie :)

u nas tymczasem glazurnik działa (zdjęcia z weekendu, wczoraj zapomniałam aparatu)

[ATTACH=CONFIG]262511[/ATTACH]łazienka przy sypialni

[ATTACH=CONFIG]262512[/ATTACH]łazienka dziecinna

mamy już zagruntowane ściany i posadzki, pomalowane podkładem ściany, a sufity już na gotowo :) jak tylko glazurnik skończy wkraczamy do akcji z kolorami na ściany, później podłogi, kuchnia i przeprowadzka

dorobiłam się także kwietnika ;) i czekamy na pierwsze zbiory posadzonych wiosną borówek

[ATTACH=CONFIG]262513[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]262514[/ATTACH]

Big prosba!

Czy możecie pokazac jak wyszły Wam wyjścia na strych - schody strychowe- po zamknieciu klapy??? U mnie jest tak brzydko że szok. Wydaje mi sie że "fachowiec" odwalił totalną fuszere. Mam go na budowie tylko do piątku wiec jeżeli możecie wrzucic zdjecia zebym mogla mój porówna bede wdzieczna bo jak juz pójdzie z budowy to pewnie ślad po nim zaginie :(

na str 101 jest wejście na strych.. gdzieś na kolejnych stronach jest juz pomalowane - wyszło bardzo ladnie

Big prosba!

Czy możecie pokazac jak wyszły Wam wyjścia na strych - schody strychowe- po zamknieciu klapy??? U mnie jest tak brzydko że szok. Wydaje mi sie że "fachowiec" odwalił totalną fuszere. Mam go na budowie tylko do piątku wiec jeżeli możecie wrzucic zdjecia zebym mogla mój porówna bede wdzieczna bo jak juz pójdzie z budowy to pewnie ślad po nim zaginie :(

u nas wyłaz jest mocno widoczny co mnie drażni, musimy pomyśleć jak go nieco zatuszować, ta szpara wokoło jest strasznie denerwująca.

DSC04635.jpg

i jeszcze krótka relacja z pozostałych pomieszczeń

DSC04585.jpg łazienka na parterze (chyba jej jeszcze tu nie pokazywałam, oczywiście wymaga jeszcze ukrycia rury i malowania)

DSC04632.jpgpokoik dziecinny nr 1 (na razie pełni rolę naszej sypialni póki nie kupimy wykładziny dla nas)

DSC04634.jpgpokoik dziecinny nr 2 (tymczasowo wspólny dziewczyn)

trzeciego dziecinnego nie ruszyliśmy jeszcze wcale (póki co nie ma takiej potrzeby)

DSC04641.jpg i nasza kuchnia ;)

oj no rzeczywiście nie wygląda to dobrze.. nasz znalazł gdzies w necie listwy maskujące i je ładnie zamontował.. poszukajcie.

u nas wyłaz jest mocno widoczny co mnie drażni, musimy pomyśleć jak go nieco zatuszować, ta szpara wokoło jest strasznie denerwująca.

[ATTACH=CONFIG]266861[/ATTACH]

i jeszcze krótka relacja z pozostałych pomieszczeń

[ATTACH=CONFIG]266862[/ATTACH] łazienka na parterze (chyba jej jeszcze tu nie pokazywałam, oczywiście wymaga jeszcze ukrycia rury i malowania)

[ATTACH=CONFIG]266863[/ATTACH]pokoik dziecinny nr 1 (na razie pełni rolę naszej sypialni póki nie kupimy wykładziny dla nas)

[ATTACH=CONFIG]266864[/ATTACH]pokoik dziecinny nr 2 (tymczasowo wspólny dziewczyn)

trzeciego dziecinnego nie ruszyliśmy jeszcze wcale (póki co nie ma takiej potrzeby)

[ATTACH=CONFIG]266865[/ATTACH] i nasza kuchnia ;)