Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziekuje Juster i wszystkim za miłe słowa dotyczace elewacji. Instalacji odgromowej nie robilismy bo 4 sasiadów jest wyzej od Nas i w nich pioruny ostatnio strzelaly a maja instalacje i kominy sie posypaly ;). Zobaczymy jak to sie bedzie miec do praktyki.

Właśnie układamy koske brukowa, jak skonczymy wrzuce fotki.

Ja tez mam cos nie tak po aktualizacji bo mi zgineły polskie znaki nie wszystkie ale wiekszosc :(

Edytowane przez freckle

Hej to znowu ja i kolejne pytanie z serii ;)))

... Ile styropianu weszło Wam na elewacje w metrach sześciennych albo ile opakowań ????

Ja jestem przed elewacją.

Materiały:

Elementy drewniane z deski kompozytowej- ok. 30m2- po 170 zł brutto za m2

Zamiast klinkieru robimy kamień elewacyjny w płytach 40/60cm- ok 65m2-po 130 zł brutto za m2

Styropian Swisspor grafitowy, 15cm, wspólczynnik 0,31- 9200 zł całość

Klej, siatka, tynk- jeszcze nie wiem

Robocizna: elewacja+ podbitka- 40000 zł :cry: Pan policzył 70 zł/m2, reszta to za dodatki. Firma solidna i na pewno zrobi dobrze.

Powierzchnia- 330m2 (mamy o metr poszerzony dom)

Sama przeszukuję wątek w sprawie elwacji, bo nie wiem czy ta robocizna to dużo czy może być., czy trzeba będzie płakać i płacić. Jutro kolejna firma ma zrobić wycenę.

Podpowiedzcie ile Was to kosztowało, bo szykuje się spory wydatek

2 stoły?

Wstawiam wizualizację kuchni, wstępnie zaakceptowaną, choć zdecydowanie muszę zmienić kolory ścian.

[ATTACH=CONFIG]284848[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]284849[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]284850[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]284851[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]284852[/ATTACH]

U nas ruszyła realizacja łazienek i pozostałę prace wykończeniowe.

Mam pytanie odnośnie tarasu. Jak rozwiązaliście kwestię sufitu w rogu pomiedzy salonem a jadalnią. Na zdjęciach widać różne wersje, niektórzy mają sufit równo z wysokością okien, inni wyżej całą tą wnękę, a jeszcze inni od zewnątrz na równi z oknami, natomiast sufit w samej wnęce jest wyżej. Sama nie wiem na co się zdecydować. Czy nie będzie tam zbyt nisko przy wyrównanym suficie z oknami, chociaz ta wersja podoba mi sie najbardziej.

Jak rozwiązaliście kwestię sufitu w rogu pomiedzy salonem a jadalnią.

U mnie jest strop wylewany i belka, która w projekcie była nad jadalnią została przeprojektowana na tz. nadbelkę i ukrytą w ścianie zewnętrznej gabinetu. Dało to efekt całkowicie płaskiego sufitu na całej powierzchni dołu, widać belki tylko przy schodach ale te też zostały zmniejszone.

W podcieni, przy tarasie sufit mamy obniżony do poziomu góry okna (około 2,4m)

U nas też strop był wylewany, natomiast sam sufit nad tarasem jest prawie równy z oknami, trochę wyżej, "obniżony " został podczas ocieplania styropianem. Nam tak się najbardziej podobało.

Jakoś tak dziwnie to opisałam, ale mam nadzieje, że wiadomo, o co chodzi;)

=kgbkoc;6642780]Mam pytanie odnośnie tarasu. Jak rozwiązaliście kwestię sufitu w rogu pomiedzy salonem a jadalnią. Na zdjęciach widać różne wersje, niektórzy mają sufit równo z wysokością okien, inni wyżej całą tą wnękę, a jeszcze inni od zewnątrz na równi z oknami, natomiast sufit w samej wnęce jest wyżej. Sama nie wiem na co się zdecydować. Czy nie będzie tam zbyt nisko przy wyrównanym suficie z oknami, chociaz ta wersja podoba mi sie najbardziej.
Edytowane przez skonieak

ten podcień nad tarasem. Nie jest za nisko?

Ja mam 1,8m wzrostu i nie czuję, żeby ten sufit "walił" mi się na głowę (około 2,4m), zależy jak wyjdzie jeszcze poziom tarasu, u mnie mały schodek niżej niż podłoga w domu. Sufit est trochę niżej niż np na piętrze ale nie ma to znaczenia, przynajmniej dla mnie. Była tam głęboka wnęka ale przy ocieplaniu wyprowadzono z tego jedną płaszczyznę. Takie zakamarki w sufitach lubią się chyba szczególnie kurzyć i pająki rozciągają tam chętnie sieci. Dlatego też im prościej tym mniej kłopotów ale jak ktoś lubi albo wyjdzie mu inaczej to też da się z tym pewnie żyć.