Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale wysmakowane podsumowanie;)

My tez tak mamy ze zrobilismy tzw nadciągi w podłodze na gorze i w scianie budynku:)

A chcecie się pochwalić fotkami kuchni- szukam inspiracji na rozwiązanie problemu tego USKOKU we frontowej ścianie kuchni na styku z boczną ścianą domu. Jestem ciekawa jak rozwiązaliście to zabudową kuchenną, bo ja mam z tym problem...

u nas szafki będą dochodzić tylko do uskoku na ścianie pod oknem, na tej ścianie z małym oknem nie będą dochodzić wiec u nas nie stanowi to problemu :)

Niestety jeszcze nie mam czym się pochwalić (obecnie schną tynki), natomiast te brakujące centymetry mamy zamiar "nadrobić" zabudową z płyty meblowej, coś na zasadzie obramowania szafek kuchennych.

Może trochę o czymś innym ale na temat mam nadzieję.

Ostatnio zastanawiałem się co bym zrobił inaczej a czego nie da się już zmienić (przynajmniej nieinwazyjnie i bez kosztów), jest parę rzeczy:

odwodnienie garażu - mam 3 wpusty punktowe, wystarczyłby jeden lub jeden podłużny;

powiększyłbym garaż - poszerzył choćby o 0,5m, jest podwójny ale dla średnich samochodów to trochę mało;

ze względu na wylewany również drugi strop, poddasze wyszło troszeczkę za niskie o ok 5-10cm i o tyle podniósłbym murłaty, np przez podwyższenie wieńca lub zastosowanie większej - wyższej murłaty;

wygospodarowałbym miejsce w kuchni na wbudowany ekspres do kawy, choć może ktoś tak ma i to przeklina, wydaj się to być dobrym rozwiązaniem;

zamontowałbym 2-3 więcej obwodów krzyżowych i schodowych na dole tak żeby włączniki świateł były w większej liczbie, mało ich nie jest ale czasem brakuje, nie musi się wszystko włączać z każdego miejsca ale warto w odpowiednim czasie popracować nad punktami oświetleniowymi, których wyszło mi grubo ponad 70;

zamontowałbym wyłącznik oświetlenia zewnętrznego również na górze w sypialni;

Generalnie nie ma co narzekać, mieszka się fantastycznie ale może kogoś budującego to natchnie.

tak to napewno sie przyda tym co jeszcze są na wczesniejszych etapach, uwagi i spostrzeżenia uważam bardzo cenne.

co do garażu to my go wydużyliśmy teraz sie troche martwie ze należało go jeszcze poszerzyc :) ale zobaczymy moze sie zmiescimy :)

odwodnienie garazu mamy wlasnie liniowe.. zastanawiamy sie jeszcze jak zrobic odprowadzenie.. mamy na razie rurę na zewnątrz domu.. :) trzeba ja jeszcze w cos podpiąć :)

włączników tez mamy od groma.. trzeba sie bedzie duużo uczyc ktory do czego :D ale bedzie wygodnie :)

Dobrze słyszec ze mieszka sie fantastycznie :) juz sie nie moge doczekac :)

miłego dnia dla wszystkich!! :D

Może trochę o czymś innym ale na temat mam nadzieję.

Ostatnio zastanawiałem się co bym zrobił inaczej a czego nie da się już zmienić (przynajmniej nieinwazyjnie i bez kosztów), jest parę rzeczy:

odwodnienie garażu - mam 3 wpusty punktowe, wystarczyłby jeden lub jeden podłużny;

powiększyłbym garaż - poszerzył choćby o 0,5m, jest podwójny ale dla średnich samochodów to trochę mało;

ze względu na wylewany również drugi strop, poddasze wyszło troszeczkę za niskie o ok 5-10cm i o tyle podniósłbym murłaty, np przez podwyższenie wieńca lub zastosowanie większej - wyższej murłaty;

wygospodarowałbym miejsce w kuchni na wbudowany ekspres do kawy, choć może ktoś tak ma i to przeklina, wydaj się to być dobrym rozwiązaniem;

zamontowałbym 2-3 więcej obwodów krzyżowych i schodowych na dole tak żeby włączniki świateł były w większej liczbie, mało ich nie jest ale czasem brakuje, nie musi się wszystko włączać z każdego miejsca ale warto w odpowiednim czasie popracować nad punktami oświetleniowymi, których wyszło mi grubo ponad 70;

zamontowałbym wyłącznik oświetlenia zewnętrznego również na górze w sypialni;

Generalnie nie ma co narzekać, mieszka się fantastycznie ale może kogoś budującego to natchnie.

Yesko odważny jestes.:pJak ja kiedyś napisałam o zmianach które warto wprowadzić to zjechana zostałam jak cholera.:(U nas garaż tez poszerzony o metr.Zreszta mu cały budynek o metr poszerzaliśmy.Warto pisać o takich zmianach moze ktos na etapie adaptacji budynku przemyśli sobie czy jednak nie warto posłuchać tych juz doswiadczonych( pobudowanych) :yes:

My skorzystaliśmy z usług pracowni projektowej, panie zaplanowały równiż instalację elektryczna, przy której na pewno bym poległa. To już nie te czasy, gdy na środku pokoju wisiała jedna lampa. Czy dobrze mamy to zaplanowane nie wiem, bo jesteśmy na etapie wykańczania, czas pokaże.

Na podstawie wypowiedzi forumowiczów poszerzyliśmy garaż, mamy też wiele innych zmian.

Podoba mi się, chociaż zgodnie z nową nomenklaturą powinnam napisać, że mi smakuje:lol2: szczególnie przeniesiony kominek, ja niestety pomyślałam o tym za późno, no ale sądzę, że nie będzie źle:no:

Faktycznie rozplanowanie elektryki wymaga czasu, wyobraźni i trochę jasnowidztwa:p my też częściowo, tzn. kuchnia, łazienki, zdecydowaliśmy się na pomoc Pani projektantki:yes:

A propos zmian z projekcie. Moja wersja "pomidorowej":[ATTACH=CONFIG]285982[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]285983[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]285984[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]285985[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]285986[/ATTACH]
Edytowane przez skonieak

"nowa nomenklatura" ... lubię to :DDD

Podoba mi się, chociaż zgodnie z nową nomenklaturą powinnam napisać, że mi smakuje:lol2: szczególnie przeniesiony kominek, ja niestety pomyślałam o tym za późno, no ale sądzę, że nie będzie źle:no:

Faktycznie rozplanowanie elektryki wymaga czasu, wyobraźni i trochę jasnowidztwa:p my też częściowo, tzn. kuchnia, łazienki, zdecydowaliśmy się na pomoc Pani projektantki:yes: