Juster 09.12.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Juster Ja też bede miec szare meble i betonowy blat ale sciany zostawiłam białe bo doszłam do takiego wniosku jak Twój mąż...że i tak nie bedzie zbyt wiele widac koloru (ja chciałam brudny biały) a cena znacznie wyższa za kolor do kuchni Ciekawe jak te nasze szare kuchnie wyjdą no no szaróweczka :)ciekawe ciekawe, kiedy montujecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesko 09.12.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Ale to forum służy nam do wymiany doświadczeń i podzielenia się zdobytą wiedzą przy budowie (w tym także zdjęć), a nie reklamą Pani X, Pana Y. Dzielę się zdobytymi doświadczeniami z budowy, proszę spojrzeć na moje poprzednie posty. Nie umieszczam jednak zdjęć i nie reklamuję Pani X. Nie mam też nic do tego, że inni tu pokazują zdjęcia swoich domów, to naturalna potrzeba, rozumiem to ale ja moich nie przedstawię. Mogę natomiast coś podpowiedzieć, co staram się robić co jakiś czas, również na podstawie zamieszczanych przez forumowiczów zdjęć. Nie wiem czy komuś w ten sposób pomogłem, mam nadzieję że tak. Jedną z takich rzeczy, które moim zdaniem warto dopilnować na etapie robienia hydrauliki to cyrkulacja ciepłej wody. Nie każdy hydraulik to proponuje. Jest to komfortowe bo gdy odkręcamy wodę to nie czekamy minutę aż dopłynie do kranu z kotłowni ale po 2-3 sekundach leci już gorąca. Pewnie mała pompka do obsługi tego trochę prądu pobiera ale nie spuszczamy za to zimnej wody, która też kosztuje. To jest dosyć proste rozwiązanie, ciepła woda jest zasilana do prawie samego kranu przez dwie rurki a nie jedną i właśnie w pobliżu kranu są one połączone i dalej prowadzi jedna. Woda co kilka minut (zależnie od zaprogramowania pompki) przepływa w tym obiegu zasilając ciepłą wodą układ. Oczywiście obie te rurki powinny być izolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freckle 10.12.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Och Juster...nieprędko, nieprędko Może w marcu sie uda. Ale Agd shooping bedzie w ten weekend choc tyle sie pocieszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freckle 10.12.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Podobają mi się, bardzo, bardzo:yes::yes: Koniecznie te fotki, tzn. poproszę Bardzo prosze...my mamy ramki antracyt a środek biały. Zdjecia robione telefonem. Tylko jeszcze nie mamy tych internetowych założonych stąd ta dziurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 10.12.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Bardzo prosze...my mamy ramki antracyt a środek biały. Zdjecia robione telefonem. Tylko jeszcze nie mamy tych internetowych założonych stąd ta dziurka [ATTACH=CONFIG]293543[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]293544[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]293545[/ATTACH] Dzięki Świetnie wygląda to połączenie kolorów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 11.12.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 A u nas opóźnienie z drzwiami zewnętrznymi. W domu już malowanie i drzwi budowlane wstawione. A na 29go mam zamówioną firmę sprzątającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesko 11.12.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 zrobiłbym jeszcze raz tak samo system ogrzewania czyli pompa ciepła i na całości ogrzewanie podłogowe Dodam jeszcze coś do tej sprawy. Pomocnym było na etapie fundamentów wprowadzenie 2 rur kanalizacyjnych pcv fi 160 (pomarańczowe) do kotłowni, w miejscu planowanej pompy. Kolana do tych rur nie powinny mieć kąta większego niż 30st. Czyli jak chcemy wykonać 90 st to 3 x 30 stopni, najlepiej jeszcze nieco rozsunięte prostymi odcinkami. Rura prowadząca ciecz z dolnego źródła jest dosyć sztywna i trzeba ją przepychać. Rury wyprowadzamy na zewnątrz, poza drenaż, bednarkę i wszystkie inne instalacje wokół budynku. Na ich końcach zakładamy jakieś czopy (np gruba folia owinięta sznurkiem), przykładamy pionową deskę, która będzie wystawać ponad grunt i za kilka miesięcy wskaże nam gdzie tego szukać przy wykonywaniu dolnego źródła. Te rury fi160 w miejscu przechodzenia przez sam fundament można przełożyć dodatkowo przez dwie krótkie fi 200, dzięki temu zredukujemy naprężenia na rurach od fundamentu i zasypki. To zaoszczędzi nam rozkuwania posadzki w kotłowni, garażu, odkopywania fundamentów itp. Wkładamy rurki poza domem i wyciągamy w kotłowni, obok pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 11.12.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Z tym to chyba jest różnie. U nas z kolei w kotłowni mieliśmy w posadzce zostawiony otwór wielkości płyty styropianowej, a wyprowadzenia do dolnych źródeł ciepła przechodzą pod ławą fundamentową. Mamy kilka odwiertów i każdy osobno wchodzi do kotłowni. Te kwestie trzeba ustalić już na początku budowy z firmą od PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesko 11.12.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Ja właśnie dostałem taką wskazówkę. U mnie 3 odwierty zbiegają się do studni, tam są podłączone do zaworów i ze studni do domu prowadzone są już dwie rury o większej średnicy. Studnia to dedykowany do tego wyrób z tworzywa sztucznego z czarną pokrywą.Jeżeli ktoś się zastanawia, czy zrobić pompę czy inny system to może to o czy pisałem wykonać niewielkim kosztem, będzie mógł odłożyć decyzję w czasie. Jeżeli wybierze inny sposób to tego nie wykorzysta i tyle.Fakt, dobrze jest wcześniej porozmawiać z wykonawcą dolnego źródła, oni mają różne swoje sposoby na "wejście" do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 11.12.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 A u nas opóźnienie z drzwiami zewnętrznymi. W domu już malowanie i drzwi budowlane wstawione. A na 29go mam zamówioną firmę sprzątającą. U mnie była kilka dni temu firma sprzątająca.Wszystko pieknie posprzątali okna pomyli- dwa dni wszystko ogarnęli a wczoraj przychodzę na budowę i znowu syf....:bash:kurz wciaz osiada i myśle ze jeszcze z pół roku tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 11.12.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 U mnie była kilka dni temu firma sprzątająca.Wszystko pieknie posprzątali okna pomyli- dwa dni wszystko ogarnęli a wczoraj przychodzę na budowę i znowu syf....:bash:kurz wciaz osiada i myśle ze jeszcze z pół roku tak będzie ...skąd ja to znam... przyjezdzamy we wt.. a nasz mondrala mowi ze od soboty tylko kilka plytek przykleił bo... sprzątał w garażu .. w którym i tak dalej będzie te płytki ciął... ręce opadają..nie bylo nas wczoraj i dziś.. jutro jedziemy i pewnie dokleił kilka kolejnych płytek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 12.12.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 wszyscy tak twierdza ze jeszcze dlugo po przeprowadzce trzeba latac ze szmata i sprzatac bo brud wychodzi Fajna mama nadzieje ze zdazylas pstryknac kilka fotek zanim znow kolor plytek zmienil kolor Pytalas moze firme czy ciezko bylo zmyc ten gres? Zreszta sama teraz ocenisz jak wyglada po zwyklym mopowaniu Nie chce latac ze sztocztka na kolanach gdyby okazalo sie ze plytki maja wzery w ktore wlazi brud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 12.12.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 kakusek podłogi wszędzie pomyte ale znowu wyglądają masakrycznie :mad:Do przyszłej soboty muszę juz tam zamieszkać a jestem przerażona ta przeprowadzka pakowaniem tych wszystkich klamotow ...:bash:Tak na finish to podłogi chyba umyje dopiero jak juz zamieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 12.12.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Juster jak czytam Twoje posty to niezły film by z tego wyszedł pt Usterka czy coś podobnego. U mnie z kolei szwankuje kamieniarz. Umawia się i nie przyjeżdża a ma kluczowe elementy do wykonania żeby inni mogli skoñczyć swoje. Masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 13.12.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 kakusek podłogi wszędzie pomyte ale znowu wyglądają masakrycznie :mad:Do przyszłej soboty muszę juz tam zamieszkać a jestem przerażona ta przeprowadzka pakowaniem tych wszystkich klamotow ...:bash:Tak na finish to podłogi chyba umyje dopiero jak juz zamieszkam. Dasz rade Pomysl jak bedzie fajnie spedzic Swieta w nowym domku:) Ja juz kilka razy sie przeprowadzalam i najwazniejsze to nie miec sentymentow przy segregacji rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 13.12.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Juster jak czytam Twoje posty to niezły film by z tego wyszedł pt Usterka czy coś podobnego. U mnie z kolei szwankuje kamieniarz. Umawia się i nie przyjeżdża a ma kluczowe elementy do wykonania żeby inni mogli skoñczyć swoje. Masakra ) dziś z kolei od 10 do 11:30 bylismy na działce bo rozmawialismy z kolejnymi potencjalnymi wykonawcami.. i nasz pracuś od płytek myslicie że sie zjawił.. nie.. a miał dziś skonczyć naszą łazienkę przy sypialni... no ręce opadają!!! a mówi nam jak to się stara jak to się nie spina.. a tu olewka.. pierwsze widzę by ktos z tej branży zaczynał robote w południe... brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr z dobrych informacji na dziś to zamopntują nam jeszcze przed świętami szambo, bo kanalizacje beda nam robic pod koniec 2015 ;/ ale niestety te kase trzeba wydać bo moze te wode sie uda wczesniej załatwić. Poza tym byli też panowie od drzwi wewnętrznych na pomiarach.. zobaczymy jakie teraz ceny wymyślą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 13.12.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Dasz rade Pomysl jak bedzie fajnie spedzic Swieta w nowym domku:) Ja juz kilka razy sie przeprowadzalam i najwazniejsze to nie miec sentymentow przy segregacji rzeczy Oooooj tak.. też zazdroszcze Świąt w domciu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juster 13.12.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 a tak w ogóle to zrobiłam fotke koloru ścian w kuchni za dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 14.12.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) a tak w ogóle to zrobiłam fotke koloru ścian w kuchni za dnia [ATTACH=CONFIG]293883[/ATTACH] No i miałam rację w świetle dziennym już chyba nikt nie ma wątpliwości, że super ten kolor wygląda przy cegiełce, naprawdę :yes: Faktycznie, te Wasze przejścia, to do jakiegoś poradnika pt. "Czego/kogo unikać przy budowie";) Edytowane 14 Grudnia 2014 przez skonieak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 14.12.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Fajna Kobieto współczuję kurzu (co prawda wszystko przede mną ), pomyśl, że w końcu kiedys się skończy:p a tak w ogóle, to Ty już powinnaś pisać, że byłaś w domu, a nie na budowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts