Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Super - dzięki - trochę się rozjaśniło. Chociaż rozmawiałem z dwoma potencjalnymi wykonawcami i odradzali mi terrivę. Podobno pęka. Zalecają robić stropy standardowe. Macie jakieś doświadczenia z terrivą? Chyba gdzieś ludzie na forum pisali o zamianie terrivy na strop lany. Czy taką zmianę może zatwierdzić kierownik budowy czy potrzeba na to zgody architekta?

Jeśli cały czas mówisz o terrivie nad pietrem, to nie podpowiem. Mam terrivę nad parterem (jak większośc tu pewnie) i pierwsze słyszę, żeby ktoś zalecał zamiast strop lany. Jak dla mnie dziwna oszczędność jak się buduję dom za lekko licząc pól bańki. No, chyba, że mówisz o strychu, to faktycznie tam bym nie dała terrivy. Nam ulżyło, jak się dowiedzieliśmy, że strop będzie drewniany ;)

Super - dzięki - trochę się rozjaśniło. Chociaż rozmawiałem z dwoma potencjalnymi wykonawcami i odradzali mi terrivę. Podobno pęka. Zalecają robić stropy standardowe. Macie jakieś doświadczenia z terrivą? Chyba gdzieś ludzie na forum pisali o zamianie terrivy na strop lany. Czy taką zmianę może zatwierdzić kierownik budowy czy potrzeba na to zgody architekta?

My zrobiliśmy strop lany nad parterem, zmianę zatwierdza kierownik budowy, natomiast trzeba zrobić projekt takiego stropu (odpowiednie zbrojenia itd.) i tu kłania się architekt z odpowiednimi uprawnieniami, także problemu ze zmianą nie ma, jedynie koszta;)

Jeśli cały czas mówisz o terrivie nad pietrem, to nie podpowiem. Mam terrivę nad parterem (jak większośc tu pewnie) i pierwsze słyszę, żeby ktoś zalecał zamiast strop lany. Jak dla mnie dziwna oszczędność jak się buduję dom za lekko licząc pól bańki. No, chyba, że mówisz o strychu, to faktycznie tam bym nie dała terrivy. Nam ulżyło, jak się dowiedzieliśmy, że strop będzie drewniany ;)

Witam, generalnie strop lany wycenili mi drożej niż terrivę, także nie patrzę tu przez pryzmat oszczędności. Forumowicze piszą również o podobnych kosztach wykonania stopu lanego i terrivy. Poza tym potencjalny wykonawca słusznie zauważył że strop lany będzie dłużej robił co generalnie powinno mnie zniechęcić do stropu lanego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie garażu. Czy jak się wstawi dwa samochody kompaktowe typu kombi to jest jeszcze miejsce na 4 rowery? Zastanawiam się czy nie poszerzyć garażu o 1 m łącznie z kotłownią. Ktoś ma jakąś ciekawą koncepcję?

Mysmy wydluzyli o metr by na koncu jakis regal wstawic.. ale cos mi sie zdaje ze nie zaszkodziloby go poszerzyc bo 2kombiaki marnie widze

Maz bedzie musial zmienic na mniejszy ;))))

ArturDmy poszerzaliśmy garaż wlasnie z tego powodu.:)Mamy naprawde duze samochody i teraz bez problemu sie zmieszczą.Rowery jeszcze nie wiszą w garażu ale jest na nie miejsce.

No sliczny tylko przy biurku cos malo msca. A jakby zamienic szafe z kanapa?

Próbowaliśmy rożnych kombinacji i to rozwiazanie jest najlepsze.Szczescie ze młoda szczupła to sie bez problemy wślizguje do biurka :lol2::lol2::lol2:To sa meble jeszcze ze starego domu za jakieś 2-3 lata zmienimy to będzie inny układ .

Póki co wrzucę pokój córki bo jako jedyna ma praktycznie skończony.;)[ATTACH=CONFIG]298670[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]298671[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]298672[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]298673[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]298674[/ATTACH]

No pięknie w tym pokoiku :) Gustownie :)

a maccie fotkę łazienki na górze? Nie wiem gdzie wanne wstawić :/