Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

skonieak póki co to najtrudniej jest mi zaakceptować, że ten fundament jest tak mały. Trudno mi uwierzyć, że ma być dom a nie garaż.

Ja raczej nie dużo planuję zmienić. Na pewno usunę ścianę między salonem i gabinetem, również rezygnuję z tej ścianko-szafy w jadalni a tak to jakieś poprawki kosmetyczne :)

A kto ma pralnię?

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

skonieak póki co to najtrudniej jest mi zaakceptować, że ten fundament jest tak mały. Trudno mi uwierzyć, że ma być dom a nie garaż.

Ja raczej nie dużo planuję zmienić. Na pewno usunę ścianę między salonem i gabinetem, również rezygnuję z tej ścianko-szafy w jadalni a tak to jakieś poprawki kosmetyczne :)

A kto ma pralnię?

Miałam dokładnie takie samo wrażenie:lol2: Nie martw się, jak mury pójdą w górę, to automatycznie dom się "powiększy";) Początkowo też nie chcieliśmy tej ścianko-szafy jak nazwałaś, ale po obejrzeniu domu na żywo oraz zdjęć Forumowiczów, zmieniliśmy zdanie i nie żałuję (w końcu rzeczy cały czas przybywa;). Zrównaliśmy ją tylko z wejściem do domu z wiatrołapu (czyli hol szerokość 140cm), tym samy uzyskując większą jadalnię. Dodatkowo ta szafa "zasłania" lub oddziela od widoku bezpośrednio na wejście do łazienki dolnej.

Pralnię zrobiłam w pomieszczeniu gospodarczym, a z górnej łazienki mam do niej bezpośrednio zsyp na brudne ubrania:)

Ja zrezygnowałam z pralni, ale nie wiem czy nie wrócę do tego pomysłu. Łazienka chłopaków i tak jest spora, a kosze na brudy będą na górze. Tak czy inaczej będę latać z tym pranie z góry na dół ;)

Kalafiorek, masz więcej zdjęć? Zwłaszcza o ścianę z drzwiami do gabinetu mi chodzi :)

Ja tez myślę o białej ścianie telewizyjnej :)

Ale ostatnio mam dużo pytań.

Czy ktoś z Was ma kominy systemowe, a nie murowane z cegły czy klinkieru??

Jak planujecie wykończyć komin nad dachem? tylko tynk i kolor elewacji? Czy macie na to jakieś inne patenty? U nas kier budowy nie zgoodzil sie zeby na komin systemowy polozyc klinkier (wylewa sie speacjalna plyte) i teraz nie wiemmy co zrobić. Bo podobno jak ie oblozy jakimis cegłopodobnymi plytkami to mogą one odpasc...pod wpływem różnic temperatury..

Chcemy czarne kominy i nie wiemy jak to rozwiązać.

Jakieś pomysły?

julkawwy - my mamy kominy systemowe. obłożone płytkami klinkierowymi. Mnie tez mówili, że na pewno wszystkie odpadną pierwszej zimy :) Mija już 3 zima i jak na razie trzymają się dobrze, nawet ostatnio pan od anteny był tym faktem zadziwiony. Kominy od wysokości "strychu" są ocieplone styropianem, siatka, klej. Do płytek zastosowałam klej sopro elastyczny z triasem. Czapki kominów są z blachy stalowej - robili je panowie od dachu.

kalafiorek

julkawwy - my mamy kominy systemowe. obłożone płytkami klinkierowymi. Mnie tez mówili, że na pewno wszystkie odpadną pierwszej zimy :) Mija już 3 zima i jak na razie trzymają się dobrze, nawet ostatnio pan od anteny był tym faktem zadziwiony. Kominy od wysokości "strychu" są ocieplone styropianem, siatka, klej. Do płytek zastosowałam klej sopro elastyczny z triasem. Czapki kominów są z blachy stalowej - robili je panowie od dachu.

kalafiorek

Dziękuję kalafiorek za informację, jak mówisz że jest ok, to chyba też tak zrobimy. A masz może jakąs fotke samego komina po wykonczeniu ta plytką?

No tak rzeczy, rzeczy i jeszcze raz rzeczy. Może ktoś się pochwali fajnymi miejscami składowymi w tym domu? Myślałam o zagospodarowaniu przestrzeni tuż pod dachem w kotłowni i garażu. Czy jest sens?

U mnie są dwa strychy, duży jak u wszystkich oraz mały nad garażem i kotłownią. Ten drugi wynika z tego, że wybudowaliśmy bliźniak i dach podwójnego garażu jest inny niż w wersji solo. Oba miejsca uważam za bardzo praktyczne. Do tego dochodzi jeszcze spiżarnia pod schodami no i sama kotłownia. Mamy też małe zadaszenie na zewnątrz, na tylnej ścianie garażu - spadek dachu został przedłużony i zyskaliśmy dodatkowe miejsce pod dachem na np meble ogrodowe. Te wszystkie miejsca stopniowo się zapełniają, dlatego polecam wygospodarować możliwie dużo takich pomieszczeń, żeby z czasem np salon nie stał się składowiskiem . Nie wiem czy ta przestrzeń w pojedynczej Kasjopei nad garażem jest warta zainteresowania i kosztów ale w moim bliźniaku da się tam wejść, stanąć w pochyleniu i przerzucać "towar" z kąta w kąt ;)